Sokkal stabilabb iOS 14-et kaphatunk jövőre, a hibát hibára halmozó iOS 13 után

Almás Pletykák   |   2019.11.24 - 12:18   |   Írta: H.A   |   2695
24. nov Sokkal stabilabb iOS 14-et kaphatunk jövőre, a hibát hibára halmozó iOS 13 után

Az Apple-nek néhány iOS-t sikerül eltalálnia (iOS 1-6, iOS 9, iOS 12), azonban többségében a felhasználók szenvednek azért, mert túl nagy fába vágták a cupertinói fejlesztők a fejszéjüket.

Ezen mentalitásuk legújabb eredménye az iOS 13, mely rengeteg felfoghatatlan hibával és buggal rendelkezik, ami miatt érzésre kéthetente érkeznek hozzá a foltozások. Azonban úgy néz ki, hogy ebből elege lett az Apple-nek és az iOS 14-et már más módszerrel fogják fejleszteni.

A Bloombergnél Mark Gurman legújabb kiszivárogtatása szerint az Apple átszervezi szoftverfejlesztési folyamatait, hogy az iOS 14 stabilabb legyen. Erre egész nagy szükség van, mert a probléma nehezebben rejthető a szőnyeg alá. Elég csak megnézni, hogy az első két hónapban melyik iOS-hez mennyi frissítést adott ki az Apple:

De mi is okozza ezt? A cég fejlesztői egy „daily build”-et használnak, ami azt jelenti, hogy előző napi fejlesztéseiket már belerakják abba a verzióba, ami teszteszközeiken fut. Emiatt azonban az egész iOS instabil állapotba kerül, hiszen a funkciók implementációja eltérő szinten van. Ezt egy belsős forrás állítólag úgy írta le, hogy „mintha rengeteg szakács adná össze a hozzávalókat”.

A tesztelők ezért olyan eszközöket voltak kénytelen használni napokon keresztül, amikről el sme tudták dönteni, hogy mi működik és mi nem.

Gurman szerint az Apple 3 metrikát használt a szoftvereik minőségének ellenőrzésére:

  • „white glove” (fehér kesztyű) teszt: 1-től 100-ig értékelik a stabilitást, egy bugosabb rendszer 60 körkényékén mozog, míg egy stabilabb 80-nál
  • színkódok: zöld, sárga és piros (értelemszerűen a piros a legrosszabb)
  • prioritási skála: 0-tól 5-ig, ahol a 0 a kritikus hibákat jelzi, az 5 pedig az apróbbakat

Ezen változtatni tervez az Apple az iOS 14-gyel, melynek kódneve jelenleg „Azul” a cégen belül. Bevezetnek egy zászlós (flageket használó) rendszert, amivel ki- és bekapcsolhatóak lesznek a fejlesztés alatt álló újdonságok a rendszerben, így könnyebben tudják majd próbálgatni a tesztelők az új funkciókat.

Ehhez hasonló zászlós megoldást használ a Google és a Microsoft is, jövőre megtudjuk, hogy hogyan megy ez az Apple-nek.

A jobb tesztelés mellett az iOS 14 újdonságainak egy részét el is tolják későbbre, 2021-re egy „Azul+1” kódnevű kiadásba, mely valószínűleg az iOS 15 lesz. Ezek ellenére állítólag az iOS 14-ben legalább annyi új funkció lesz, mint az iOS 13-ban.

Az Apple ökoszisztémájában élők számára azonban a legjobb hír Gurmantól, hogy ezt a megváltoztatott mentalitást az Apple az iPadOS, watchOS, macOS, audioOS és tvOS fejlesztésére is átviszi, így jövőre azok is stabilabbak lesznek. Erre tényleg szükség is van, mert sokan panaszkodnak a macOS Catalinára és az audioOS 13 egyik frissítése „kinyírta” a HomePodokat.

Szerinted lesz olyan jó az iOS 14, hogy elfelejthetjük a balszerencsés 13-ast?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése