Eltűnhet egy időre a Huawei a globális mobilpiacról

Tech Hírek   |   2019.10.25 - 12:15   |   Írta: H.A   |   4814
25. okt Eltűnhet egy időre a Huawei a globális mobilpiacról

A Huawei amerikai alelnöke szerint a cég saját rendszere talán még évekig nem készül el.

Afelől nincs kétség, hogy rendkívül könnyű elveszni a Huawei, az Android és az Egyesült Államok sztorijában. Ez többnyire annak is köszönhető, hogy minda a Huawei, mindpedig az USA döntéshozóitól hallottunk már ellentmondásos kijelentéseket.

Az Egyesült Államok ugyanis kémkedés vádja miatt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta a kereskedelmet az amerikai cégek számár a Huawei-jel. A kínai telekommunikációs eszközök királya pedig bármennyire tagad, Trumpék kegyetlenül megvágták őket a termékeiktől, és ami talán a legfájóbb, az Android operációs rendszer teljes változatától.

Az Egyesült Államoktól azóta hallhattunk ígéreteket arról, hogy enyhítenek az embargón, és mi is, ahogyan biztosan a Huawei is, tűkön ülve vártuk a fejleményeket, de nem változott semmi. Emellett a Huawei-től is hallottunk olyan kijelentéseket, mint „Köszönjük szépen, jól megleszünk az Android nélkül”. Ennek oka, hogy a kínai cég saját elmondása szerint egyébként is jópár éve fejleszti a saját rendszerét, amit készen állnak bevetni a Google rendszerének alternatívájaként.

A valóság a sztoriban eközben úgy fest, hogy nem egyezik sem az Egyesült Államok, sem a Huawei kijelentéseivel. Az USA ugyanis, ahogyan az már említve lett, nem változtatott a tiltáson, a Huawei amerikai alelnöke, Joy Tan pedig most elárulta, hogy igazából a Harmony OS még évekig nem érhet fel az Android szintjére.

Tan pontosabban úgy fogalmazott a Financial Times amerikai lapnak, hogy a Huawei saját rendszere talán még évekig nem készül el, ami hatalmas kiesést jelenthet a sencseni cégnek. Nem véletlen, hiszen tavaly már megtudtuk, hogy bár a Huawei régóta fejleszti, mégsem tervezte talán sosem bevetni a saját operációs rendszerét, és B tervként szerepelt náluk a Harmony OS, de abból is csupán amolyan mellékesként.

Persze a Huawei-nek jelenleg nincs is egyszerű dolga. Egyrészt, fogalmuk sincs, hogy milyen irányba haladnak majd tovább az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalások, és az is lehetséges, hogy egy hónap múlva újra megkapják a lehetőséget a Google-szolgáltatások használatára. Ellenkező esetben viszont, ha az USA végleg elzárja a kínaiakat a Google termékeitől, akkor egy Play áruház, Gmail és YouTube nélküli rendszerrel kell bevenniük a globális piacot, ami még így leírva is izzasztó feladatnak tűnik.

Kapcsolódó cikkek:

 




Kommentek megjelenítése