Újévi fogadalmak az igazi tech-fanoknak

Tippek és trükkök   |   2019.01.08 - 18:11   |   Írta: N Marcell   |   2126
08. jan Újévi fogadalmak az igazi tech-fanoknak

Ezeket váltsd valóra 2019-ben, ha egy rendezett és produktív évet szeretnél.

Bár már eltelt egy kis idő az új év első napja óta, azért még mindig releváns lehet pár fogadalom, amik jobbá tehetik az elkövetkezendő több mint 300 napot. Mi pedig a technológia teljes kihasználását tűztük ki, mint témát, úgyhogy eljött az idő, hogy mindenki felvegyen pár jó új szokást, és maga mögött hagyjon néhány rosszat. A most következendő tippek segíteni fognak abban, hogy egy egyszerűbb, környezetkímélőbb és produktívabb 2019-ünk legyen. 

 

Váltás a papírmentes életre

Mindenki, aki megteszi ezt a maceránsak tűnő lépést, egy sokkal szabadabb és rendszerezettebb érzésről számol be, miután teljesen leszámolt otthon a papírral. A dokumentumok, jegyzetek és egyéb fontos dolgok digitalizálása ráadásul rengeteg helyet spórolhat meg nekünk, a környezetvédelmi faktorról nem is beszélve. Íme néhány tipp a papírmentes élet megkezdéséhez: 

  • Nézz utána, milyen dokumentumokat szükséges mindenképpen megtartanod, munkádtól és életkörülményeidtől függően. Meg fogsz lepődni, mennyi mindent tárolnak már manapság adatbázisokban, így azokra a papírokra nem lesz szükséged. 
  • Az így szelektált papírokat nézd át, és döntsd el, mire lehet még szükséged a jövőben. Két csoportot készíts: a megtartandót és a kidobandót. Célszerű a minimalizmusra törekedni; hidd el, nem lesz többet szükséged arra a blokkra 2008-ból. 
  • Szabadulj meg a kidobandó kupactól. Első lépésként keress ki mindent, amin bármi féle személyes infó szerepel - ezeket semmisítsd meg! A legkisebb esélyt sem szabad megadni a személyazonosság-tolvajoknak. A többi mehet a kukába, de ha van rá lehetőség, gyűjsd a papírt szelektíven! 
  • Szkenneld be a megtartandó dokumentumokat. Nem érdemes az egyszerre egy oldallal dolgozó gépekkel vesződni, sokkal könnyebb és gyorsabb keresni egy helyet, ahol kibérelhető egy profi szkenner. Ezek a gépek akár 20+ oldalt is be tudnak olvasni percenként, így szinte biztos, hogy egy óra alatt meg is van az ember mindennel, még akkor is, ha nagyon sok dokumentuma van. A szkennelés elvégzése után már elég lesz otthonra egy sima, USB-s eszköz is, ami egyszerre egy lapot olvas be. 
  • Építs ki egy rendezett mapparendszert a számítógépeden. Használj almappákat, hogy el tudj igazodni a beszkennelt dokumentumok között. Hogy idő vagy téma alapján akarod rendezni őket, már rajtad áll. 
  • +1: Készíts biztonsági mentést. Katasztrofális lenne elveszíteni minden adatot valamilyen szerencsétlen esetnek hála, így hát a számítógépről készített biztonsági mentés elengedhetetlen. Itt ismét sok a lehetőség: rengeted felhő alapú tárhely-szolgáltatás érhető el az interneten, illetve egy otthoni NAS ötlete is teljesen reálissá vált az évek folyamán. 

 

Digitális rendrakás 

Töröld ki a használatlan appokat, amik csak a tárhelyet foglalják! Tedd ugyanezt a filmekkel, amikről te is tudod, hogy sosem fogod őket megnézni, illetve a mára elévült fájlokkal és dokumentumokkal. 

 

 

Kezdj effektívebb e-mailezésbe

Az egyre csak gyűlő, megválaszolatlan e-mailek halmaza igen komoly stresszforrás lehet a mindennapok folyamán. A Zero Inbox nevű technika lényege, hogy kitörölsz mindent, amiről tudod, hogy nem fogod megcsinálni, illetve rendszerezed a maradékot - ez hatalmas terhet vesz le az ember válláról. 

 

Nagytakarítás videóvágóknak

Egy tisztogatás a számítógépen különösen fontos lehet azoknak, akik valamilyen formában videókkal (pontosabban azok szerkesztésével) foglalkoznak. A videó, mint fájl igencsak alattomos tud lenni: egy-egy ártatlannak tűnő klip hatalmas helyeket foglalhat el típusától és hosszától függően, a forgatásokkor pedig gyakran előfordul, hogy a szükségesnél akár tízszer több anyag készül el - biztos, ami biztos. Nos, ez a biztonság egy pillanatok alatt betelő merevlemezt eredményez, amivel kezdeni kell valamit. 

Általában nem tanácsolják videósoknak és vágóknak, hogy kitöröljenek valamit az anyagból, hiszen bármikor szükség lehet rá később, így a külső merevlemezek és mentések nyújthatnak kiutat. A legfontosabb klipeket azonban célszerű lehet a gépen tárolni, hogy egyből elérhetőek legyenek, amint szükség van rájuk. 

(Pro tip: a Final Cut Pro X könyvtárai is hatalmasra szoktak hízni néhány projekt után, azonban simán kimásolhatók egy külső adattárolóra, a viselkedésüket ez nem változtatja meg.)

 

 

Digitális alkotók: itt az idő visszamenni! 

A következő ötlet minden olyan kreatívnak szól, akik számítógépen teljesítik ki ötleteiket. Legyél akár filmes, fotós, író, művész vagy alkalmazásfejlesztő - vagy bárki egyéb, aki gépen alkot - biztos vagyok benne, hogy neked is van néhány félkész projekted, töredéked, firkantásod, jegyzeted és ötleted szétszórva az eszközödön. Ezekben akár komoly potenciál is lapulhat, ezért érdemes időről időre egy gyűjteménybe rendezni őket. Áss le a mappák fenekére, és kerítsd elő az ötleteket! Lehet, hogy autopilótára kapcsolva lejegyeztél valamit évekkel ezelőtt, aminek most jött el az ideje, hogy napvilágot lásson. Lehet, hogy jobban fog inspirálni, vagy csak mostanra sajátítottad el a megvalósításához szükséges készségeket, vagy csak az idő előrehaladtával megváltozott a személyiséged és a gondolkodásmódod, így egy új nézőpontból tudod megközelíteni. Persze, valószínűleg pont ugyanennyi (ha nem több) az olyan apróság, amik azóta sem lettek relevánsabbak - ezeket sem érdemes kitörölni, hátha néhány év múlva már az első kategóriába fognak tartozni. 

 

Az adatok és a személyiség védelme

2019-ben az adataink védelme fontosabb lesz, mint valaha. Tanuljunk csak 2018 példájából! Némi Cambridge Analytica itt, egy kis orosz hackertámadás ​ott, és máris kétszer meggondolja az ember, kinek mit ad meg. A helyzet ugyanis súlyos: nem csak az adataink, az egész személyiségünk veszélyben lehet. Manapság már rémisztően kevés információra van szükség egy személyről ahhoz, hogy felléphessünk a nevében - ne hagyjátok, hogy más tegyen valamit a nevetekben! Arra remélem mindenki rájött magától is, hogy ugyanaz a jelszó használata az összes webhelyen komoly felelőtlenség. Azért nem akarok prédikálni, hiszen én is bűnös voltam, de szerencsére rájöttem a mindenhol használható “mesterjelszó” veszélyeire, és megtettem a szükséges lépéseket. Az első ezek közül egy jelszó-manager használata, ahol egy helyen gyűjtheted össze az összes belépési kódot, így elég egy jelszót megjegyezni az összeshez. Persze a jelszavak egy helyen tárolása sem tűnik túl biztonságosnak első blikkre, de a manapság használt jelszótároló alkalmazások már bombabiztosak, illetve random generálási lehetőségeket is nyújtanak a maximális biztonságért. A kétlépcsős hitelesítést is célszerű mindenhol bekapcsolni, ahol csak lehetőség van rá. 

A legfontosabb jelszavakhoz azonban az alkalmazás sem elég biztos, így célszerű memorizálni őket. PayPal, bankfiókok (esetleg közösségi média?) - ezek jelszavait érdemes sehol sem megadni, leírni. Az optimális módszer hosszú, randomizált kódok megtanulása lenne, ami persze macerás, de különböző memóriatrükkökkel megoldható. Ez a videó jó kiindulópont lehet.

Végül, ha nem muszáj, ne adjatok meg személyes adatokat. A születési hely és idő, illetve az anya lánykori neve értékesek lehetnek a személyazonosság-tolvajok számára. 

 

 

Régi hardver: használd fel, vagy szabadulj meg tőle! 

A legtöbb techrajongó fiókjai tele vannak rég óta porosodó, elavult kütyükkel - olyan technológiával, ami mások számára még hasznos lehet. Sőt, az is lehet hogy egyszer még nekünk jól fognak jönni! Tegyük fel például, hogy valaki a Mac operációs rendszer szerelmese, és egy régi MacBook Airről frissített egy MacBook Próra. Ha alanyunk nem adja régi laptopját, akkor sem kell poháralátétként használnia: elég feltelepíteni rá az összes fontos appot, illetve időszakosan feltölteni. Tökéletes második gépnek, ha beüt a krach, és történik valami az elsővel. Az iPhone-okkal ugyanez lehet a helyzet. 

Persze nem éri meg több generációnyi eszközt felhalmozni, az eladás gyakran sokkal megérősebb. De ha nem szeretnél eladni valamit, illetve talonba sem tudod tenni, mint biztonságos háttér, akkor is rengeteg lehetőség van rá, hogy új életed adj régi kütyüidnek. Íme néhány ötlet: 

  • így varázsolj babymonitort egy régi iPhone-ból
  • ha sok otthon a HomeKites kütyü, egy régi iPad fali irányítópanelként is szolgálhat
  • egy lecserélt telefonra tölts GPS-térképeket, máris kész a megbízható autós navi 
  • használj egy elavult tabletet digitális, váltakozó fényképként
  • készíts otthoni biztonsági rendszert a kihasználatlan iPhone-odból

Egy-két otthon heverő kacat, némi képzelőerő, egy témába vágó app, és a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. 

 

 

Ezek voltak azok a technológiához kapcsolódó tevékenységek és szokások, amelyek könnyebbé, rendezettebbé és biztonságosabbá teszik 2019-et. Van olyan tipp, amelyet érdemes lehet időszakosan újra és újra elővenni, azonban már az is pozitív előrelépés, ha bármelyiket egyszer elvégzitek. Mindenkinek boldog és sikeres új évet! 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése