Van ahol dupla dobozban, fülessel szállítják az iPhone 12-t

Tech Hírek   |   2020.10.22 - 08:56   |   Írta: L Ferenc   |   2409
22. okt Van ahol dupla dobozban, fülessel szállítják az iPhone 12-t

A különcködés nem az Apple-nek, hanem a helyi jogszabályoknak köszönhető.

Nagy port kavart a közelmúltbeli bejelentés, miszerint az Apple hálózati töltőfej, illetve vezetéles fülhallgató nélkül szállítja vadonatúj készülékeit, az iPhone 12 minit, az iPhone 12-t, az iPhone 12 Prót és az iPhone 12 Pro Maxet. Ez a világ összes régiójában így lesz, leszámítva egyetlen országot.

Franciaországban ugyanis törvényi előírás, hogy a gyártóknak fülhallgatót kell csomagolniuk az okostelefonok mellé, és ezt az előírást az Apple sem kerülheti meg. Ennek következtében a franciáknál értékesített új iPhone-ok mellé alapáron jár az EarPods nevezetű vezetékes headset.

Igen ám, de hova kerüljön a füles akkor, amikor az új iPhone-ok doboza minden korábbinál kisebb lett? A megoldás egyszerű, bár nem túl elegáns: adott egy nagyobb doboz, amiben egyrészt ott lapul az iPhone 12 normál doboza, másrészt pedig mellette az EarPods. Megjegyzendő, hogy töltőfej Franciaországban sem jár az új almás mobilok mellé, tehát a franciák is csak egy fülhallgatóval vannak beljebb. A töltőkábel viszont mindenhol az alapfelszereltség részét képezi.

Az Apple Magyarországon hivatalosan 8 ezer forintos áron kínálja az USB-C aljzatos, 20 W-os teljesítményű töltőfejet, és ugyancsak 8 ezer forintot kér el az EarPodsért, vagyis akinek mindkettőre szüksége van, annak 16 ezer forintot kell szánnia a beruházásra. 

A 2020-as új almás mobilok közül elsőként az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro kerül forgalomba, konkrétan a holnapi napon, pénteken. 

A 64 GB-os iPhone 12 350 ezer forintos áron nyit, a 128 GB-os kivitel listaára 372 ezer forint, a 256 GB-os csúcsmodellért pedig 416 ezer forintot kérnek el. Összehasonlításképp, tavaly ősszel 290, 310, illetve 350 ezer forintos áron nyitott a hasonló memóriás iPhone 11, a mintegy 20 százalékos áremelkedés többek közt a gyenge forintnak is betudható.

Az iPhone 12 Pro 440 ezer forinttól indul, ennyibe kerül a 64 helyett immár 128 GB-os alapváltozat. A 256 GB-os iPhone 12 Pro 484 ezer forint ellenében vihető haza, az 512 GB-is verzió pedig nem kevesebb, mint 572 ezer forintot kóstál. Ez a fejlettebb kamerás készülék mintegy 5-10 százalékkal drágult a tavaly 400-538 ezer forintot nyitott iPhone 11 Próhoz képest. 

Az Apple összes új készüléke 5G kompatibilis, ami megdrágítja a készülék gyártását. Szakértők szerint a rádiófrekvenciás alkatrészek idén mintegy 30-35 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, és ezt a drágulást az Apple nem meglepő módon nem kívánja lenyelni. Többek közt ennek is köszönhető az alapáras töltőfej és fülhallgató elhagyása, még akkor is, ha a hivatalos álláspont szerint ezt kizárólag a környezet védelme indokolja. Becslések szerint a két kiegészítő elhagyásával az Apple mintegy 1 százalékkal tud javítani az iPhone-ok profitján.

Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a vezetékes EarPods elhagyása egyeseket vezeték nélküli AirPods vásárlására ösztönözhet, és ez komoly extra bevételeket generálhat az Apple-nek. Az AirPods-ot jelenleg 60-75 ezer forintos listaáron jegyzik, a zajszűrős AirPods Pro pedig hivatalosan 100 ezer forintba kerül.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése