Sokat okosodik az Apple fülese az iOS 18-tól

Tech Hírek   |   2024.06.27 - 08:10   |   Írta: L Ferenc   |   702
27. jún Sokat okosodik az Apple fülese az iOS 18-tól

Az AirPods Pro számos új funkcióval gazdagodik a legújabb iOS-nek köszönhetően.

Az Apple a június elején megrendezett Worldwide Developers Conference (WWDC) keretein belül leplezte le vadonatúj mobil operációs rendszerét, az iOS 18-at. A jelenleg beta 2 fázisban lévő szoftver véglegesnek mondható verziója várhatóan szeptemberre készül majd el, és szokás szerint a vállalat új okostelefonjaival együtt debütál majd.

Az iOS 18 érkezésére tehát néhány hónapot még várnunk kell, de azt például már most is tudni lehet, hogy az AirPods Pro készülékek számos különböző új feature-rel gazdagodnak majd az új mobil operációs rendszernek köszönhetően. 

Ilyen például az úgynevezett Head Gestures, vagyis a lehetőség, hogy almás fülhallgatót használva immár akár kézmozdulat vagy szóban kimondott hangparancs nélkül is el tudjunk érni bizonyos funkciókat. A fejgesztusok révén megoldható lesz, hogy például a fejünk előre-hátra billentésével, vagy balra-jobbra történő forgatásával fogadjunk, illetve utasítsunk el beérkező hívásokat, illetve, hogy hasonló módon kezeljünk bizonyos értesítéseket, üzeneteket. 

Az iPhone-okon egy ideje már elérhető az úgynevezett Voice Isulation funkció, melynek lényege, hogy zajos környezetben lefolytatott telefonbeszélgetések közben a hívó fél csak a mi hangunkat hallja, a zavaró tényezőket (szélzaj, berregő motor, sziréna, stb.) ne. Ez a feature az iOS 18 révén az AirPods Prókra is megérkezik, és fejlett gépi tanulással biztosít minden korábbinál jobb hangminőséget. 

A dinamikus fejkövetéssel felvértezett, játékokra kihegyezett Personalized Spatial Audio nemcsak az AirPods Prókra, hanem a harmadik generációs AirPods-ra és az AirPods Maxre is meg fog érkezni. Az Apple azt ígéri, hogy az új feature rekordalacsony késleltetést valósít meg, és lehetővé teszi, hogy a játékostársainkkal kiváló minőségű beszélgetéseket folytassunk le. 

A második generációs AirPods Próval debütált az Adaptive Noise Control nevezetű Adaptive Audio szolgáltatás, mely a környezeti hangviszonyoknak megfelelően állítja a hangzást és az aktív zajszűrést. Ez jelenleg még egyszerűen csak ki-, illetve bekapcsolható, azonban az iOS 18-ban megjelentő Customize Adaptive Audio megoldás révén rendkívül egyszerűen személyre szabható lesz. 

Végül, de nem utolsó sorban az AirPods Prók egy újfajta hallókészülék móddal gazdagodnak az iOS 18 megjelenését követően, mely emberi hangra optimalizált feature várhatóan jelentősen túlmutat majd az eddigi Conversation Boost funkción. 

Ahogy arról nemrégiben írtunk, az Apple új vezérlőszoftvert tett elérhetővé nemcsak az AirPods Prókhoz, hanem a második és harmadik generációs AirPodsokhoz, az AirPods Maxhez, a Beats Fithez és a PowerBeats Próhoz is. 

A második generációs AirPods Prók, a PowerBeats Pro és a Beats Fit Pro esetében 6F7-ről 6F8-ra változott a firmware verziója, a többi fülhallgató pedig a korábbi 6A321-ről 6A326-ra frissült. Ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, az Apple igen szűkszavú a változások pontos mibenlétével kapcsolatban, így aztán be kell érnünk lényegében annyival, hogy az új szoftver hibajavításokat és egyéb fejlesztéseket hoz magával.

Az AirPods 2 jelenleg 63 ezer forintba kerül itthon, az AirPods 3-at 83-88 ezer forintos áron jegyzik, az USB-C csatlakozó aljzatos legújabb AirPods 2 Próért pedig 115 ezer forintot kérnek el. A csúcskategóriás AirPods Max fejhallgató magyarországi hivatalos listaára 240 ezer forint.  

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése