A brit titkosszolgálat feltörte az iPhone-t

Tech Hírek   |   2015.01.20 - 08:55   |   Írta: Máté Gergő   |   1473

Általában szeretünk azzal érvelni, hogy az Apple okos telefonjai biztonságosak és valóban joggal gondoljuk, hogy készülékünk rendszere, az iOS megóv minket a vírusoktól és a kártékony alkalmazásoktól. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentációk viszont rámutatnak: a brit titkosszolgálat, a GCHQ valós időben képes megfigyelni a célszemély iPhone-ját.

iPhone UDID-1024x666

Főként az iPhone-al szinkronizált számítógép érdekelte a megfigyelőket, így temérdek adathoz jutottak hozzá. Az eljárás alapját az Apple UDID (egyedi eszközazonosító szám) jelenti, mely minden iPhone esetében különböző.

A Snowden által kiszivárogtatott dokumentum egy újságírói csoporthoz jutott, melyben Laura Poitras, a Citizenfour című dokumentumfilm rendezője is benne volt.

Az UDID segítségével beazonosított készülék a számítógéphez csatlakoztatva az iTunes-on keresztül nyújtja az adatokat a titkosszolgálatnak. A GCHQ ügynökei a Safari böngészőt kihasználva szintén hozzáférnek készülékünkhöz. Azonban szerencsére az Apple felhagyott az UDID használatával és mára a 2010-es jelentés idejétmúltnak tekinthető (természetesen a régebbi készülékek esetében még mindig helytálló).

Mára az Apple leszámolt az UDID-t használó applikációkkal és komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy a kormányzati szervek ne férhessenek hozzá minden adatunkhoz.

Forrás: cultofmac.com


Kommentek megjelenítése