Szorul a hurok Zuckerberg nyaka körül

Tech Hírek   |   2018.05.23 - 19:43   |   Írta: N Marcell   |   7193
23. máj Szorul a hurok Zuckerberg nyaka körül

A Facebook vezérigazgatója már az Európai Parlament által feltett kérdésekre sem tud egyenes válaszokat adni.

Mark Zuckerberg és a Facebook adatszivárogtatós botránya hatalmas lavinát indított el. Az olyan apróságoktól kezdve, hogy több neves személyiség a platform ellen fordult, az olyan világviszonylatban is jelentős dolgokig, minthogy az Európai Unió megszigorította a magánszemélyek információira vonatkozó korlátozásait. Zuckerberg már megszokott vendég az amerikai kongresszus ülésein is, ahol a (rettentően kínos) kihallgatások keretein belül a témához szinte nulla hozzáértéssel rendelkező illetékesek próbálnak fényt deríteni az ügy egy-egy kérdéses aspektusára. Ilyen problémás háttérrel nem is csoda, hogy rengetegen voltak kíváncsiak arra, mit tud kiszedni az Európai Parlament a lassan közellenséggé avanzsáló vezérigazgatóból. 

Sajnos maga a kihallgatás sem ment zökkenőmentesen - a szakértők szerint három nagy baklövést követtek el a Parlament tagjai.

  • az ülés túlságosan rövid volt
  • a kivitelezés értelmetlen
  • a kérdést feltevők túlságosan is szerették hallani a saját hangjukat

A koncepció az volt (a Facebook kérése miatt), hogy a kérdezők kérdeznek, Zuckerberg bőszen jegyzetel, a végén pedig mindenre választ kapunk. Papíron nem hangzik rosszul, de a valóságban ez úgy működött, hogy Zuckerberg előre megírt mondatokat olvasgatott fel, majd zárásként megígérte, hogy később írásban mindent elmagyaráz. Ráadásul a kérdezők túlságosan sok időt vettek el - a legszélsőségesebb példa erre az a belga képviselő volt, aki öt percen át magyarázta azt, ami saját bevallása szerint csak három kérdés lett volna. 

A technikai problémák azonban nem tudják elfeledtetni azt a tényt, hogy Zuckerberg több mint 40 kérdést egyáltalán nem tudott megválaszolni. 

Tudja-e garantálni, hogy nem fognak beleegyezés nékül adatokat összegyűjteni és eladni harmadik feleknek? 

Hogyan tervezik célba venni a részletesebben elkészített hamis fiókokat, melyeket egyesek politikai manipuláció céljából használhatnak fel? 

Mit tesznek a nem Facebook-felhasználók adataival? Kereskedelmi forgalomba helyezik? Maguk szerint ez morális szempontból elfogadható? 

Valóban áthelyezték az európai szervereken tárolt adatokat annak érdekében, hogy az európai hatóságoknak ne legyen hozzáférése azokhoz? 

Miért nem informálták a felhasználókat az adataik veszélyeztetéséről? 

A kérdések kényes természetéből látszik, hogy Zuckerberg szinte biztosan nem az időhiány miatt volt képtelen felfedni az igazságot.

Ezek után persze még nagyobb figyelem övezi a cég és a vezérigazgató cselekedeteit, kezdve az írásos válaszokkal. Állításuk szerint a Facebook tanult a hibákból, és a jövőben a tapasztalatokkal gazdagabban fognak szembenézni az eléjük kerülő problémákkal - már ha a Facebook mint platform megmarad, és a felderabolást/bojkottálást sürgető szervezetek nem járnak sikerrel.

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:

 


Kommentek megjelenítése