Támad a szupergyors új Wi-Fi

Tech Hírek   |   2021.11.23 - 08:12   |   Írta: L Ferenc   |   466
23. nov Támad a szupergyors új Wi-Fi

Jövőre az almás mobilok is hivatalos Wi-Fi 6E támogatást kapnak és jön a Wi-Fi 7 is.

A Wi-Fi Alliance által véglegesített Wi-Fi 6 szabvánnyal kompatibilis termékek a közelmúltban tűntek fel a boltok polcain. 2019 szeptemberében a Samsung Galaxy Note10 és a Samsung Galaxy Note10+ lettek a világ első hivatalosan Wi-Fi 6 kompatibilis telefonjai, és az ezután debütált felsőkategóriás telefonok túlnyomó többsége már támogatja ezt a szupergyors adatátviteli lehetőséget.

Nyílt titok, hogy az ugyancsak 2019-ben debütált iPhone 11 termékcsalád tagjai is Wi-Fi 6 kompatibilisek, és hozzájuk hasonlóan természetesen a tavalyi iPhone 12-esek és az idei iPhone 13-asok révén is maximálisan kiaknázhatók a Wi-Fi 6 hálózatokban rejlő lehetőségek. A Wi-Fi 6 egyrészt minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, másrészt csökkenti a hálózat terheltségét és a korábbiaknál alacsonyabb fogyasztást biztosít.

A fejlesztések azonban továbbra sem pihennek, melynek ékes bizonyítéka a még újabb Wi-Fi 6E szabvány, melynek legfontosabb újdonsága, hogy túlmutat a manapság már igen zsúfolt 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon, és lehetővé teszi a 6 GHz-es sáv használatát. 

Utóbbinak köszönhetően jelentősen növekszik a sávszélesség, 1 milliszekundum alá mérséklődik a válaszidő, és jelentősen csökkenhet az interferencia. A Broadcom chipgyártó cég vezetője szerint az új szabvány a Wi-Fi hálózatok legkomolyabb újdonsága az elmúlt 20 esztendőben. 

A Wi-Fi 6E tehát már javában itt kopogtat az ajtón, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mikor terjedhet el széles körben, főleg annak ismeretében, hogy egyelőre még a 6 GHz nélküli Wi-Fi 6 is csak nagyon lassan tör előre. 

Apple fronton egyébként már tavaly év végén felröppentek olyan pletykák, melyek szerint az iPhone 13 termékcsalád tagjai Wi-Fi 6E támogatást fognak kapni, idővel aztán kiderült, hogy erre végül mégsem került sor. Az almás ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy a jövő ősszel érkező 14-es iPhone-ok már egész biztosan kompatibilisek lesznek a legújabb Wi-Fi szabvánnyal.

Az iPhone 14-esek esetében többek közt azért is jön majd jól a szélsebes új Wi-Fi támogatása, mert csak így lehet a legjobb felhasználói élményt biztosítani a várhatóan ugyancsak Wi-Fi 6E kompatibilitással támadó Apple VR headsettel. 

Az androidos ellentáborban a közelmúltban kijött high-end kategóriás készülékek már tudják a Wi-Fi 6E-t. Ilyen például többek közt az Asus ROG Phone 5, az Asus Zenfone 8, a Google Pixel, a Google Pixel 6 Pro, a Samsung Galaxy S21 Ultra, a Samsung Galaxy Z Fold3 5G, illetve a Xiaomi Mi 11 Ultra. 

A fejlesztések egyébként továbbra sem lassulnak, és minden jel arra mutat, hogy még a Wi-Fi 6E-nél is sokkal komolyabb tempót diktáló Wi-Fi 7 szabványra épülő első termékek várhatóan 2023 második felében, illetve 2024 elején látnak majd napvilágot. Sőt, a 802.11ax-et váltó, 2,4-szer gyorsabbnak ígérkező és a válaszidőt tovább csökkentő 802.11be 7-es szabvány első technológiai demóit az ígéretek szerint már a 2022 januári Las Vegas-i CES szakkiállításon meg fogják ejteni. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése