Zuckerberg szerint szabályozni kellene az internetet

Tech Hírek   |   2019.04.01 - 12:56   |   Írta: SzavaRicsi   |   1775
01. ápr Zuckerberg szerint szabályozni kellene az internetet

Globális, egységes törvényekre lenne szüksége az internetnek a Facebook alapítója szerint.

Mark Zuckerberg a minap tett közzé egy bejegyzést a The Washington Post oldalán arról, hogy milyen változásokra lenne szüksége szerinte az internetnek.

A Facebook alapítója felsorolta, hogy mely területeken lenne szükség olyan változásokra, amelyek keretein belül független döntéshozókra és állami szervekre bízna bizonyos tartalmak elbírálásának feladatát. A publikáció szerint az internet olyan óriásainak, mint a Facebook, jelenleg túl sok befolyása van abban, hogy mit ítél káros és kéretlen tartalomnak, politikai reklámnak, illetve a felhasználók adatainak biztonságával sincs megelégedve globális szinten.

A Facebook atyja szerint az európai GDPR, vagyis az általános adatvédelmi rendelet egy kiváló kezdeményezés az adatvédelemre, amit a világ más régióinak alapul kéne vennie abban, hogy megírják a saját hasonló rendeleteik. A legkényelmesebb természetesen az lenne, ha a világon mindenhol ugyanazok az előírások védenék a felhasználókat, így az oldalak könnyebben felelhetnének meg az ezzel kapcsolatos előírásoknak. Fontos, hogy a felhasználók eldönthessék, hogy a vállalatok miként kezelhetik az adataik, amellett, hogy felhasználják azokat a szolgáltatás működéséhez és biztonságához.

A káros tartalmakról is szó esett, hiszen Zuckerberg szerint ezek szűrésével sincs minden rendben jelenleg az interneten. A Facebooknál igyekeznek átláthatóan szűrni, ám szerinte szükség lenne arra, hogy egy különálló szervezet felállítsa az alapelveket, amelyek alapján az oldalak kiválogathatják a nem oda illő feltöltéseket.

Ugyanígy a politikai hirdetések szűrésére is új, független rendszerre lenne szükség. A Facebookot érte már támadás emiatt korábban, az alapító és vezető szerint pedig szükséges lenne, hogy ezen a területen is felállítsák az alapokat, és oldaltól függetlenül pontosíthassák, hogy mi számít politikai reklámnak. Hangsúlyozza, hogy az előírások java csak a jelöltekre és a választásokra irányul, miközben az információs kampányok folyamatosan futnak az internet oldalain és a közösségi médiákon.

Zuckerberg összességében olyan törvények meghozatalára buzdítja a vezetőket, amelyek globális előírásokat vezetnének be a weboldalak számára, és amelyek világosan leírnák az elvárásokat és a felelősségeket. Úgy látja, hogy az olyan óriásoknak, mint a Facebook, segíteniük kell az ilyen törvények meghozatalában, de mindeközben a döntéshozóknak nem szabad egyetlen nézőpont alapján törvényeket alkotniuk. Zuckerberg leírta, hogy szívesen tárgyalna az említett problémákról a döntéshozókkal, és összességében egy széles körű értekezésre lesz szükség ahhoz, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése