Hogyan segíthet az iPhone-od és Apple Watch-od a sikeres érettségihez?

Tippek és trükkök   |   2022.04.29 - 21:09   |   Írta: Hidasi Ákos   |   950
29. ápr Hogyan segíthet az iPhone-od és Apple Watch-od a sikeres érettségihez?

A három legfontosabb Apple funkció tanuláshoz.

A technológia egyre nagyobb teret nyer magának a modern oktatásban, főleg az elmúlt éveket tekintve. Sok munkafolyamatot lerövidített vagy megkönnyített, az okoseszközeink napról napra több lehetőséget nyújtanak. Ha tíz évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy az órámon fogom ellenőrizni az e-mailjeimet, vagy a telefonomtól kérdezem meg 1024 négyzetgyökét, valószínűleg kinevetem az illetőt, amiért túl sok sci-fi-t nézett.

Az írásbeli érettségi előtti utolsó hétvégén pedig talán fontosabb lehet a hatékony tanulás, mint valaha volt. Ezt az utolsó nagy hajrát számos alkalmazás is segítheti, azonban a gyártók által beépített alapvető funkciók is jó szolgálatot tehetnek a felkészülés megkönyyítésében. A következőekben tehát azokat az Apple Watch illetve iPhone funkciókat és technikákat gyűjtöttem össze egy listába, amelyek a leginkább a hasznára válhatnak azoknak, akik hétvégi teendőinek első helyén jelenleg a tanulás áll.

 

Siri

Az Apple intelligens személyi asszisztense, Siri egy remek multi-tasking társ az iPhone-t és az Apple Watch-ot használók számára. Ha épp nincs szabad keze az embernek egy matek példa megfejtése, vagy érvelés megírása közben, elég egyszerűen annyit mondania, hogy „Hey Siri”, és az ismerős hang azonnal a segítségére siet. Emlékeztetők beállítása, a naptárban szereplő napi programok ellenőrzése, egy-egy gyors keresés megejtése, angol helyesírás ellenőrzése, egy-egy szó lefordítása vagy egy gyors keresés… Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek bár nem tartanak sok ideig, könnyedén ki tudnak zökkenteni a tanulásból. Nem is beszélve arról, hogy milyen könnyen elcsábul az ember, ha a telefonja a kezében van, hiszen nem is kérdés, hogy az Instagram szórakoztatóbb időtöltés, mint a mohácsi csata eseményeinek megjegyzése. Egy szó mint száz, Siri tényleg nagy segítség tud lenni.

 

 

Fókusz mód

Az elcsábuláshoz visszatérve: mindannyian hajlamosak vagyunk időnként elterelni a saját figyelmünket, így viszont gyakran fél órákat – órákat vesztegetünk el. A fókusz mód pont ezen a problémán igyekszik segíteni, próbálja megakadályozni a figyelem elterelődését. Aókusz mód a személyes kedvencem, amikor vizsgákról van szó, vagy amikor teljesen arra kell koncentrálnom, amit éppen csinálok.

Ha egyszer beállítom, minden eszközömön működik, így egyik sem zavar meg tanulás közben. Amikor be van kapcsolva, nem kapok semmilyen értesítést az Apple eszközeimen. Azonban testreszabható, hogy bizonyos alkalmazások értesítései bekapcsolva maradjanak, de az is engedélyezhető, hogy bizonyos emberek üzeneteiről és hívásairól értesítés érkezzen, akkor is, amikor a fókusz mód be van kapcsolva.

Az is beállítható, hogy bizonyos időintervallumokban különböző módokban lehessen használni az Apple készülékeket. Például beállítható, hogy az eszközök automatikusan munka üzemmódba álljanak munkaidőben, majd annak végeztével visszaálljanak alaphelyzetbe. De természetesen nem a munka mód az egyetlen, elérhető „Ne zavarjanak”, Vezetés, Alvás és Személyes mód is. Sőt, arra is lehetőséget nyújt a rendszer, hogy saját, testreszabott módot hozzanak létre a felhasználók, amelyeket teljesen a saját igényeikre szabhatnak.

Ezek a funkciók általában jól jönnek a hétköznapok során, azonban ha a most kövekező hétvégén szeretnénk a fókuszáltak maradni, nagy eséllyel jobban járunk, ha manuálisan állítjuk be a szükséges módot. Az iOS 15 újdonsága, a Fókusz mód egyébként egy összességében alulhasznált funkció, ami viszont rendkívül hasznos tud lenni, ha az ember kitapasztalja a működését.

 

Időzítő az Apple Watch-on

Harmadjára maradt az a funkció, ami könnyen lehet, hogy a leghasznosabb, ha tanulásról van szó. Természetesen az időzítőről van szó, azon belül is az Apple Watch-odon található funkcióról. Bár személyes, mindennapi használatra is nagyszerű, tanulás közben szerintem szinte nélkülözhetetlennek számít. Az órádon lévő alkalmazással bármikor beállíthatsz manuálisan is egy időzítőt, de nyugodtan megkérheted Sirit is, hogy indítson egyet neked. A cikk elején leírtak miatt én személy szerint a második megoldást javaslom, az talán valamelyest praktikusabb.

 

Az időzítő többféleképpen is hasznos lehet egy diák számára. Az egyik magától értetődő felhasználási módszer a feladatok időkorlátjának nyomonkövetése. Legyen szó matek érettségiről, magyar szövegértésről vagy történelem esszéről, az egyik legfontosabb szempont a gyakorlás során a célegyenesben az idő. Ennek mérésére pedig tökéletesen alkalmas lehet az amúgy is a csuklódon pihenő Apple Watch.

Egy másik módszer, ami eszembe jut, a Pomodoro technika. Azoknak, akik esetleg nem ismerik: a Pomodoro technika egy olyan tanulási módszer, amelyben a feladatot 25 perces sprintekben végzed el. Az első három 25 perces sprint után öt perc szünetet tartasz. A negyedik sprint végeztével pedig egy hosszabb pihenőt tartasz.

Bár vannak a Pomodoro-hoz kapcsolódó alkalmazások, de sokuk alkalmazáson belüli vásárlást igényel. Az Apple Watch időzítője pedig egy remek (ingyenes) alternatív megoldás. Amikor az időzítő lejár, a készülék finoman megkocogtatja a csuklódat, hogy tudassa veled, ideje egy kicsit pihenni is.

Összességében ezek lennének tehát a szerintem leghasznosabb funkciók, amelyek segíthetnek a tanulásban, sok sikert, eredményes felkészülést kívánok!

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése