20 évvel az Apple eMac megjelenése után ideje a következő olcsó Mac bejelentésének?

Almás Pletykák   |   2022.04.30 - 17:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1654
30. ápr 20 évvel az Apple eMac megjelenése után ideje a következő olcsó Mac bejelentésének?

20 éve és egy napja jelent meg az eMac, az Apple tanulóknak szánt számítógépe. Vajon eljött az ideje a következő belépő kategóriás Mac bejelentésének?

20 évvel és egy nappal ezelőtt, 2002. április 29-én mutatta be az Apple az eMacet - egy asztali számítógépet, amely az iMac által lefektetett alapokra épült, de kevésbé prémium kialakítással és hardverrel készült, hogy megfizethetőbb legyen a tanulói szegmens számára. Bár az Apple ma is rendelkezik oktatási kedvezményprogrammal, már nem elérhető kifejezetten erre a piacra épített Mac eszköz. Játsszunk viszont el egy pillanatra a gondolattal: mi lenne, ha az Apple 2022-ben bevezetne egy új belépőszintű Macet?

 

Az eMac

Az eMac bemutatása előtt néhány hónappal az almás cég már kiadta az iMac G4-et, amely lebegő LCD-kijelzővel és az azóta ikonikussá vált "lámpaszerű" dizájnnal rendelkezett. Az iMac G4 alapmodellje megjelenésekor 1299 dolláros áron indult. Mivel azonban a vállalat a diákokat és az oktatási intézményeket is meg szerette volna szólítani, előállt az eMac-kel, amit kifejezetten erre a piacra tervezett.

Bár az eMac ugyanazt a G4 processzort tartalmazta, mint az iMac G4 belépőmodellje, a számítógép többi eleme nagyrészt a régi iMac G3-ra épült. Vagyis például az akkor csúcskategóriásnak számító LCD kijelző helyett az iMac G3-hoz hasonlóan CRT-kijelzőt kapott, ami segített az Apple-nek csökkenteni az eMac előállítási költségét, ezáltal pedig a piaci árát is.

Az eMacet eleinte kizárólag oktatási intézményeknek, diákoknak illetve tanároknak értékesítették, az eszköz ára 1099 dollárnál kezdődött. A számítógép azonban annyira népszerű lett, hogy az Apple később 999 dollárra csökkentette az árát, és mindenki számára elérhetővé tette. Az eMac hivatalosan 2006 júliusában szűnt meg, amikor az Apple felváltotta az iMac G5 alacsony árfekvésű változatával, amelyet ismét kizárólag oktatási intézményeknek értékesített.

 

Szükség van-e belépőszintű Macre?

Ha jobban megnézzük, az iMac alapmodelljének ára az első modell óta nagyjából változatlan maradt, ugyanúgy legkevesebb 1299 dollárért, Magyarországon 539.990 Ft-ért kaphatják meg az Apple ökoszisztémáján belüli asztali gépet keresők a hamisítatlan iMac élményt. Azonban 24 évvel később már ugyanannyiért egy nagy Retina kijelzővel, SSD-tárhellyel és a nagy teljesítményű M1 chippel ellátott asztali géphez juthatnak hozzá a felhasználók, hiszen az eltelt idő alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül az Apple asztali gépei.

Ugyanakkor az Apple az M1-es MacBook Air-t mindössze 999 dollárért, vagyis 399.000 forintért árulja, és ha valaki megelégszik a Mac minivel, akkor csupán 699 dollárért, forintba átszámolva alig több, mint 300.000 Ft-ért büszke tulajdonosa lehet egy M1-es chippel felszerelt Mac gépnek. Összefoglalva tehát az eredeti ár megtartását figyelembe véve is azt gondolom, hogy van még tér az Apple számára egy ennél is kedvezőbb árú Mac kiadására.

Úgy gondolom, hogy az összes Apple Szilíciumchippel rendelkező Mac számítógép nagyszerű értéket képvisel, figyelembe véve mindazt, amit nyújtanak, de a diákok és oktatási intézmények számára gyakran még így is túl drágának bizonyulnak. Erre válaszként persze rögtön érkezhetne az ellenérv, hogy a Mac mini megfelel ennek a célnak, viszont ha valaki egy Mac mini megvásárlása mellett dönt, akkor figyelembe kell vennie az összes periféria, például a monitor, a billentyűzet és az egér árát is, amit összeszámolva már a Mac mini sem jelent sokkal olcsóbb alternatívát. Ezek költségeit is számításba véve tehát maximum a MacBook Air M1 jelenthet kedvezőbb árú alternatívát a tanulók számára, azonban a laptop kialakítás miatt több mindenről le kell mondanunk az iMac-hez képest, a legszembetűnőbb talán a két eszköz képernyőméretének jelentős különbsége. Mindent egybevetve tehát igazán egyik eszköz sem tudja betölteni az olcsóbb iMac által hagyott űrt.

 

Diákoknak szánt Apple termékek

Az Apple már kínál egy diákoknak szánt belépőszintű iPadet, amely majdnem feleannyiba kerül, mint az iPad Air, mégis teljes iPad-élményt nyújt. Ami pedig az iPhone-t illeti, a kedvezőbb árú iPhone SE, illetve a korábbi modellek is lehetőséget jelentenek azok számára, akiknek nincs szükségük mindarra, amit a drágább modellek nyújtanak.

Ez a stratégia, miszerint az almás cég bevezet néhány olcsóbb terméket a különböző termékkategóriákon belül, bevált. Ennek hatására az Android operációs rendszert használó eszközök egyre többet vesztettek az elmúlt években a piaci részesedésükből az iOS-sel szemben, hiszen egy fontos piaci előnye korábban ezeknek a termékeknek az Apple eszközeihez viszonyított alacsony árfekvésük volt. Miért ne alkalmazhatná tehát az Apple ugyanezt a stratégiát a Mac esetében is?

Biztos vagyok benne, hogy néhány diák (sőt, néhány átlagos fogyasztó is) lemondana olyan dolgokról, mint a 4K kijelző, a hat hangszórós audiorendszer vagy a színes dizájn, hogy megfizethetőbb áron tapasztalhassa meg a macOS-t és az Apple Szilícium platformot. Személy szerint úgy vélem, hogy a piacon bőven van tér egy olcsóbb iMac bemutatására. De az is egy kiváló opció lenne, ha az Apple a jelenleg is elérhető M1-es MacBook Air-t még kedvezőbb áron kínálná a pletykák szerint még idén bemutatott újratervezett modell bevezetése után.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalom:

 


Kommentek megjelenítése