Bemutatkozott az iPhone 12 mini és iPhone 12, az Apple gazdaságos telefonjai!

Apple Hírek   |   2020.10.13 - 19:56   |   Írta: N Marcell   |   8796
13. okt Bemutatkozott az iPhone 12 mini és iPhone 12, az Apple gazdaságos telefonjai!

A valaha volt legkisebb iPhone és nagytestvére a tömegek szívének elhódítására pályázik, és nagy valószínűséggel menni is fog nekik.

Dizájn

Az iPhone 12 generáció mind a négy tagja frissített kinézetett kapott, így már az Apple telefonjai is elindultak a legújabb iPadek által kitaposott ösvényen. Hogy mit jelent ez? Szögletes széleket, melyek peremén az összesimuló üveg és rozsdamentes acél egészen iPhone 4-es hatást kelt (a rajongók legnagyobb örömére).

 

 

A hátsó üveg egy új anyagból készült, így az iPhone 12 a világ legstrapabíróbb okostelefonja lett – legalábbis az Apple szerint. A technológiát „Ceramic Shield-nek” nevezték, és teljesen az Apple laborjaiban lett kifejlesztve. Mind a két modell IP68-as besorolású lett, tehát még mindig jól bírják a WC-be ejtést és itallal leöntést – bár továbbra sem érdemes órákon át áztatni őket a Balatonban.

 

Kijelző

Mindkét telefon OLED-alapú ’Super Retina XDR’ kijelzőt kapott, ami hatalmas felbontása és egyéb remek tulajdonságain felül egy másik nagyon fontos tulajdonsággal is rendelkezik: a keretei a felére csökkentek az iPhone 11-hez képest, így az iPhone 12 méretei tovább tudtak csökkenni, miközben megmaradt a 6,1 hüvelykes átmérő a nagyobb modell esetén. Az iPhone 12 mini kijelzője 5,4 hüvelykes, amivel a valaha készült legkisebb széltől-szélig kijelzős iPhone, illetve a világ legkisebb 5G-s mobilja lett.

 

 

A kijelzők maximum fényereje 1200 nit, és támogatja a Dolby Visiont, illetve a HLG-t és a HDR 10-et is.

 

Kamerák

Az iPhone 12-k ismét két lencsét kaptak hátulra: egy 12 megapixeles széles látószögű, illetve egy ugyanekkora megapixelszámú ultraszéles lencsét. A szoftveres oldal még érdekesebb lett: az Apple csomó új funkciót nyomott bele a telefonokba. Az éjszakai fotózási mód már működik az első kamerával, illetve az ultraszéles látszögű lencsével is. A gépi tanuláson keresztül a telefon felismeri a környezet bizonyos elemeit, és azok függvényében változtatja a kép kinézetét. Megmaradt a 4K-s, 60 fps-es videófelvételi lehetőség, már éjjel is lehet timelapse-et készíteni.

 

 

Hardver

Természetesen idén sem maradt el az Apple processzorgenerációja, amit A14 Bionic-nak kereszteltek el. Ez lett az első 5nm-es architektúrára épülő mobilchip, ami 6 magos CPU-val és 4 magos GPU-val rendelkezik - az Apple szerint így mindkét területen 50%-os gyorsulás várható. Az A14 Bionic-ot egyébként a League of Legends mobilos változazával demózták, ami valóban elképesztő teljesítmény, hiszen a játék könnyedén megterhelővé tud válni még asztali számítógépek számára is.

 

 

Az iPhone-ra váratlanul megjelent a MagSafe csatlakozó, így már mágnesek vannak a telefonok hátába rejtve, a Qi töltőtekercs és NFC-chip mellett. A telefonok mágneses töltőkkel is használhatók, amik a régebbi MacBookok töltőjéhez hasonlóan csatlakoznak rá a telefonra.

 

 

Azt sem szabad elfelejteni, iPhone-ok mindegyike megkapta az 5G kapcsolatot, amire már nagy szükség volt a technológia terjedése miatt. Az Apple ismét betartotta a mottóját: nem elsők akartak lenni, hanem a legjobbak (hiszen a konkurencia telefonjai már évek óta tudták az 5G-t). Az 5G élmény akár 4 Gbps letöltési sebességet és akár 200 Mbps feltöltési sebességet jelent – persze ezek a számok csak ideális környezetben tudnak megjelenni, a magyarországi helyzet pedig egyáltalán nem ideális, hiszen jelenleg Budapesten is csak alig egy-két helyen elérhető.

 

 

Színek, ár, elérhetőség:

Ahogy az elmúlt két évben, idén is bővült, pontosabban megváltozott az iPhone-ok színválasztéka. Eltűnt az iPhone 11 sárgája és lilája, de visszatért az iPhone XR-ek kékje, egy mélyebb, sötétebb árnyalattal. Az iPhone 12 mini és 12 tehát eggyel kevesebb színben lesz rendelhető, melyek a következők:

  • fekete
  • fehér
  • kék
  • piros
  • zöld

 

 

Apropó rendelés, az iPhone 12 október 16-tól lesz előrendelhető, a 12 mini pedig csak november 6-tól. A koronavírus-járvány az Apple-nek is keresztbe tett, hiszen több hónapot csúsztak a sokéves hagyományhoz képest, ami szeptemberi bemutatót, és októberi kiszállításokat jelentett.

Az iPhone 12 mini alapmodellje 299 990 forintba, a sima 12 alapmodellje pedig 349 990  forintba fog kerülni. A teljes 2020-as iPhone generáció árait ebben a cikkben olvashatjátok.

 

Hiányzó töltő és fülhallgató

Pont ahogy sejtettük, az Apple a környezetvédelem nemes célja alá húzta be a fali adapter és a fülhallgató eltávolítását. A telefonok dobozai így jóval kisebbek lesznek, hiszen csak egy Lightning - USB-C kábel hever majd a telefonok mellett.

 

 

Egy csomó statisztikával támasztották alá a döntésüket – milliárd tonna szemét és szén dioxid jelent meg hirtelen, amit a cég egy nemes huszárvágással eltávolított a környezetből. Hogy az Apple „nemességét” elhisszük, vagy egy pofátlan költségcsökkentésnek látjuk, az már csak rajtunk múlik.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 


Kommentek megjelenítése