Kiderült, hogy mi lehet az idei iPhone-ok nagy dobása

Almás Pletykák   |   2019.01.02 - 19:40   |   Írta: SzavaRicsi   |   5981
02. jan Kiderült, hogy mi lehet az idei iPhone-ok nagy dobása

A kameráknál jöhet az áttörés, de nem feltétlen készülnek majd jobb képek.

A Sony nem jósol kevesebbet, mint hogy áttörést szállítanak az okostelefonok kameráiba az idei évben. A japán cég - amely jelenleg az okoskütyüs szenzorok piacának uralkodója – idén nyáron tervezi felpörgetni az új 3D-s szenzorok gyártását, amellyel felturbózzák a mélységészlelést az okostelefonokban.

Az előzetes tervek és bemutatók alapján egy arc letapogatása már gyerekjáték lesz a Sony új fejlesztése számára, hiszen a kilőtt lézerek akár öt méteres távolságról is visszajutnak az érzékelőbe. Ennek köszönhetően személyek mellett akár már nagyobb tárgyakat, vagy szobákat is képes lehet feltérképezni a 3D-s szenzorok új generációja.

Az innováció szaga miatt több nagy gyártó között az Apple is közelről követi a japánok fejlesztését, így ha minden a tervek szerint halad a szigetországban, akkor már az idén ősszel érkező iPhone-okban is megvalósulhat a pontosabb és nagyobb hatótávú lézeres feltérképezés.

A Sony szerint ráadásul az új képességeknek köszönhetően már nem csak az előlapon dolgozhatnak majd a 3D-s szenzorok, hanem a hátoldali kameránál is kezdhetünk "letapogatni". Azért a képernyővel borított oldalon is hozhat némi újdonságot a következő generáció, hiszen a pontosság mellett a helykihasználásban is javult az új szenzor, azaz az iPhone-okon is szűkülhet az érzékelősziget. Annak pedig kivétel nélkül mindenki örülne, ha a kijelző újabb négyzetmillimétereket rabolhatna el a notch telkéről.

A hátlapi kameránál a pontosabb feltérképezés első és legegyszerűbb előnye, hogy nem egyszerűn gyorsan, hanem konkrétan azonnal fókuszálhatnak át egyik pontról a másikra az új mobilok. A lézeres megoldásnak hála pedig az sem állít majd elénk akadályt, ha éjszaka fotózunk az iPhone-nal. A fókuszpont még akkor is a helyén lehet, amikor a képen az ég világon semmi sem látszik, annyira sötét a környezet. Emellett VR és AR élmények felépítésében is komoly szerepet játszhat a 3D-s érzékelő, miközben kísérleteznek ilyen-olyan gesztusok felismerésével is, ami szintén kiválóan működhet a mélység érzékelése mellett.

Az Apple eddig is komoly jövőt látott az AR világában, az ehhez fejlesztett keretrendszerük és chipjük pedig eddig a konkurenciához mérten kimagaslóan jól működött. Egy új "érzékszerv” segítségével pedig még lenyűgözőbb AR élményekre számíthatunk.

Forrás: AppleRider/Bloomberg

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése