Egyre inkább szorongatják a kínai gyártók az Apple-t

Tech Hírek   |   2019.08.09 - 01:12   |   Írta: N Marcell   |   3067
09. aug Egyre inkább szorongatják a kínai gyártók az Apple-t

Az iPhone eddig nem teljesített valami fényesen, de az amerikai óriáscégnek még mindig van némi előnye a konkurenciával szemben.

A Strategy Analytics és a Counterpoint Research nevű elemzőcégek nemrég új becsléseket tettek közzé arról, hogy hogyan is oszlik meg a piac a nagy telefongyártók és készülékeik között. A Samsung még mindig vígan ül a legnagyobb részt bitorló mobilgyártónak járó trónon, az pedig Apple egyre nagyobb ostromnak van kitéve a kínai gyártók felől, mivel a második negyedévben az iPhone-eladások igencsak gyengélkedtek. A két elemzőcég számai valamennyire eltértek, de abban megegyeztek, hogy az Apple még mindig a lista harmadik helyén áll, és egy darabig nem hajlandó mozdulni onnan. De lássuk csak a teljes rangsort!

1. Samsung

2. Huawei

3. Apple

4. Xiaomi

5. Oppo

Az elemzések a sorrenden felül abban is megegyeznek, hogy az Apple volt az egyetlen a nagy gyártók közül, melynek piaci részesedése csökkenő trendet mutatott, ami aggasztó lehet a cupertinói techóriásnak, hiszen a kínai konkurencia ezzel szemben stabil növekedést hozott ebben a negyedévben is, és egyre közelebb kerülnek az Apple jelenlegi helyzetéhez. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a telefonok világában 1-2%-nyi részesedés is hatalmas mennyiséget jelent, így az amerikai cégnek még mindig komoly előnye van, de ha hasonló ütemben csökkennek a számai, akkor lassan még lejjebb eshet a listán. Hogy hogy is néz ez ki pontosan? A Strategy Analytics becslése szerint szerint az Apple 11,8%-os részesedéssel kezdte az év második negyedévét, és 11,1%-kal zárta – a Counterpoint ennél is vészjóslóbb számokat közölt, szerintük 11,3%-ról egészen 10,1%-ig nem állt meg a cég piacból kiharapott szelete. A többiek ezzel szemben szépen gyarapodtak, köztük az Apple mögött teperő Xiaomi is, ami 9%-ot tudott elérni. Ha ez a trend így folytatódik, akkor akár egy kurta év leforgásán belül helyet cserélhet a két cég, és az Apple a negyedik helyre korlátozódhat, ha nem javítanak az eladásaikon és a vásárlók hűségén.

Hogy miért is teljesített ilyen ramatyul az Apple? Nem, az iPhone-osok nem kezdtek el hirtelen és tömegesen Androidra váltani, a válasz sokkal egyszerűbb: a második negyedévben szinte mindig romlanak az Apple számai, mivel a felhasználók inkább a következő iPhone-generációra várnak, nem az előző felhozatalból választanak új mobilt maguknak. A harmadik és a negyedik negyedév az, ami igazán megmutatja, hogyan is teljesít az iPhone.

 

 

Woody Oh, a Strategy Analytics igazgatója vegyes híreket közölt az Apple helyzete kapcsán a befektetőkkel. Szerinte a 38 millió kiszállított iPhone csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti részesedéshez képest, ezzel együtt pedig a kiszállítások száma is komolyat esett – így az Apple lett a legrosszabb teljesítő az öt nagy telefongyártó közül. Azért jó hírei is voltak: az amerikai cégnek sikerült megszilárdítania a helyzetét a kínai piacon néhány jól fogadott árcsökkentéssel és felhasználóbarát telefoncsere-programmal, így stabilan jelen tud maradni a világ egyik legnagyobb és legfontosabb mobilpiacán. Más nagy piacok, mint például Európa és India azonban még mindig komoly kihívást jelentenek az iPhone számára.

A Counterpoint szakemberei is ezeket támasztották alá. Szerintük attól függetlenül, hogy mind a kiszállítások, mind a mobilból érkező bevételek esésen mentek át, az iPhone-vásárlási trendek javulnak. Ehhez hozzájárul az Apple visszavásárlási programja és a többi marketingkampány, amivel a felhasználói hűséget javítják. Azonban a Counterpoint szerint az Apple-nek egy téren komolyan össze kell szednie magát: ha nem implementálják gyorsan az 5G-t a telefonjaikba, akkor az nagyon visszavetheti az eladásaikat. Ez a technológia valószínűleg legkorábban csak 2020-ban érkezhet majd meg, azt azonban még nem tudjuk, hogy az egy éves késés mekkora kiesést fog jelenteni, hiszen a konkurencia csúcsmobiljai már most is képesek az 5G hálózatok használatára.

 

Forrás: AppleRider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése