Alaposan bevizsgálták a legkisebb új iPhone kameráját

Tesztek   |   2021.02.01 - 08:45   |   Írta: L Ferenc   |   1124
01. feb Alaposan bevizsgálták a legkisebb új iPhone kameráját

Nem kiemelkedően jó, de korrekt az iPhone 12 mini képalkotó rendszere.

Az Apple által tavaly tavasszal piacra dobott új iPhone SE azok számára jelenthet ideális választást, akik relatíve olcsón szeretnének korrekt tudású kompakt okostelefont vásárolni. A 2020-as iPhone SE-t azonban sokan amiatt kritizálják, mert "személyében" tulajdonképpen csak egy egyszerű ráncfelvarrt iPhone 8-hoz van szerencsénk. Ez így is van, így például képalkotás fronton elég szerény produkciót nyújt az új SE. 

Az almás logós gyártó aztán ősszel piacra dobta a még az iPhone SE-nél is kisebb méretű, de nagyobb kijelzős és sokkal komolyabb kamerarendszert kapott iPhone 12 minit, melynek egyedül talán a nem túl combos üzemidejébe lehet belekötni. A sokak által körülrajongott kompakt iPhone-t a közelmúltban mi is alaposan leteszteltük, most pedig napvilágot látott a készülék eddigi legalaposabb kameratesztje.

A DxOMark minden részletre kiterjedő képminőség tesztjében az iPhone 12 mini 132 pontot kapott fényképezés-, 41 pontot zoom- és 112 pontot videó vonatkozásban. Mindez ahhoz volt elegendő, hogy az iOS-es kompakt mobil 122 pontos végeredményt érjen el, ezzel pedig az aktuális toplista tizennegyedik helyére került. Nem meglepő módon az iPhone 12 mini holtversenyben végzett az iPhone 12-vel, mely nemcsak kamera, hanem a kijelzőméretet és az aksikapacitást leszámítva mindenben megegyezik a kistestvérével. 

A 12 megapixeles felbontású, 1,4 mikronos pixelméretű képérzékelővel, illetve 26 milliméteres fókusztávolságú, valamint f1,6-os fényerejű objektívvel szerelt főkamera mellett egy ugyancsak 12 megapixeles felbontású, 1/3,6 colos képszenzoros, valamint 13 milliméteres gyújtótávolságú, illetve f2,4-es fényerejű objektívvel rendelkező nagylátószögű modul található. 

A dupla LED-segédfényes és 4K/60 fps videófelvevős iPhone 12 mini erősségei sorolható a korrekt expozíció, a gyors és pontos autofókusz, a hatékony videó képstabilizálás, illetve a Dolby Vision HDR támogatás. Ezzel szemben negatívum a fotók relatíve szűk dinamikatartománya, az adott esetben pontatlan fehéregyensúly, illetve a rossz fényviszonyok melletti fokozott képzaj mennyiség.

A DxOMark aktuális toplistáján nem meglepő módon az iPhone 12 Pro Max található a legelőkelőbb pozícióban. A valaha készült legnagyobb méretű és legdrágább almás mobil 130 pontot zsebelt be, ami az ötödik helyhez volt elegendő. A toplista hatodik delikvense az iPhone 12 Pro, mely némileg egyszerűbb kameraszettes készülék tudását 128 pontra értékelték. 

Jelenleg a 139 pontos Huawei Mate 40 Pro+ tanyázik az élen, mely elsősorban 10x-es optikai zoomjáról, illetve Google szolgáltatásoktól mentes Android operációs rendszeréről ismerszik meg. Második a hasonló adottságú, de szerényebb optikai nagyításra képes, 136 pontos Huawei Mate 40 Pro, a harmadik pedig a 133 pontot elért Xiaomi Mi 10 Ultra. A dobogóról éppen csak lemaradt a 132 pontos Huawei P40 Pro, melynek hamarosan érkezik az utódja, illetve megjegyzendő, hogy a DxOMark egyelőre még nem közölt tesztet a nemrégiben debütált új csúcs-Samsungról, a 10x-es optikai zoomos és 108 megapixeles főkamerás Galaxy S21 Ultráról.

Szelfikamera fronton a Huawei Mate 40 Pro vezeti a tabellát a maga 136 pontos eredményével, mögötte pedig a 132 pontos Huawei P40 Pro, illetve a 115 pontos Asus ZenFone 7 Pro következik a sorban. A legjobb almás mobil a kilencedik helyen lévő, 130 pontos iPhone 12 Pro Max, amit a 128 pontos iPhone 12 Pro követ. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése