Újjáéledt az Apple villanyautós projektje

Apple Hírek   |   2019.03.31 - 16:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   2269
31. márc Újjáéledt az Apple villanyautós projektje

Szinte biztos, hogy az Apple újra egy elektromos autón dolgozik.

Mióta tudomást szereztünk az Apple autós projektjéről, a Project Titanról, folyamatosan kérdések övezik, hogy a cupertinói techcég pontosan mit is fejleszt a titokzatos programban. Az első pletykák egy komplett elektromos autóról szóltak, ám az Apple-nél többször is átszabták a projektért felelős gárdát, így végül a kisebb létszámú mérnöki csapat csupán egy önvezető rendszerre engedett következtetni.

Tavaly Tim Cook, az Apple vezére is úgy fogalmazott, hogy kizárólag egy autonóm rendszer fejlesztésén ügyködnek, amelyet később bármely autógyártó vagy autómegosztó rendszer felhasználhat majd.

Most azonban úgy fest, hogy újra meggondolták maguk az Apple-nél, hiszen a techóriás nemrég sikeresen magához csábította Michael Schwekutsch-t, akinek korábban a Tesla köszönhette az innovatív hajtásláncait.

Schwekutsch négy évet töltött a Teslánál a hajtásláncokért felelős vezetőként, és olyan autókon dolgozott, mint a rendkívüli sikereket halmozó Model 3, az eszméletlen teljesítménnyel beharangozott új Tesla Roadster, és az amerikai gyártó elektromos kamionja, a Tesla Semi. A villanyautó-gyártónál eltöltött időszaka előtt a szakember szintén hasonlóan sikeres projektekben vett részt, és dolgozott a BMW i8, a Porsche 918 Spyder, a Fiat 500eV és a Volvo XC90 elektromos vagy hibrid rendszerén is.

A Tesla 10 000 Nm-es nyomatékkal bíró Roasterének hajtásláncán is dolgozott Schwekutsch. Az autó végleges változata könnyen lehet, hogy a világ eddigi leggyorsabb utcai szuperautója lesz.

Az igazolásról az Electrek számolt be elsőként, az elektromos autós szakoldal információ szerint pedig a cupertinóiak több Tesla-alkalmazottat is igyekeznek átcsábítani magukhoz. Elon Musk, az autógyártó vezére még 2015-ben árulta el, hogy a cégen belül az Apple-t csak a „Tesla temetőjének” hívják, hisz a techcég sorra veszi fel azokat az embereket, akiket a Tesla elbocsátott. Most nem éppen ez lehetett a helyzet.

A hírek szerint ugyanis a Tesla nem szívesen veszített el egy olyan tapasztalt szakembert, mint Schwekutsch. A német mérnöknek komoly rálátása volt a Tesla jövőjére, és bizonyára fontos szerepe lett volna a folytatásban is.

Schwekutsch LinkedIn oldalán a villanyautó-gyártó viszont már csak a múltként van feltüntetve, jelenleg pedig az Apple különleges projektekért felelős részlegének vezetőjeként mutatkozik be, amely magába foglalja a Project Titant is.

A vélhetően újra elektromos autót tervező Apple Project Titan csapatába csatlakozó Michael Schwekutsch így olyan szakemberekkel dolgozik majd együtt, mint Steve Zadesky, aki korábban dolgozott az Apple-nél, de öt évig a Teslánál is tevékenykedett, illetve Andrew Kim, aki ez előtt az amerikai villanyautók belső dizájnjáért felelős tervezője volt.

Továbbá az Apple a közelmúltban több elektromos autókkal kapcsolatos szabadalmat is bejegyzett, amelyek közül egy az erőátviteli berendezésekkel volt kapcsolatos. Kíváncsian várjuk, hogy mik lesznek a következő lépések a Project Tiannel.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése