Melyik MacBook-ot válaszd egyetemre? 2. rész

AlmaBlogger   |   2023.03.22 - 12:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7951
22. márc Melyik MacBook-ot válaszd egyetemre? 2. rész

Azt próbálod eldönteni, hogy vajon melyik MacBook lesz a legjobb az egytemi tanulmányaidhoz? A lehető legjobb helyen jársz.

Ebben a kétrészes cikksorozatban ugyanis összegyűjtjük a legjobb MacBook-okat a különböző szakokon tanuló egyetemistáknak. Ez a sorozat második része, így azt tanácsoljuk, hogy amennyiben még nem tetted, úgy ide kattintva előbb mindenképp az első részt olvasd el.

A MacBook-okról általánosságban elmondható, hogy zseniális választást jelentenek az egyetemista diákok számára. Hiszen a teljesítményük, használhatóságuk és hordozhatóságuk miatt igazán potens laptopokként tartjuk őket számon. Az egyetlen szűk keresztmetszet általában az áruk, erről azonban majd később szót ejtünk az egyes esetekben.

Választásunk az egyes készülékekkel kapcsolatos tapasztalatokon, hivatalos ajánlásokon alapul, figyelembe véve a specifikációkat és az árat is.

 

A most kapható legjobb Macbookok egyetemistáknak:

 

04. MacBook Pro (14 hüvelyk-es, 2022)

A legjobb (hordozható) MacBook kreatív szakokon tanulók számára

 

Ha egy nagy teljesítményű MacBookra van szükséged a kreatív szoftverek futtatásához, de a hordozhatóságot is értékeled, akkor a 14 hüvelykes MacBook Pro (2022) lehet a legjobb MacBook számodra. Könnyebb és kompaktabb, mint a 16 hüvelykes készülék, de szinte ugyanazokat a specifikációkat nyújtja,. Az egyetlen dolog, amiben elmarad a nagyobb kijelzővel felszerelt modelltől,  az az akkumulátor élettartam.

 

 

Ezen kívül viszont teljesen ugyanaz a processzorválaszték, ugyanazok a portok és ugyanaz az 1600 nites csúcsfényerő áll rendelkezésedre, ebben a készülékben is, mint a 16 hüvelykes változatban. Az az egyértelmű különbség még persze megemlíthető a, hogy a 14 hüvelykes modell kisebb képernyővel, és így kompaktabb kialakítással érkezik. Ezáltal a 14 hüvelykes MacBook Pro (2022) ideálisabb választás, ha gyakran használod majd például tanórákon való jegyzeteléshez, vagy kávézókban való tanuláshoz. Egyes tesztek és szakértői vélemények szerint a 3D modellezéstől kezdve a képszerkesztésen át a videoszerkesztésig minden területen kiválóan teljesít a készülék - a Cinema 4D-ben végzett összetett feladatoknál például azonnal eredményeket kaptunk. Az akkumulátorra visszatérve: ugyan tény, hogy amint azt feljebb is említettük, az akkumulátor üzemideje kisebb, de még ezzel együtt is egy lenyűgöző 11 órányi webböngészést kapunk ettől a géptől.

 

 

05. MacBook Pro 13 hüvelyk (M2, 2022)

A legjobb ár-érték arányú MacBook Pro a kreatív szakokon tanulók számára

 

Ha még a 14 hüvelykes MacBook Pro is túl nagy a hordozhatósági igényeidnek, viszont mindenképpen ragaszkodsz ahhozm hogy a laptopodon a "MacBook Pro" felirat szerepeljen, akkor számodra a 13 hüvelykes MacBook Pro (M2, 2022) lehet az optimális választás. Ez a készülék a méretéből adódóan mégkönnyebben hordozható, mint a 14 hüvelykes változat, ráadásul rendelkezik egy bónusz előnnyel is: lényegesen olcsóbb, mint a többi MacBook Pro.

Ennek megfelelően azonban az Apple a 13 hüvelykes MacBook Prókat a készülék alacsonyabb kategóriás modelljeiként kezeli (ez a modell egy M2 chipet tartalmaz, amely erősebb, mint az M1, de nem olyan gyors, mint a fenti MacBook Prókhoz tartozó M1 Pro vagy M1 Max). Így tehát ezesetben azért kell hoznod valamennyi áldozatot. Mindezek ellenére mondhatjuk, hogy az új, 2022. júniusi 13 hüvelykes MacBook Pro  modell kiváló teljesítményt és akkumulátorüzemidőt kínál, amely jól megbirkózik a legtöbb kreatív szoftver igényeivel. A korábbi, 2020-as modellével megegyező ár mellett pedig nem okoz dilemmát a választás a két termék közt. 

 

 

A kreatív diákoknak különösen előnyös az M2 processzorban található neurális motor, amely sok AI és gépi tanulási funkciót kezel az olyan alkalmazásokban, mint például az Adobe Photoshop. Bizonyos tesztek lefuttatása után azt a konklúziót tudjuk levonni, hogy a 4K videók szerkesztése végig zökkenőmentes az eszközön, csendes teljesítménnyel. Persze ennél sokkal többre is képes ez a készülék, de ez a teszt segít demonstrálni a benne rejlő erőt.

Mindazonáltal azt is látjuk, hogy a 13 hüvelykes MacBook Pro modell egy kicsit az Apple középső gyerekének szerepébe kényszerült. A nagyobb és erősebb modellekkel teljesítményben nem tudja felvenni a versenyt, a hozzá teljesítményben sokkal közelebb lévő új MacBook Air modell pedig jelentősen kedvezőbb ár-érték, illetve ár-teljesítmény aránnyal rendelkezik nála. Így mielőtt emellett a modell mellett tennéd le a voksodat végleg, mindenképp azt tanácsoljuk, hogy áss egy kicsit mélyebbre a különböző modellek közti különbségek témakörébe, ugyanis van rá esély, hogy találhatsz ideálisabb megoldást.

 

 

06. MacBook Pro (16 hüvelykes, 2019)

Még mindig egy egész jó MacBook, érdemes lehet megfontolni, ha jó áron találsz egyet

 

Ha egy kedvező árú MacBook-ra vadászol, érdemes lehet megfontolni ezt a 2019-es modellt. Az akkori MacBook Pro-t (16 hüvelyk, 2019) valószínűleg felújított vagy használt formában is megtalálhatod aránylag alacsony áron, ami azt jelenti, hogy egy remek, bár kicsit régi Apple laptopot kapsz, a jelenlegi szériánál jelentősen olcsóbban.

 

 

A kora és az M1 előtti processzor ellenére még mindig gyorsnak és zökkenőmentesnek tűnik a használata, így még mindig teljesen pozitív felhasználói élményre számíthatsz. Az Apple számítógépei kimondottan tartósak, és a legmodernebb specifikációkkal rendelkeznek, amikor kiadják őket, így három év elteltével még mindig nagyszerű teljesítményt nyújt ez a modell is. Ugyanakkor természtesen az is igaz, hogy ha például nagy igénybevételű videószerkesztő szoftvereket futtatsz, akkor a listán szereplő újabb laptopok jobban muzsikálnak. Ezt a modellt csak akkor ajánljuk igazán, ha jó áron találsz egy jó állapotú darabot.

 

Forrás: Creativebloq

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése