Álmodban figyel

Tech Hírek   |   2014.07.28 - 07:56   |   Írta: Pausch Rita   |   979

Mostanában egyre több szó esik az egészségmegőrzésről, illetve a fitnesz monitorokról. Ezeknek egy részét képezik az alvásfigyelők. Korábban már írtunk a Beddit alvásmonitoráról, most pedig egy másik, hasonló Kickstarter kezdeményezésről lesz szó.

sense1

A Hello Inc nevű cég (és név mögött álló 22 éves tervező) állt elő a Sense készülékkel. Ez a kütyü tulajdonképpen egy világító gömb polikarbonátból. Legfőbb célja, hogy azoknak, akik rosszul alszanak, jobb alvásminőséget biztosítson. Alvási szokásokat rögzít, illetve egész pontosan mindent, ami a hálószobában zajlik, így nem csak az adott megfigyelendő személyről ad jelzést, de annak alvási környezetéről is információkkal szolgál. Méri a hőmérsékletet, a fényt, mozgást, páratartalmat, hangokat, sőt még a levegő pollen és por tartalmát is.

A fő készülék szerintem első ránézésre úgy néz ki, mint egy dizájnos légfrissítő, ezért ugyanolyan könnyedén passzol egy mostanában oly divatos minimál stílusú otthon berendezéséhez is, mint egy átlagoséba.
A gömbhöz jár egy tabletta formájú, párnára csíptethető érzékelő, amit a gyártó „Sleep Pillnek”, vagyis nemes egyszerűséggel, altató tablettának keresztelt. A Beddit alvásfigyelőjénél is az volt a fő szempont, hogy a használónak ne kelljen alvás közben semmit se magára aggatnia, és úgy tűnik a Sense tervezői is hasonló elveket vallanak. Ezért van a kicsi csipeszes altató bogyó, ami rögzíti a forgolódásokat és mozgásokat, majd energiatakarékos Bluetooth és ANT hálózaton keresztül továbbítja az adatokat a Sense-nek. A Sense pedig továbbküldi egy alkalmazásnak, hogy reggel az iPhone kijelzőjén lássuk, milyen éjszakánk is volt.  

sense2

Az alkalmazásra pillantva egy idővonalat láthatunk, ami időpontokra lebontja a forgolódásokat és azt, hogy a külvilágból eközben milyen ingerek érkeztek a ház előtt megálló útfestő kocsi zajától kezdve a szomszéd kutya ugatásáig. Sőt, mivel a Sense rendelkezik mikrofonnal így még hangmintát is rögzít a külső zajforrásokról, amik megzavarhatták álmunkat.  A hangfigyelés egyébként folyamatos, de a tervező, James Proud, elmondta, hogy csak akkor rögzíti is a hangot a készülék, ha az szükséges és akkor is csak egy mintát vesz belőle.

A készülék méréseinek a segítségével javíthatunk az alvásminőségen az adatok értékelésével. Például kiderülhet, hogy sötétítő függönyre van szükség, vagy a sok por miatt nem tudjuk kipihenni magunkat.
A kis kütyü arra is képes, hogy inkább a REM szakasz végén ébresszen a megfelelő ébredés érdekében, így az ember sokkal kipihentebbnek érzi magát, mintha időhöz kötve csörögne be az ébresztő.

A kis masina Kickstarter kampánya nemrég indult, de már most óriási az érdeklődés rá. 99 dolláros ártól már előrendelhető a Kickstareren, de később már az elővétel 129 dollár lesz.


Képek és cikk forrása: Kickstarter


Kommentek megjelenítése