Az oroszoknak Apple forráskód kell

Tech Hírek   |   2014.07.31 - 09:18   |   Írta: Pausch Rita   |   772

Miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió is folyamatosan különféle szankciókat vezet be az oroszokkal szemben, addig Oroszország egészen érdekes kérésekkel áll elő olyan cégekkel szemben, mint az Apple vagy az SAP fejlesztője.

tim-cook

A Reuters tudósítása szerint Oroszország felszólította az Apple-t (és az SAP-t is), szolgáltassanak számukra hozzáférést a forráskódjukhoz. Az Apple esetében azzal indokolják a szokatlan kérést, hogy szeretnének meggyőződni arról, hogy az iOS eszközöket és a Mac termékeket nem használják kémkedésre. Az SAP-val kapcsolatban is ugyanez a helyzet.

Az orosz Távközlési és Tömegkommunikációs Minisztérium közleménye szerint a két cég képviselői az Apple részéről Peter Engrob Nielsen, az orosz Apple ügyvezetője és Vjacseszlav Orekhov, az orosz SAP ügyvezetője, egy hete találkoztak az orosz kommunikációs miniszterrel,  Nyikolaj Nyikiforovval. Ezen a találkozón kapták a kérést a cégek.

Az indítvánnyal az oroszok a fogyasztók és a vállalati felhasználók személyes adatainak védelme mellett szeretnék garantálni az állambiztonsági érdekeiket is.

Nyikiforov keddi közleményében Edward Snowdenre hivatkozva kifejezte, hogy Oroszország komoly aggodalmakkal tekint a külföldi szoftverekre és hardverekre.  

Bár a forráskód minden szoftvergyártó legféltettebb kincse, a minisztériumnak például a Microsofttal régóta tartó együttműködési megállapodása van. A Microsoft a Windows operációs rendszerek forráskódját 2003 óta megosztja az oroszokkal. Ezért a miniszter szerint, akinek nincs titkolnivalója, annak nem okoz gondot az együttműködés velük.  

Egyelőre sem az Apple, sem az SAP nem adott hivatalos választ Oroszországnak.

Forrás: Reuters,
Kép: Justin Sullivan/Getty Images

Kapcsolódó cikk: Kína aggódik


Kommentek megjelenítése