Az eddiginél több a különbség az iPhone 12 Pro és Pro Max között

Tech Hírek   |   2020.10.14 - 11:36   |   Írta: L Ferenc   |   10733
14. okt Az eddiginél több a különbség az iPhone 12 Pro és Pro Max között

A két csúcskészülék kamerája között jelentős eltérések fedezhetők fel.

A tavaly ősszel debütált iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max között lényegében csak fizikai méret, kijelző képátló és akkumulátor kapacitás, no és persze árazás terén fedezhetők fel különbségek. Míg az előbbi egy 5,8 colos képernyős, illetve 3046 mAh kapacitású telepes okostelefon, addig az utóbbi egy 6,5 colos panellel és 3969 mAh-s aksival szerelt készülék. Az A13 Bionic chipset, az OLED technológia, a pixelsűrűség és a kamera tekintetében a tavalyi Pro modellek tökéletesen megegyeznek egymással.

Ezen a fronton idén némileg változott a helyzet. A tegnap leleplezett 6,1 colos és 440-572 ezer forintos iPhone 12 Pro és a 6,7 colos és 480-612 ezer forintos iPhone 12 Pro Max hátoldali kamerarendszerei ugyanis eltérnek egymástól, noha mindkét készülék három darab 12 megapixeles képalkotó modult vonultat fel. 

Míg a főkamera az elődökön f2-es fényerejű volt, addig az idei készülékek esetében már egy sokkal nagyobb fényerejű, f1,6-os optikához van szerencsénk. És akkor itt jön be az egyik legfontosabb különbség, miszerint, míg a 12 Pro az elődjében lévőjével megegyező méretű képérzékelőt kapott, addig a 12 Pro Max szenzora 47 százalékkal nagyobb lett. Ez konkrétan 1/1,7 colos lapkaméretet, illetve 1,7 mikronos, hatalmasnak mondható pixelméretet jelent. Utóbbit a nagyobb fényerővel kombinálva azt kapjuk meg, hogy a szenzor az elődjéhez képest 87 százalékkal több fényt képes magába fogadni. A 12 Pro esetében ugyanez a növekmény mindössze 27 százalékos. 

Ugyancsak lényeges eltérés, hogy az említett két új csúcskategóriás iPhone közül csak a 12 Pro Max kapta meg a főkamera esetében használt szenzormozgatásos képstabilizálást. Utóbbi másodpercenként 5 ezerszer reagál a nem kívánt bemozdulásokra, így minden korábbinál kevesebb lesz a telefon mozgása miatt véletlenül bemozdult felvétel. A telefotó kamera hagyományos optikai képstabilizátort vonultat fel, és utóbbi megoldással találkozhatunk a 12 Pro főkamerájában és telefotó egységében is. 

További fontos különbség, hogy a 12 Pro Max zoomkamerája az elődben lévőnél nagyobb, 52 helyett 65 milliméteres fókusztávolságot kapott, így a hagyományos számítás szerint az optikai zoomja 2x-es helyett 2,5x-es. A 12 Pro esetében maradt a kétszeres optikai nagyítás, viszont némi előnyt jelent a 12 Pro Maxtől eltérően nem f2,2-es, hanem f2-es fényerő. 

A többek közt éjszakai portrémóddal és gyorsabb fókuszálással kecsegtető LiDAR rendszer mindkét Pro készüléken elérhető, és a nagylátószögű kamera tekintetében sincsenek eltérések. Utóbbi tavalyhoz hasonlóan 12 megapixeles felbontású, 13 milliméteres gyújtótávolságú, illetve f2,4-es fényerejű. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése