25 ok, amiért az iPhone XS Max jobb, mint a Galaxy Note 9

Tesztek   |   2018.12.27 - 08:00   |   Írta: N Marcell   |   13005
27. dec 25 ok, amiért az iPhone XS Max jobb, mint a Galaxy Note 9

Lássuk, mire lehetnek büszkék az iPhone-osok.

A Galaxy Note 9 és az iPhone XS Max fantasztikusan jó telefonok, ez nem is vitás. Előnyeiket hosszú ideig tudnám sorolni, azonban erre már senki sem kíváncsi: megtettük, amikor megjelentek. Az alábbi lista nem is a főbb funkciókról szól, hiszen mindkét eszköz az ipar legjobb kijelzőivel, kameráival és hardverével rendelkezik, ezek között pedig csak nüansznyi  különbségek vannak, és már mindenki úgyis eldöntötte, melyik gyártó készülékét preferálja. Most inkább az olyan apró funkciókról lesz szó, amik - bár külön-külön nem képviselnek nagy jelentőséget - összeadódva kényelmesebbé teszik a használatot, és így akár döntő fontosságúak is lehetnek. Persze nem egyoldalú a dolog: HasználtDroidon hamarosan érkezik cikkünk, melyben a Note előnyeit taglaljuk!   

 

 

1) A Taptic Engine

Az iPhone-ban található rezgőmotor a frekvenciák sokkal szélesebb spektrumát vonultatja fel, mint a Note 9-é, ennek hála a telefonnal való interakció sokkal természetesebbnek érződik, mint a Samsung telefonján.  

 

2) Zárolt kijelzős biztonság 

Ha iPhone-t használsz, az óvatlan szemek nem tudják majd kifigyelni a szigorúan titkos üzeneteidet, amik amúgy teljesen nyugodtan megjelennek a Note zárolt kijelzőjén. Egy villámgyors beállítás után a telefon csak akkor mutatja majd az értesítések szövegeit, ha a FaceID rendszere felismer, mint a készülék gazdáját. 

 

3) Intuitív kezelői felület

Az egyik legfontosabb indok, amit az iPhone-rajongók fel szoktak hozni szeretett telefonjuk mellett, az az iOS felhasználóbarát kezelhetősége, ennek pedig remek példája a mappák működése. Mindkét telefon megmutatja a mappákban tárolt appok ikonjait, ha pedig megnyitjuk a mappát, akkor az kinyílik, elénk tárva a tartalmát.

 

 

Itt azonban megmutatkozik a különbség a két telefon között: az iPhone épp úgy működik, ahogy számítunk rá, az appok ott helyezkednek el, ahol azt a becsukott mappában teszik. A Note-on viszont teljes a káosz: mivel más arányban helyezkednek el az appok, mint a “pici mappában”, így a mappán belül is teljesen más kiosztásban jelennek meg, így kezdődhet a keresgetés. Ez pedig csak egyike a rengeteg apró részletnek, melyek a történet végén egy kezelhetőbb, intuitívabb használathoz vezetnek iPhone-os téren. 

 

 

4) Apple Store-ok 

Ezt a pontot magyarként sajnos nem igazán érezzük át, azonban a világ többi részén igenis komoly része az Apple felhasználói élményének az Apple Store, mint szolgáltatás. Ha bármi baj van az iPhone-oddal - mondjuk összetörted a kijelzőt - csak besétálsz az Apple egyik márkaboltjába, és általában még ugyanazon a napon egy ismét tökéletesen szuperáló készüléket kapsz kézhez.  

 

5) Wi-Fi jelszó megosztás 

Mind ismerjük a manapság tartott bulik legelső mondatát: “Mi a WiFi jelszó?”. A következő lépés pedig általában a hosszú szám- és betűsor bepötyögése, már ha emlékszik rá a tulaj - ha nem emlékszik, akkor a papírfecni keresgetése beékelődik a lépések közé. iPhone-on azonban nincs ilyen! Ha a barátunk iPhone-ja rá akar csatlakozni egy hálózatra, aminek a jelszava már be van írva a miénken, akkor nálunk a rendszer automatikusan feldobja a “jelszó megosztása” opciót, és egyetlen egy gombnyomás után a barátunk iPhone-ja is tudni fog minden szükséges adatot a sikeres csatlakozáshoz. 

 

 

6) Continuity…

… avagy az Apple-ökoszisztéma egyedülálló összehangoltsága. Hívnak telefonon? Vedd fel az iPaden! Nincs WiFi a MacBookod számára? Automatikusan csatlakozz rá az iPhone-odra, mint hotspotra! Az ezekhez hasonló funkciók összehangoltsága teszi kerek egésszé az Apple termékfelhozatalának működését, és fűzi össze őket olyan szorosan, amihez hasonlót nem találunk a piacon. 

 

7) Kiterjedt biztonsági mentés

Nem számít, miért cserélsz iPhone-t, az adatok átpakolása szinte gyerekjáték az iCloudnak köszönhetően. Ami pedig még fontosabb, hogy a legtöbb Androidos biztonsági mentéssel ellentétben az iOS-es funkció minden adatot átmásol az új készülékre. Nem csak a szokásos képek és névjegyek, tényleg minden! Az alkalmazások elrendezése és adatai, bejelentkezési információk és az összes tartalom, még a háttérképek is. 

 

8) Spotlight keresés  

A Maces Spotlighthoz hasolóan iPhone-on is elképesztően kiterjedt és mélyre hatolóan tudunk keresni, ha lefelé suhintunk a kezdőképernyőn. Alkalmazások (akár olyanok is, amiket még nem töltöttünk le), helyek a Térkép-appon belül, sőt, a Spotlight akár internetes oldalakat is megtalál.  

 

 

9) iMessage 

Egy jól használható, univerzális üzenőalkalmazás a mai napig hatalmas hiányt képvisel az androidos eszközökön. Az iMessage pedig pont ezt tudja iPhone-on, meg egy kicsit többet. Az olyan szórakoztató funkciók, mint az Expressive Messages és az Animoji pedig csak a hab a tortán - szinte garantálják, hogy egy iPhone-osnak se legyen kedve külsős beszélgetőappokat használni. 

 

10) Szülői korlátozások 

A kisgyerekes felhasználóknak valószínűleg hatalmas megkönnyebbülés lesz látni, hogy az iOS-be építettek szülői funkciókat is, amiknek hála a gyermekük nem garázdálkodhat teljesen szabadon. A jelszóvédett menüben beállítható korlátozás például a meglátogatható oldalakra, sőt, a böngészési előzmények is átnézhetők, a telefonfüggő gyerekek pedig valószínűleg utálni fogják az eszköz használati idejét korlátozó funkciót. Ez csak a jéghegy csúcsa, a lényeg hogy a szülők sincsenek magukra hagyva az Apple eszközein. 

 

11) Némító gomb

Az iPhone oldalán elhelyezkedő fizikai némító gombnak hála pofonegyszerű rezgőre állítani a telefont, ráadásul a piros csíkocska vizuálisan is a segítségünkre van. 

 

 

12) Hosszabb támogatás 

Az Apple sokkal több ideig támogatja a régebbi eszközeit újabb szoftverekkel, mint a Samsung. A legjobb példa erre: a 2013 áprilisában megjelent Galaxy S4 támogatását már 2015-ben befejezték, ezzel szemben a 2013 szeptemberében megjelent iPhone 5S-en már a legfrissebb, iOS 12-es szoftver fut. 

 

13) Nagyobb (használható) kijelző

Bár mindkét telefon hatalmas, az iPhone-on egy lehelletnyivel mégis több a felhasználható kijelző, mint a Samsung csúcskészülékén. Az iPhone gesztusalapú rendszerének hála a navigációs panel nem vesz el helyet az alkalmazásoktól, illetve a Note lekerekített szélei is kétélű karddá váltak: lehet, hogy jól néz ki, azonban nem lehet igazán bevitelre használni, valamint torzít is. Nos, az iPhone lapos dizájnjának hála ez a probléma nem áll fent. 

 

 

14) FaceID 

Egy átlag felhasználó több mint 80-szor oldja fel a telefonját egy nap, ekkora mennyiségnél pedig fontos aspektussá válik a feloldás menete. Az iPhone FaceID rendszerével ez egy nagyon ergonomikus folyamattá vált, hiszen nem kell az ujjunkkal nyújtózkodni a tepsi hátulján, elég egy pillantás, és bent is vagyunk. Az pedig szinte másodlagos, hogy mennyire kényelmes így bejelentkezni az alkalmazásokba, vagy az arcunkkal fizetni az interneten. 

 

15) Jobb teljesítmény 

Ahogy a sebességtesztek is bebizonyították, az iPhone XS Max A12 Bionic chipje komolyabb számítási erőt tud kisajtolni magából, ami gyorsabb működéshez vezet, legyen szó alkalmazások megnyitásáról, vagy feladatok elvégzéséről a megnyitott appokon belül. 

 

16) Instant szoftverfejlesztések 

Amint az Apple kiad egy frissítést az iOS-hez, szinte abban a pillanatban már tölthető is az iPhone-okon. Ezzel szemben a Samsungnak legalább egy hónapba kerül egy apró bizonsági toldozás, és több hónapba, akár fél évbe egy rendes szoftverfejlesztés. 

 

17) Értékállóság

Az egyik legkomolyabb érv az Apple termékek mellett az értékállóságuk. Ezt példákon keresztül tudom a legjobban érzékeltetni: egy iPhone 8 Plus többe kerül használtan, mint a fent említett Note 9! Arról nem is beszélve, hogy az androidos telefonok szinte pár nap használat után akár százezreket veszítenek az értékükből, míg a legújabb iPhone-okat kijövetel után szinte többért lehet továbbadni, mint amennyiért vettük (használat mellett is).

 

18) Alkalmazások: több és jobb 

Kár tagadni, az alkalmazásfejlesztők sokkal szívesebben dolgoznak az iOS platformon, mint Androidon. Ez több dolognak is betudható, a főbb két ok pedig az, hogy mérföldekkel kevesebb eszközre kell fejleszteni, valamint hogy az iPhone-t használók sokkal szívesebben költenek ilyesmire, mint Androidos kollégáik. Ennek eredményeképp pedig gyakran előfordul, hogy először iOS-re jelennek meg a különböző alkalmazások, és gyakran az is előfordul, hogy sosem jutnak el a Play Áruházba. Sőt, gyakran jobban vannak optimalizálva, valamint a fejlesztésük is gyorsabb.

 

19) Kiegészítők 

És most még nem is az Apple saját eszközeiről beszélünk, amik koherens egészet alkotnak. Nem, most a külsős termékekről beszélünk, ugyanis a többi gyártó sokkal szívesebben célozza meg az iPhone-os célközönséget, mint mondjuk a Note-tulajdonosokat. Sokkal egyszerűbb egy dokkolóállomást, lencsékkel felszerelt tokot vagy egyéb kütyüket találni, ha iPhone-ja van az embernek. 

 

 

20) 3D Touch 

Az iPhone teljes kijelzője nyomásérzékeny, így rengeteg hasznos másodlagos funkcióval ruházható fel szinte minden, ami a telefonon történik. Csak némi plusz erő szükséges, és máris kibomlanak a linkek, száll a kurzor és feltárul az appok funkcióinak legjava. 

 

21) Jobb szövegbevitel 

 A fent említett 3D Touch-os kurzormozgatás csak a kezdet volt: ha hozzávesszük még az iOS drag-and-drop szövegmozgató funkcióit és a “rázogatásra törlés”-t, akkor egy sokkal könyedebb szerkesztési és beviteli folyamatot kapunk. 

 

22) True Tone kijelző 

A True Tone funkció bekapcsolásakor az iPhone automatikusan igazítja a kijelző színösszetételét a környezet alapján. Így kényelmesebb a szemnek, és magával ragadóbb az élmény. 

 

 

23) A menü tetejére, és tovább! 

Egy érintés a kijelző tetején lévő státusz-sávra, és már suhanunk is az éppen használt alkalmazás tetejére. Ez főleg internetes cikkek vagy e-mailek böngészése folyamán jöhet jól, hiszen az ember gyorsan megunja az örökké tartó scrollozást - a Note-on pedig pont erre van utalva a felhasználó. 

 

24) Adatvédelem és biztonság

A statisztika nem hazudik: az Apple tízszer kevesebb adatot gyűjt a felhasználóiről, mint a Google és a többi Androidos gyártó, valamint a már begyűjtött adatokat is tűzzel-vassal védi - gondoljunk csak a folyamatos pereskerdésre a bíróságok és a cég között. Ráadásul az alkalmazások is korlátozva vannak, de ha mégis használják mondjuk a mikrofont, akkor egy apró vizuális jelzést is ad az iPhone, hogy a felhasználót semmiképp se verhessék át. 

 

25) Beágyazott valóság (AR) 

Az iPhone XS Max szinte a telefonos AR csúcspontja, a hátsó kameráival és a TrueDepth rendszerrel. A piacon kapható legjobb beágyazott valóság-élményt nyújtja, az AR-es játékokkal, jópofa alkalmazásokkal (mint például a Measure) és külsős cégek appjaival, melyekkel gyerekjáték megtalálni az arcformánkhoz leginkább illő napszemüveget. 

 

 

Ezek voltak az előnyök az iPhone oldaláról. Viszont ha megnéznétek ugyanezt a vitát androidos szemszögből is, és kívácsiak vagytok, miért jobb a Note 9 az iPhone XS Maxnál, akkor olvassátok el a cikket HasználtAndroidon! (hamarosan érkezik) 

Forrás: YouTube - PhoneBuff

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése