Itt az új szuperkijelző, amire lecsaphat az Apple

Tech Hírek   |   2024.06.26 - 11:19   |   Írta: L Ferenc   |   5839
26. jún Itt az új szuperkijelző, amire lecsaphat az Apple

A legfrissebb OLED panel több előnnyel is rendelkezik az elődeihez képest.

Nyílt titok, hogy az Apple által nemrégiben bejelentett M4 chipes vadonatúj iPad Pro tabletek túlnyomó többségébe az LG Display szállítja az OLED kijelzőket, és a koreai gyártó most bejelentette, hogy megkezdte a hasonló technológiára épülő, de notebookokba szánt új képernyői sorozatgyártását.

Az iparág első hordozható számítógépekbe szánt Tandem OLED paneljeként jegyzett újdonság két rétegben vonultatja fel a piros, a zöld és a kék (RGB) fényt kibocsátó diódákat, ami a szimplaréteges elődjéhez képest egyrészt nagyobb fényerővel, másrészt fokozott tartóssággal, hosszabb élettartammal kecsegtet. 

Ilyen kijelzőket elsőként az autógyártók számára szállított az LG Display, mely panelek gyártása 2019-ben kezdődött meg. A kocsikba szánt kijelzők esetében kiemelt fontosságú a hosszan tartó megbízható működés és a könnyű leolvashatóság, így ezért volt ez az első iparág, mely Tandem OLED-eket kapott. 

A most sorozatgyártásba került új notebook kijelző 13 colos képátlón 2880x1800 pixeles WQXGA+ felbontást vonultat fel és lefedi a DCI-P3 színskála 100 százalékát. A hivatalos VESA Display HDR és True Black 500 minősítéseknek köszönhetően biztosított az igen széles dinamikatartomány és a hatalmas kontrasztarány. 

A továbbfejlesztett érintésérzékenységgel felvértezett panel 40 százalékkal vékonyabb és 28 százalékkal könnyebb a korábbi OLED kijelzőknél, miközben 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt azoknál. Komoly előnyt jelent továbbá a dupla élettartam és az akár háromszoros fényerő. 

Az Apple kínálatában egyelőre nem érhető el OLED kijelzős Mac számítógép, de már 2023 végén felröppentek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben elő fog rukkolni ilyen paneles MacBook Air modellekkel. 

A legfrissebb híradások viszont arról szólnak, hogy a MacBook Aireket megelőzve a MacBook Prók kerülnek majd forgalomba elsőként OLED képernyővel. Erre leghamarabb 2025-ben kerülhet sor, de elképzelhető, hogy egészen 2026-ig kell majd várnunk az első OLED technológiás Macekre, melyek adott esetben akár érintésérzékeny kijelzőt is felvonultathatnak. 

Az OLED technológia legfőbb előnyei közé sorolható a nagyobb csúcsfényerő, a magasabb kontrasztarány, a pontosabb és élénkebb színtér, illetve a hatékonyabb működés által biztosított alacsonyabb fogyasztás. Megjegyzendő, hogy már jó ideje kaphatók OLED-alapú Apple termékek, elég csak az iPhone mobilokra és a Watch okosórákra gondolni.  

A nemrég debütált iPad Prókban lévő OLED kijelző elsősorban 1000 nites fényerejéről, 1600 nites HDR csúcsfényerejéről, 2000000:1 kontrasztarányáról, P3-as széles színtartományáról, illetve 10-120 Hz-es adaptív frissítési sebességéről ismerszik meg. A 11 colos új iPad Pro 500 ezer forinton nyit, a 13 colos verzió legdrágább példányaiért 1,3 millió forintot kérnek el.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése