Amiről nagyban hallgat az Apple az iPhone 13 kapcsán

Tech Hírek   |   2021.09.15 - 08:57   |   Írta: L Ferenc   |   14505
15. szept Amiről nagyban hallgat az Apple az iPhone 13 kapcsán

Akad egy kényes téma, amiről nem esett szó a hivatalos bemutató kapcsán.

Az Apple itthoni idő szerint tegnap az esti órákban leleplezte a sokak által várva várt 2021-es okostelefonjait, név szerint a szuperkompakt iPhone 13 minit, a kicsit nagyobb iPhone 13-at, a fejlett kamerás iPhone 13 Prót és a non-plus-ultra kategóriás iPhone 13 Pro Maxet. A négy új készülék kapcsán rengeteg mindenről szó esett, így például többek közt a gyönyörű kijelzőről, a szupergyors processzorról, a fejlett kameráról, illetve a megnövekedett üzemidőről. Akad azonban egy olyan kényes téma, melyről eddig nem nagyon nyilatkozott az amerikai gyártó, ez pedig a töltés kérdésköre. 

Mivel a hivatalos termékbemutató kapcsán nem esett szó arról, hogy a töltési sebesség növekedne a tavalyi almás mobilokhoz képest, minden valószínűség szerint maradt a 20 W-os vezetékes, illetve 15 W-os vezeték nélküli maximális töltési teljesítmény. Amennyiben a változatlan töltési teljesítményt a korábbiaknál nagyobb akkumulátor kapacitással társítjuk, könnyen kikövetkeztethető, hogy a töltési idő némileg nagyobb, mint eddig volt. Hogy pontosan mennyivel, azt egyelőre nem tudni, erre vélhetően csak az első tesztek derítenek majd fényt. 

A nagyobb akkumulátornak, a hatékonyabb működésű chipsetnek és az optimalizált szoftvernek köszönhetően az iPhone 13 mini 1,5 órával hosszabb üzemidővel bír, mint az iPhone 12 mini. Az iPhone 13, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max esetében a növekmény rendre 2,5 óra, 1,5 óra, illetve 2,5 óra. 

iGlass Apple iPhone üvegfólia 13 és 13 Pro készülékekre

Ahogy azt már megszokhattuk, az új iPhone-ok dobozában nem található töltőfej. A 20 W-os teljesítményű USB-C hálózati adapter 7990 forintba kerül, 30 W-os társáért pedig 19990 forintot kérnek el. Sovány vigasz, hogy mostanság már a nagy rivális Samsung sem csomagol töltőfejet a csúcsmobiljai mellé, illetve, hogy a dél-korai gyártó nemrégiben leleplezett flexibilis csúcsmobilja, a 700 ezer forintos Galaxy Fold 3 is relatíve lassan, maximum 25 W-tal tölthető. Sőt, a 400 ezer forinton nyitó Galaxy Flip3 mindössze 15 W-tal tölthető.

2021-ben már alaposan túlhaladott a 15-25 W-os töltés, hiszen egyes gyártók már 200 W-os technikát demóznak, a 120 W elérhető közelségben van és egyre gyakoribbak az 50-65 W-tal táplálható okostelefonok, akár a középkategóriában is. A szupergyors töltést egyre inkább több részre osztott, párhuzamosan több ponton tölthető akkumulátorok, illetve grafén használatával érik el a gyártók, melyek több hőmérséklet szenzor bevetésével garantálják, hogy ne melegedjen túl a telep. Ezenkívül a szupergyors töltést támogató cégek azt állítják, hogy a fokozott tempó nem gyakorol negatív hatást az akkumulátor élettartamára. Utóbbival kapcsolatban egyelőre kevés a konkrét tapasztalat, néhány hónap, illetve év múlva már többet fogunk tudni.

Nem tudni, hogy az Apple mikor lép majd 20 W fölé, mindenesetre a világ egyik leginnovatívabbnak tartott cégétől elvárható lenne, hogy olcsónak éppen nem mondható okostelefonjai esetében a szupergyors töltésről is gondoskodjon. Mind vezetékes, mind vezeték nélküli módon.

Az iPhone13-as széria már megvásárolható  itt, a HasználtAlmán!

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése