Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 2. rész

Tech Hírek   |   2024.02.29 - 21:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5668
29. feb Megéri előfizetni a mesterséges intelligenciáért? - 2. rész

Chat GPT VS Google Gemini

Mindenki a legjobb AI chatbothoz való hozzáférést akarja a havi 20 dolláros előfizetésért cserébe. Hogy azt kapod-e meg, az attól függ, milyen funkciók fontosak a számodra.

Az AI chatbot-előfizetések, mint például a Google Gemini Advanced és az OpenAI ChatGPT Plus tesztelésével a probléma az általánosságuk. Ugyanazt az eszközt különböző alkalmazási módokhoz használják; ugyanazt a szoftverszolgáltatást, amelyet a San Franciscó-i fejlesztők a legújabb alkalmazásuk elkészítéséhez használnak, a magyar szülők is használhatják a gyerekük Mancs őrjárat témájú születésnapjának megtervezéséhez. Bár a vállalatok gyakran ezoterikus összehasonlítási mutatókkal próbálják bizonyítani chatbotjuk felsőbbrendűségét, nehéz lehet felismerni, hogy egy chatbot technikai képességei hogyan vezetnek jobb élményhez a te, vagyis a felhasználó számára. Azonban van két fontos tanulság, amit érdemes észben tartani.

Először is, a legtöbb embernek megfelel az ingyenes opció. Ha speciális igényed van az eszközre, mint például a kódolás, vagy kísérletezni szeretnél a jelenleg elérhető legerőteljesebb AI-modellekkel és funkciókkal, akkor a Gemini Advanced vagy a ChatGPT Plus talán megéri a havi 20 dollárt. Az átlagos chatbot-felhasználó számára, aki a mesterséges intelligenciát a munkahelyén e-mailek, otthon pedig Rick és Morty-rajongói fikciók készítéséhez használhatja, a ChatGPT és a Gemini alapváltozatai ingyenesek, kompetensek és sokkal erősebbek, mint bármi, ami a közelmúltban elérhető volt.

A második legfontosabb tanulság? Ne bízz azonnal a válaszokban. Ez már milliószor elhangzott, és azért vagyok itt, hogy újra elmondjam: A chatbotok szeretnek hazudni. Például a korábbi tesztek során előfordult, hogy a ChatGPT képelemző funkciója magabiztosan bár de tévesen az elemzett multivitamint merevedési zavarokra felírt tablettának jelölte meg, ami potenciálisan veszélyes zavart okozhat.

Ha azonban ezek után is még mindig szeretnél előfizetni egy AI chatbot eszközre, de nem tudod, melyik a legmegfelelőbb a számodra? Íme néhány hasznos információ a Gemini Advanced és a ChatGPT Plus összehasonlításáról - és arról, hogy mi különbözteti meg az egyes előfizetéseket.

Fontos hogy ez egy kétrészes cikksorozat második része, így még ha nem tetted, akkor most azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva az első rész elolvasásával kezdd.

 

A Gemini Advanced és a ChatGPT Plus összehasonlítása

Bár a az ilyen összahasonlítások és tesztelések mindig érdekesek, ne feledd, hogy ezek az összehasonlítások arra szolgálnak, hogy áttekintést adjanak az eszközök működéséről. A tesztek nem mindenre kiterjedőek. (Például túlságosan tisztelem a programozókat ahhoz, hogy úgy tegyek, mintha fel tudnám mérni egy AI-eszköz szoftverfejlesztésre való alkalmasságát.) Továbbá, mivel a Microsoft ajánlata ugyanazokat a generatív AI-modelleket használja, mint az OpenAI szolgáltatása, hasonló eredményekre számíthatsz mindkét eszköztől. Ezért csak a ChatGPT Plus és a Gemini Advanced eredményeit hasonlítottam most össze.

Kezdjük azzal, hogy a chatbotokat gyakran az irodai dolgozók produktivitási eszközeként pozícionálják. Ezért megpróbáltam megnézni, hogy a ChatGPT Plus és a Gemini Advanced mennyire jól teljesít egy egyszerű megbeszélés összefoglalójánál. Miután feltöltöttem egy videojáték-fejlesztővel készült interjú átiratát, megkérdeztem a chatbotokat: "Összefoglalnád az értekezlet átiratát öt pontba?".

Az összes teszt közül ez volt az, ahol a chatbotok a legtöbb hasonlóságot és potenciált mutatták. Mindkét chatbot remekül megragadta a kulcsmomentumokat, és leegyszerűsítette azokat. A pontok összehasonlítása során a chatbotok által generált öt kiemelt pontból négy a terjedelmes beszélgetés ugyanazon részletiet tartalmazta, az ötödik pont pedig elhanyagolható mértékben különbözött.

A chatbotok másik gyakori irodai alkalmazása az e-mailes levelezés javítása. Kíváncsi voltam, hogy ezek az eszközök mennyire képesek a csúnya e-maileket professzionálisabb hangnemre átfogalmazni. Egy elemző ennek tesztelésére összeállított egy dörgedelmes üzenetet a munkatársának, és megkérte mindkét chatbotot, hogy tegyék azt a munkahelyhez illővé.

A Gemini Advanced sikerrel vette az átfogalmazási tesztet. A chatbot átfogalmazása nem csak, hogy megfelelő volt a munkához, de elég jól meg volt fogalmazva ahhoz, hogy mindenféle módosítás nélkül elküldhető legyen. Emellett a bot több tippet is adott, hogy a jövőben hogyan tehetem kevésbé aljassá az e-mailjeit. Technikailag a ChatGPT Plus képes volt a megfelelő hangnembe helyezni az e-mailt, de az írás mesterséges volt, és túlságosan a formális szerkezetekre támaszkodott, például azzal kezdődött, hogy "Remélem, ez az üzenet jól találja Önt". Fontos ezen a ponton megjegyezni, hogy ez a teszt (mint az összes többi) angol nyelven készült. Az AI chatbotok egyre jobban működnek más nyelveken is, azonban a legpraktikusabban határozottan angolul lehet őket használni. 

Mi a helyzet azonban a chatbotok nem munkahelyi felhasználásával? A Gemini Advanced bemutatóján a Google egyik kérését utánozva egy elemző feltöltött egy aranyos fotót magáról és a partneréről, amint a Yosemite Nemzeti Parkban túráznak, és egy frappáns, meggyőző Instagram-caption-t kért tőle, több emojival és hashtagek nélkül.

Mindkét chatbot megbukott ezen a feladaton. A ChatGPT Plus ezt írta: "A boldogság ösvényünk megtalálása ????☀️???? Néha a legjobb út egyáltalán nem is út. Csak mi, az erdő suttogása és egy újabb közös kaland ígérete. ????❤️????️" Nem éppen a "boldog ösvény" szokásos konnotációja. Ezzel szemben a Gemini Advanced nem volt hajlandó semmit írni a képhez, mert valódi emberek voltak láthatóak, és a chatbot jelenleg védőkorlátokkal rendelkezik a célzott zaklatás megakadályozásának érdekében.

Ne felejtsük el, hogy mindkét chatbot tartalmaz képgeneráló funkciókat. Hogy kipróbáljam ezt az aspektust, kértem egy üres meghívót egy képzeletbeli 6 éves gyermekem születésnapi partijára. Azt kértem, hogy a meghívó Peppa Malac témájú legyen, és használja a kedvenc színeit, a rózsaszínt és az aranyat.

A ChatGPT Plus jobban sikerült egy trendi megjelenésű meghívót terveznie, bár néhány borzasztó Peppát készített három szemmel és torz arccal. Ha nem szerepelne felismerhető karakter a felhívásban, az valószínűleg jobb eredményt hozna. Egyik chatbot sem volt képes teljesen olvasható szöveget létrehozni a meghívóhoz, de a Gemini Advanced eredményei rosszabbak voltak - közelebb álltak a firkákhoz, mint a valódi szavakhoz.

Ezzel azonban még mindig nem értünk az összehasonlításunk végéhez, ide kattintva tudod elolvasni a végső összefoglalónkat és tesztjeinket a két mesterséges intelligenciáról.

Forrás: Wired

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése