Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 3. rész

Tech Hírek   |   2024.03.03 - 19:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2816
03. márc Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 3. rész

Chat GPT VS Google Gemini

Chat GPT VS Google Gemini

Mindenki a legjobb AI chatbothoz való hozzáférést akarja a havi 20 dolláros előfizetésért cserébe. Hogy azt kapod-e meg, az attól függ, milyen funkciók fontosak a számodra.

Az AI chatbot-előfizetések, mint például a Google Gemini Advanced és az OpenAI ChatGPT Plus tesztelésével a probléma az általánosságuk. Ugyanazt az eszközt különböző alkalmazási módokhoz használják; ugyanazt a szoftverszolgáltatást, amelyet a San Franciscó-i fejlesztők a legújabb alkalmazásuk elkészítéséhez használnak, a magyar szülők is használhatják a gyerekük Mancs őrjárat témájú születésnapjának megtervezéséhez. Bár a vállalatok gyakran ezoterikus összehasonlítási mutatókkal próbálják bizonyítani chatbotjuk felsőbbrendűségét, nehéz lehet felismerni, hogy egy chatbot technikai képességei hogyan vezetnek jobb élményhez a te, vagyis a felhasználó számára. Azonban van két fontos tanulság, amit érdemes észben tartani.

Először is, a legtöbb embernek megfelel az ingyenes opció. Ha speciális igényed van az eszközre, mint például a kódolás, vagy kísérletezni szeretnél a jelenleg elérhető legerőteljesebb AI-modellekkel és funkciókkal, akkor a Gemini Advanced vagy a ChatGPT Plus talán megéri a havi 20 dollárt. Az átlagos chatbot-felhasználó számára, aki a mesterséges intelligenciát a munkahelyén e-mailek, otthon pedig Rick és Morty-rajongói fikciók készítéséhez használhatja, a ChatGPT és a Gemini alapváltozatai ingyenesek, kompetensek és sokkal erősebbek, mint bármi, ami a közelmúltban elérhető volt.

A második legfontosabb tanulság? Ne bízz azonnal a válaszokban. Ez már milliószor elhangzott, és azért vagyok itt, hogy újra elmondjam: A chatbotok szeretnek hazudni. Például a korábbi tesztek során előfordult, hogy a ChatGPT képelemző funkciója magabiztosan bár de tévesen az elemzett multivitamint merevedési zavarokra felírt tablettának jelölte meg, ami potenciálisan veszélyes zavart okozhat.

Ha azonban ezek után is még mindig szeretnél előfizetni egy AI chatbot eszközre, de nem tudod, melyik a legmegfelelőbb a számodra? Íme néhány hasznos információ a Gemini Advanced és a ChatGPT Plus összehasonlításáról - és arról, hogy mi különbözteti meg az egyes előfizetéseket.

Fontos hogy ez egy háromrészes cikksorozat harmadik része, így még ha nem tetted, akkor most azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva az első rész, vagy ide kattintva a második rész elolvasásával kezdd.

A tesztelés végén azt is meg akartam nézni, hogy ezek a chatbotok mennyire jók a színlelésben. Mindkét eszközt megkértem, hogy játssza el egy ősi űrvarázsló szerepét, aki leszállt a Földre, hogy keressen egy menő Dungeons & Dragons-csoportot, amelyhez csatlakozhat, de az emberek visszafogottak és félnek vele kapcsolatba lépni.

Mindkét chatbot meglepően jól teljesített ebben, és a válaszok elég szórakoztatóak voltak. A ChatGPT Plus mesésen ragaszkodott a karakterhez, és olyan humoros beszólásokat tett hozzá, mint például: "Azok a legújabb varázslóruháid, vagy egy színvak páva ruhatárát raboltad ki? Az anyag olyan világos, hogy attól tartok, árnyékoló varázslatot kell mondanunk, csak hogy rád nézzünk!". Bár a Gemini Advanced megtörte a karaktert, a mágikus írói elemeket illetően líraibb és magával ragadóbb volt.

 

Mik az adatvédelmi kompromisszumok?

Bár a chatrobottal folytatott beszélgetések úgy érződhetnek, mintha négyszemközt történő beszélgetések lennének, ez sosem egy teljesen privát élmény. Kerüld az érzékeny vagy magánjellegű információk megosztását a nyilvánosan elérhető chatbotok bármelyikével.

A legnagyobb ok az, hogy a szolgáltatók a felhasználók beszélgetéseit felhasználhatják a gépi intelligencia algoritmusainak képzéséhez. Az OpenAI lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lemondjanak arról, hogy a ChatGPT beszélgetéseikből képezzék az algoritmust, de az engedélyek alapértelmezés szerint engedélyezve vannak, és a csevegési előzmények kikapcsolását is ki kell választani. Még ebben a helyzetben sem teljesen privátok a beszélgetéseid. Az OpenAI egyik GYIK-oldala szerint: "A visszaélések ellenőrzése érdekében 30 napig minden beszélgetést megőrzünk, mielőtt véglegesen törölnénk azokat".

Ez talán nem hangzik ideálisnak, de jobb, mint a Google automatikus beállításai, amelyeket a Gemini felhasználóinak kínál. Ha az Ön Gemini-beszélgetése véletlenszerűen kerül kiválasztásra emberi felülvizsgálatra, akkor az a Google szerverein marad, még akkor is, ha Ön úgy dönt, hogy törli azt. A felülvizsgálatra kiválasztott beszélgetést leválasztják a fiókodról, de a vállalat akár három évig is megőrizheti. Bár ha úgy döntesz, hogy kikapcsolod a Gemini Apps tevékenységét, akkor az új beszélgetéseidet nem fogják emberek felülvizsgálni, és nem fogják felhasználni az AI-modellek képzéséhez. Ha ez ki van kapcsolva, a Google csak három napig őrzi meg az adatokat.

 

Várj, ezek csak az amerikaiaknak szólnak?

Nem, de van egy bökkenő. Bár a ChatGPT Plus és a Gemini Advanced számos nemzetközi piacon elérhető, nem mindegy, hogy milyen nyelvet szeretnél használni a chatrobottal való interakció során. Az angol nyelvet mindkét vállalat előnyben részesíti.

A ChatGPT támogatja az angolon kívüli nyelveket is, de korlátozott sikerrel működik más nyelveken. Ugyanakkor azt is meg kell hagyni, hogy az elmúlt szűk egy évben rengeteget fejlődött a chatbot működése magyar nyelven. A Gemini Advanced az induláskor csak angol nyelvű lekérdezésekre volt tervezve, de azóta a Google chatbotjába más nyelvek, például a japán és a koreai nyelv támogatása is elkezdett beépülni. A magyarral azonban egyelőre a Chat GPT teljesít jobban.

 

Vajon a Szilícium-völgy valaha is abbahagyja az AI chatbotokról való beszédet?

Talán egyszer, de nem 2024-ben.

Igen, sok AI-eszköz jelenleg túl van hypeolva. A fogyasztók elvárásai a mesterséges intelligenciával táplált hiperproduktivitással szemben nem biztos, hogy megfelelnek annak, amire jelenleg még a legjobb chatbotok is képesek. Még ha ezt szem előtt tartjuk is, az eszközök valódi értéket jelentenek a nagy felhasználók és a kíváncsi korai alkalmazók számára, akik boldogan fizetnek havi előfizetést a születőben lévő technológiához való hozzáférésért.

Még ha a chatbotok végül el is tűnnek a reflektorfényből - akár a közérdeklődés csökkenése, akár a szerzői jogi perek elvesztése miatt -, a mögöttes technológia valószínűleg alapvető fontosságú lesz a webböngészők, keresőmotorok és operációs rendszerek következő hullámában. És persze, talán egy nap a mesterséges intelligencia fejlesztői elérik nagyszabású ambíciójukat, hogy létrehozzanak egy sci-fi szerű, félig-érző algoritmust, amely örökre megváltoztatja a társadalmat. De egyelőre ha kifizetsz 20 dollárt, ez segít majd jobb e-maileket írni a munkahelyeden.

Forrás: Wired

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése