Ha a vezeték nélküli Apple egér, billentyűzet vagy trackpad nem működik megfelelően

Tippek és trükkök   |   2017.10.08 - 19:46   |   Írta: H.A   |   5735
08. okt Ha a vezeték nélküli Apple egér, billentyűzet vagy trackpad nem működik megfelelően

A cikkben ismertetett lépések követésével elháríthatók a vezeték nélküli Apple egérrel, billentyűzettel vagy trackpaddel tapasztalható problémák.

A Mac nem ismeri fel az eszközt

Kövesse az alábbi lépéseket, ha a Mac nem ismeri fel az egeret, a billentyűzetet vagy a trackpadet.

Győződjön meg arról, hogy a vezeték nélküli egér, billentyűzet vagy trackpad be van kapcsolva

A Magic Mouse és a Magic Mouse 2 alján egy csúszókapcsoló található. Csúsztassa el a kapcsolót az eszköz bekapcsolásához. A Magic Mouse zöld LED-je ekkor röviden felvillan. A Magic Mouse 2 egéren a zöld fény a kapcsoló alatt jelenik meg.

A Magic Keyboard, a számbillentyűzettel rendelkező Magic Keyboard és a Magic Trackpad 2 hátsó peremén egy csúszókapcsoló található. A kapcsoló elcsúsztatásával kapcsolja be az eszközt (ekkor megjelenik a zöld szín). A régebbi Apple Wireless Keyboard-modelleken egy bekapcsológomb található a jobb oldalon. Ha megnyomja a gombot, az eszköz tetején, a gomb közelében található zöld színű LED aktiválódik.

Amikor bekapcsolja ezeket a készülékeket, azok Kapcsolódva jelzéssel jelennek meg a Rendszerbeállítások Bluetooth részében, illetve a menüsáv Bluetooth menüjében. Ha az egyik eszköz nem jelent meg az ablaktáblán, ellenőrizze, hogy fel van-e töltve, vagy cserélje ki az elemeket, illetve győződjön meg arról, hogy párosítva van a Mac számítógéppel.

Győződjön meg arról, hogy az eszköz be van állítva a Mac számítógéppel való használathoz

Olvassa el, hogyan párosítható a Magic Mouse 2, a Magic Keyboard, a számbillentyűzettel rendelkező Magic Keyboard, a Magic Trackpad 2, illetve a régebbi vezeték nélküli Apple-eszközök Mac számítógépével.

A Bluetooth bekapcsolása

A Mac notebook beépített trackpadjével vagy USB-s egérrel válassza ki az Apple () menü > Rendszerbeállítások menüpontot. Ezután válassza ki a Bluetooth ikont, és ellenőrizze, hogy be van-e kapcsolva a Bluetooth.

Az alábbi táblázat további segítséget nyújt a Bluetooth állapotának megállapításához. Ha a Bluetooth ikonja nem látható, vagy ha a menüsáv továbbra is azt jelzi, hogy a Bluetooth ki van kapcsolva, indítsa újra a számítógépet, majd próbálja meg ismét bekapcsolni a Bluetooth funkciót.

Bluetooth menü ikonja A Bluetooth funkció állapota
A BT ikonja A Bluetooth be van kapcsolva, de nem kapcsolódnak eszközök a Machez. Lásd a cikk Győződjön meg arról, hogy a vezeték nélküli egér vagy billentyűzet be van kapcsolva című szakaszát.
A BT ikonja A Bluetooth be van kapcsolva, és legalább egy vezeték nélküli eszköz csatlakoztatva van.
 Ha ez az ikon villog, legalább egy vezeték nélküli eszközben alacsony az elemek töltöttségi szintje. A Bluetooth ikonra kattintva azonosítsa be az érintett eszközt, majd töltse fel az eszközt, vagy cserélje ki az elemeket.
A BT ikonja A Bluetooth ki van kapcsolva. Kattintson a Bluetooth ikonra egy USB-egérrel vagy a beépített trackpaddel, és válassza ki a Bluetooth bekapcsolása menüpontot.
A BT ikonja A Bluetooth offline állapotban van, vagy nem érhető el. Indítsa újra a Macet. Ha nem változik meg a Bluetooth állapota, csatlakoztassa le az összes USB-eszközt, és ismét indítsa újra a Macet.

Győződjön meg arról, hogy az eszközök fel vannak töltve

A Magic Mouse 2, a Magic Keyboard, a számbillentyűzettel rendelkező Magic Keyboard és a Magic Trackpad 2 beépített akkumulátorral rendelkezik. Úgy töltheti fel az eszközöket, hogy Lightning–USB kábellel csatlakoztatja őket a Machez vagy egy USB hálózati adapterhez. A minél gyorsabb feltöltés érdekében ügyeljen arra, hogy az eszköz be legyen kapcsolva, amikor csatlakoztatja azt a Lightning–USB kábelhez.

Ha ellenőrizni szeretné az eszközök akkumulátorának töltöttségi állapotát, kattintson a Bluetooth ikonra a Mac menüsávján, majd válassza ki az eszköz nevét. Ha alacsony bármelyik eszköz akkumulátorának töltöttségi szintje, töltse fel az eszközt. Ha az eszköz nem jelent meg, a fentiek szerint kapcsolja be.

Az eszköz ki-, majd bekapcsolása

Ha a Mac nem észleli a vezeték nélküli Apple egeret, billentyűzetet vagy trackpadet a fenti tippek követése után, kapcsolja ki a vezeték nélküli eszközt, várjon néhány másodpercet, majd kapcsolja be.

Időnként nem reagál a vezeték nélküli egér vagy billentyűzet

Kövesse az alábbi lépéseket, ha időnként előfordul, hogy az egér vagy a billentyűzet nem reagál. 

Nyomja meg az egyik gombot vagy billentyűt

  • Az eszköz és a számítógép ismételt csatlakoztatásához kattintson az egérrel vagy a trackpaddel, illetve nyomjon meg egy billentyűt a billentyűzeten. Eltelhet pár pillanat, amíg az eszköz reagál.

Ellenőrizze a jelinterferenciát

  • A 2,4 GHz-es tartományban működő vezeték nélküli hálózatok interferenciát okozhatnak. Helyezze távolabb a Mactől a vezeték nélküli telefonokat, a mikrohullámú sütőt és az egyéb, a 2,4 GHz-es tartományban működő elektromos berendezéseket, ha úgy gondolja, hogy interferenciát okoznak.
  • A vezeték nélküli eszközöknek 10 méteren belül kell lenniük a Mactől.
  • Ne helyezzen fémtárgyakat a vezeték nélküli eszköz és a Mac közé.

Az egérrel nem lehet felfelé, lefelé vagy oldalirányban görgetni

Ha az egérrel nem tud egy weboldalon vagy egy dokumentumban görgetni, a Mac-alapismeretek: Multi-Touch mozdulatok használata Mac számítógépen című cikk alapján ellenőrizze, hogy a mozdulatokat jól konfigurálta-e. Továbbá megpróbálhatja beállítani a görgetési sebességet is.

A mutató mozgása nem megfelelő az egér vagy a trackpad használatakor

Az Apple Wireless Mouse, a Magic Mouse és a Magic Mouse 2 a legtöbb sima felületen probléma nélkül használható; ha mégsem megfelelő a mutató mozgása, próbálkozzon a következőkkel:

  • Válassza ki az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattintson az Egér elemre. A Követés csúszkával állítsa be az egérmutató kívánt sebességét.
  • Helyezze az egeret egy másik felületre, és ellenőrizze, hogy javul-e a követés.
  • Fordítsa hátoldalára az egeret, és vizsgálja meg az érzékelőablakot. Sűrített levegővel finoman tisztítsa ki az érzékelőablakot, ha por vagy szennyeződés található benne.
  • Ha több vezeték nélküli Bluetooth-eszköz van használatban a közelben, egyenként kapcsolja ki őket, és ellenőrizze, hogy ezzel megoldódott-e a probléma. A nagy sávszélességet felhasználó eszközök is befolyással lehetnek a követésre.

Olvassa el részletesen, hogy mi a teendő, ha a mutató mozgása nem megfelelő a trackpad használatakor.

A billentyűzet egy vagy több billentyűje nem reagál

A Billentyűzetnéző segítségével vizsgálja meg, hogy a billentyűzeten található billentyűk megfelelően reagálnak-e, amikor lenyomja őket.

  1. Válassza ki az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattintson a Nyelv és régió elemre.
  2. Kattintson a Billentyűzetbeállítások gombra.
  3. Válassza ki a Beviteli forrás fület.
  4. Ellenőrizze, hogy a billentyűzet Ön által használt nyelve megjelenik-e a bal oldali listában. Amennyiben nem, kattintson a  elemre, és válasszon a megjelenő nyelvek közül.
  5. Kattintson a Beviteli menü megjelenítése a menüsoron melletti jelölőnégyzetre.
  6. Válassza ki a Billentyűzetnéző megjelenítése lehetőséget a menüsoron található Bevitel menüből . A kijelzőn megjelenik a billentyűzetkiosztást ábrázoló Billentyűzetnéző.
  7. Nyomja le azt a billentyűt, amely nem reagált, és közben figyelje, hogy a Billentyűzetnéző kiemeli-e a megfelelő billentyűt. Ha igen, a billentyű megfelelően működik.

Ha engedélyezi a Mouse Keys funkciót, előfordulhat, hogy néhány billentyű nem várt módon viselkedik. A Mouse Keys kikapcsolása:

  • Az OS X 10.8-as vagy újabb verziójában válassza ki az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot. Kattintson a Kisegítő lehetőségek, majd a bal oldal listában az Egér és trackpad elemre. Törölje a jelölést az Egérbillentyűk engedélyezése melletti jelölőnégyzetből.
  • Az OS X 10.7.5-ös vagy korábbi verziójában válassza ki az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot. Kattintson az Univerzális elérés elemre, majd az Egér és trackpad lapra. Ezután a Mouse Keys mellett válassza a Ki gombot.

Ha a billentyűkkel kapcsolatos probléma továbbra is fennáll, próbálja meg elindítani a Macet egyfelhasználós módban, ezzel ellenőrizve, hogy szoftveres problémáról van-e szó.

Forrás: Apple

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése