iPhone 6: Csak a csúcsmodellekbe kerül zafír kristály?

Tech Hírek   |   2014.08.17 - 15:45   |   Írta: Máté Gergő   |   1031

A legnagyobb kérdés az iPhone 6-al kapcsolatban, hogy a kijelzőjéhez zafír kristályt vagy zafír lemezt fognak-e használni. Csótürtülüm a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az összetevő még nem áll rendelkezésre, egyébként pedig kizárólag a csúcsmodellekbe kerül majd felhasználásra, mind a 4.7 hüvelykes, mind pedig az 5.5 hüvelykes változat esetében. Egy meg nem nevezett tűzközelben lévő forrás szerint a kijelző összetétele a rendelkezésre álló zafír mennyiségétől függ majd.

iphone6 glass-350x240

Korábban úgy értesültünk, hogy az iPhone 6-hoz és az Apple okos órájához szükséges zafír ásványokat felvásárolta és Arizonában tárolja, így a gyártás még ebben a hónapban megkezdődhet. Meglepő módon azonban a Wall Street Journal szerint csak jövőre fog működni a zafír felhasználása. Ellenben az üzem kétszer több zafír kristályt ígér, mint az összes többi top 100-ba tartozó gyártó. De vajon mikortól és mennyibe fog ez kerülni a fogyasztóknak?

A Journal úgy tudja a zafír beépítése 16 dollárba kerül, szemben a Gorilla Glass 3 dolláros értékével. Számos előnnyel jár az almás cégnek ez a csere: ha valóban sokkal ellenállóbb és törhetetlenebb kijelzőről beszélünk, akkor a későbbi visszavásárlási programban jelentős megtakarítással számolhat. Az elemzők viszont aggódnak, mert a későbbi megtakarítás nem fedezi az extra költségeket. A cupertinói cég hajthatatlannak tűnik, még a magas gyártási költségeket is felvállalják, hogy olyan funkció kerülhessen a készülékbe, amit az emberek szeretnek.

E-mögött komoly üzletpolitika áll: az Apple mindig komoly hangsúlyt fektetett az ügyfélélményre. Arra is rávilágítottak az elemzők, hogy a felhasználók 11%-a összetörte már a készülékét és egy törött telefont vagy tabletet nehéz szeretni. Semelyik más gyártó nem hozhat ilyen döntést, mert a 700 milliós befektetésre csak az Apple képes.

Van némi rossz oldala a zafírnak: egyrészt nehezebb tőle a készülék, másrészt a Gorilla Glass-el összevetve az elejtéssel kapcsolatos tesztekben rosszabbul végzett, valamint a napfényt és a fényvisszaverődést rosszabbul tűrte. Ezen a téren sokat lehetne javítani, ha a zafírt lemez formájában alkalmaznák és bevonnák egy tükröződés mentes felülettel is. Sőt, ezzel a lépéssel olcsóbbá tennék a beépítést, mintha az egész zafírkristályt felhasználnák.

Természetesen a zafír rengeteg pénzbe kerül és az Apple költségvetésén ez meg fog látszani.

Az Apple mindig az új technológiák feltárásának és közzétételének éllovasa volt és a felhasználók elégedettségét tartotta szem előtt.

Forrás: iphonelife.com


Kommentek megjelenítése