Újabb botrány szélén az új iPhone-ok: komoly hiba lehet a mobilok töltésénél

Tech Hírek   |   2018.09.29 - 20:40   |   Írta: SzavaRicsi   |   17004
29. szept Újabb botrány szélén az új iPhone-ok: komoly hiba lehet a mobilok töltésénél

Úgy tűnik, hogy új iPhone-os botrányt jegyezhetünk fel a listánkra. Itt a "ChargeGate".

A Redditen és az Apple hivatalos fórumán egyaránt rengetegen jelezték, hogy furcsán viselkednek az új iPhone-ok, amikor kábelről próbálják őket tölteni. A problémát bonyolult pontosan leírni, hiszen többféleképpen is viselkedhetnek az új iPhone-ok, amikor töltőre dugják őket.

A fórumokon először többen jelezték, hogy kikapcsolt képernyőjű állapotban nem tölt kábelről a telefonjuk, egészen addig, amíg „fel nem ébresztik” a mobilt. Alapvetően amikor egy töltőkábelt csatlakoztatunk a iPhone-hoz, a képernyőnek fel kell villannia, jelezve, hogy csatlakozott a töltőre és hogy jelenleg hány százalékon áll az akkumulátor. Egyeseknél ez nem történik meg, vagyis a mobil sem kezd el tölteni, miután csatlakoztatták a Lightning kábelt. Ekkor maguknak kell felébreszteniük a telefont, koppintással, gombnyomással vagy a telefon felemelésével. Egyesek jelezték, hogy számukra rosszabb a helyzet, hiszen a telefon akkor sem kezd el tölteni, ha bekapcsolt a képernyője. Ekkor lehet próbálkozni a kábel kihúzásával és újra bedugásával, illetve imádkozni, hogy a mobil végre befogadja a töltést.

 

Az Unboxing Therapy videójában több iPhone-t is leteszteltek. Először egy iPhone XS Max-nál jelentkezett a probléma, de a videó végére egy szintén problémás iPhone X is előkerült.

A hibára először a XS Max tulajdonosok világítottak rá, de gyorsan kiderült, hogy néhány sima XS tulajdonos is ezzel a problémával szenved. Később az is kiderült, hogy nem csak az új iPhone-oknál ütheti fel a fejét ez a jelenség, hanem akár egy iPhone X-nél vagy régebbi mobilnál sem kezdődhet meg a töltés a kábel bedugásával.

Ez akkor lehet a legnagyobb probléma, amikor sietve kezdjük tölteni a telefonunk, és nem ellenőrizzük, hogy valóban megkezdődött-e a töltés. Akár az is megeshet, hogy este, lefekvés előtt nem nézünk rá a kijelzőre, ami miatt reggel egy lemerült mobilból húzhatjuk ki a töltőkábelt.

Rengetegen felvették a kapcsolatot az Apple-lel a probléma miatt, de a techcégnek egyelőre nincs konkrét magyarázata arra, hogy mi miatt nem kezdődhet meg a töltés. Nem tudjuk pontosan, hogy szoftveres vagy hardveres hiba miatt áll-e fenn ez a helyzet, de így, hogy a régebbi mobilok is érintettnek tűnnek, arra gyanúzunk, hogy az iOS 12 lehet a ludas. Lehet, hogy a hackelések elkerülése érdekében alkalmazott „USB Restricted Mode” tesz be a töltésnek.

Azok, akik vezeték nélküli töltőt használnak, nem jelezték, hogy bármi problémájuk lenne. A hiba csak a kábeles megoldásnál van jelen, de ott sem minden telefonnál. Amelyik mobil azonban egyszer nem tölt, az a többi alkalommal sem fog magától. Különös, készülék- és nem típusspecifikus hibáról beszélhetünk, amit könnyedén okozhat inkább az operációs rendszer, mint egy fizikai komponens.

Bízunk benne, hogy az Apple mihamarabb felismeri a probléma forrását.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése