Koronavírusos online átverés – már hazánkban is

Tech Hírek   |   2020.03.18 - 09:34   |   Írta: L Ferenc   |   886
18. márc Koronavírusos online átverés – már hazánkban is

A világjárványt meglovagolva a kiberbűnözők újabb támadásba lendültek.

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet az Eset szakemberei már más országokban is észleltek. A kampányban kéretlen levelekkel, spamekkel, illetve hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Az ilyen helyzetek sajnos nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak még jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során. 

A Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, emailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól. A szajmaszk-3-hu[.]com címen elérhető oldal nem használ https sémát, ezért bármilyen forgalom a weboldal irányában más támadók számára is lehetőséget kínál a kommunikációba való beavatkozásra.

A mostani, szájmaszkokat kínáló weboldalak erős hasonlóságot mutatnak a korábbi csokoládés fogyasztó italporos csaláshoz, ahol anonim eladók szintén hamis állításokkal, fogyókúrás hatást hazudva, kamu, nem létező elégedett vásárlói visszajelzésekkel igyekeztek megtéveszteni és megkárosítani a gyanútlan érdeklődőket. A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.
   
A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről, vagy az eladóról. Az oldal alján található adathalász formula mellett, a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért.


 Tippek a koronavírushoz kapcsolódó átverések elkerüléséhez:
-Online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert).
-Használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (például nyilvános helyett otthoni Wi-Fi hálózatot).
-Használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is tartalmaz.
-Csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk:
-nézzük meg a visszajelzéseket, ahol esetleg a felhasználók visszaélésekről írnak;
-vásárlói fiók létrehozásakor használjunk erős, egyedi jelszavakat;
-soha ne mentsük el bankkártya adatainkat a webshopban, vagy a böngészőben.
-Kizárólag https weboldalakon vásároljunk, így a kommunikáció titkosított lesz, és nem zavarhatják meg a támadók.
-Arra azonban figyeljünk, hogy a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk.
-Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.

Az ilyen különleges helyzetekben, amikor a kiberbűnözők az emberek félelmeit kihasználva próbálnak bevételhez jutni, fokozottan oda kell figyelni a felhasználóknak, mert könnyen csalás áldozatává válhatnak a gyanútlan vásárlók, amelynek hatásai (ellopott személyes adatok), akár hónapokkal később is komoly gondokat okozhatnak.

Kapcsolódó cikkek:
A koronavírus miatt késhetnek az új iPhone-ok
Az Apple is gőzerővel küzd a koronavírus ellen
Így dolgozhatsz hatékonyan otthonról a koronavírus járvány ideje alatt
Kommentek megjelenítése