Ennyivel jobb felvételeket készítenek az új iPhone-ok [videó]

Tesztek   |   2018.09.29 - 14:35   |   Írta: SzavaRicsi   |   5550
29. szept Ennyivel jobb felvételeket készítenek az új iPhone-ok [videó]

Az AppleInsider csapata megnézte, hogy mennyit fejlődött a valóságban az új iPhone-ok kamerája, ha videófelvételekről van szó.

 

 

Először is lássuk a szelfikamerát. Már első pillantásra egyértelmű, hogy az új iPhone-ok részletgazdagabb képet készítenek az előlapi kamerával, mint a tavalyi iPhone X. Az Apple az egész kamerarendszert frissítette az idei kiadásokban, ami két fő fejlődést hozott. Az egyik, hogy mostantól 60 képkocka per másodperccel rögzíthetünk Full HD videót az előlapról, míg a tavalyi iPhone csak 30 FPS-sel vett fel ugyanebben a felbontásban. A másik, hogy ez a szenzor is összedolgozik a HDR hatásért felelős processzorral, így sokkal jobb kontrasztot és kevesebb kiégett pixelt kapunk ezen a képen. Az eredmény magáért beszél. Az első felvételeken jól látszik, hogy az újságíró arcán is élesebbek a vonások, miközben az égboltot sokkal élethűbben adja vissza a XS Max, mint a tavalyi X. A bökkenő csak az, hogy a két újítás üti egymást, vagyis a 60 FPS-sel felvett videókon nem kapjuk meg a „Smart HDR” képfeldolgozást. Ezáltal a folyamatosabb felvételeken több részlet veszik el, ami ellenére még így is jobb képet kapunk, mintha a tavalyi X-essel videóznánk, a nála maximális 30 FPS-sel.

A hangminőség is javult, hála a frissített mikrofonoknak, amelyek mostantól sztereóban is képesek felvenni. Igaz, ez az újítás a szelfikameránál nem adja ki azt, amire valójában kitalálták, de azért jól hallatszik, hogy a mikrofonok minősége sokat javult.

A hátlapi kamerák esetében is jól látszik, hogy milyen ügyesen dolgozik az iPhone XS Max képfeldolgozó chipje. A nagy dinamikatartomány itt is részletgazdagabb képeket alkot, de a „Smart HDR” sajnos ezúttal is csak a 30 FPS-sel felvett videókon dolgozik. A kevésbé kiégett égbolt mellett azt is megfigyelhetjük, hogy a kép sötétebb részein, a fáknál is több részletet sikerült megörökítenie az új iPhone-nak. A színek is szebbek, pontosabbak, ami szintén szembetűnő különbség. A felnagyított képen pedig egyértelmű, hogy mennyivel élesebb képet készítenek az új iPhone-ok.

Alapesetben mindkét mobil elég gyorsan fókuszál, de ha egy arc is szerepel a képen, akkor a XS Max sokkal hamarabb veszi le a háttérről a fókuszt. A kikockázott résznél jól látszik, hogy az idei almás mobil azonnal az arcra helyezi a hangsúlyt, míg az iPhone X-nek egy kis időre van szükség, míg felismeri, hogy ki is a kép főszereplője.

Ezután a mikrofonok összehasonlítása következik. Mint már hallhattuk, a sztereó mikrofonok alapból jobb hanggal szolgálnak, de a hátlapi kamerával felvett videón nagyon jól hallatszik a különbség. Amíg az iPhone X-nél egyáltalán nem vagyunk képesek behatárolni, hogy honnan érkezik a hang, addig a XS Max-nál tökéletesen átjön, hogy melyik irányból beszél az újságíró.

Az optikai stabilizáció nem újkeletű dolog az iPhone-oknál. Több generáció óta dolgozhatunk stabilabb képekkel, ha a hátlapi kamerával készítünk felvételeket, de a XS Max-nál ezen is csiszoltak valamennyit. Stabilabb, kellemesebb kézi felvételek készülnek az új iPhone-okkal, a pásztázásokat pedig nagyon szépen kiegyenlíti az új rendszer. Arról nem beszélve, hogy a fáról készült felvételnél megintcsak nagyon jól látszik, hogy mennyivel szebb színeket és részletesebb képeket rögzítenek az új iPhone-ok.

Lassításoknál ugyanazt a sebességet kapjuk, mint a tavalyi iPhone X-ben, de ezeknél a felvételeknél is rengeteget javult a képi világ.

Az éjszakai videókon szintén szembetűnik a különbség. Alapvetően gyengébb fényviszonyok mellett kevesebb digitális zajt rögzít az új kamerarendszer, amely mellett a Smart HDR is kiválóan dolgozik. Kevesebb kiégett pixel, több részlet. Érdemes a videón a világító táblára összpontosítani, hiszen ezen látszik a legjobban a magas dinamikatartomány.

A képbeli különbség tehát szembetűnő. Maguk az új szenzorok és lencsék is jobban dolgoznak, mint elődjeik, de az utólagos képfeldolgozással még nagyobb különbséget hoz az iPhone XS és XS Max. A két változat ugyanazt a rendszert kapta, így ez a teszt ugyanúgy érvényes a sima XS-re is, mint a nagyobb XS Max-ra. A hangfelvételek pedig már abból adódóan összehasonlíthatatlanok, hogy míg az iPhone X monóban rögzített, addig a XS és XS Max-ba végre megérkezett a sztereó mikrofon. Az eredmény pedig itt is önmagáért beszél.

Forrás: AppleRider/AppleInsider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése