„Fogd a kezem, ha érzed, hogy távolodom…”

Tech Hírek   |   2014.07.18 - 11:33   |   Írta: Pausch Rita   |   1324

Talán ismerősen csenghet néhányaknak a TNT dalszöveg. Bizonyára nem arra a szomorú tényre született ez a dal, hogy manapság egyre többen kényszerülnek családjuktól, szeretteiktől távol vállalni munkát vagy kezdeni egészen új életet. A távkapcsolatok viszont, legyen szó családi, vagy romantikus jellegű viszonyokról, azért nem üzemelnek ugyanolyan hatékonysággal videó chaten FaceTime vagy Skype alkalmazásokon keresztül, mint, amikor valaki ott van velünk.

Képernyőfotó 2014-07-18 - 13.34.19

Sokan az emberi érintés hiányában látják az így romló kapcsolatok okát, ezért is tartják kevésnek pusztán látni és hallani a szeretteiket. Úgy tűnik a kütyügyár felfigyelt erre a problémára is, sőt megoldást is keres rá. Így aztán mostantól unokáiktól távol élő nagyszülők, egymástól messze lévő házaspárok, vagy szülők és gyerekek, mind, mind remélhetnek egy parányi emberi érintést a szerettüktől, a távolból.

Képernyőfotó 2014-07-18 - 13.34.57

A messze lévő szeretteinek ölelésére és érintésére gondolt Frederic Petrignani is, amikor otthonától távol tanult. Egy este összegyűltek, szintén külföldi diáktársaival és arról beszélgettek, hogy ez az, ami igazán hiányzik nekik az otthonukból. Frederic az iskolából kikerülve megalapította saját cégét. Megőrizve a korábbi emléket a Holland Haptics élén úgy döntött, hogy megvalósítja valamilyen módon. Így született meg a Frebble készülék, aminek segítségével lehetővé válik, hogy videó beszélgetések során a felek ne csak láthassák és hallhassák egymást, de meg is foghassák egymás kezét, függetlenül attól, hogy a világ mely két pontján tartózkodnak.

A megoldás, amit egy kis készülékkel oldanának meg, első ránézésre kifejezetten furcsának tűnik, de mindenképpen érdekes kezdeményezés. A kézfogó készülék, a színes kis Frebble-ből két darabra van szükség, mindkét félnél egyre. Beszélgetés közben mindketten megfogják a náluk lévő kütyüt és a készülék pontosan olyan nyomás érzetét kelti az egyik fél kezén, amilyet a másik fél tőle távol kifejt. Így valós időben foghatják egymás kezét az egymástól messze élők is.  

A cég leírása szerint két nyomásérzékelő van a készülék elejében, ami a szorításra reagál, az oldalán pedig 2 vibráló motor szolgálja, hogy az életszerű érzés létrejöjjön, miközben persze az egész egy kézre álló kis szerkezet. Egy többszínű helyzetjelző LED mutatja a létrejött kapcsolatot vagy kommunikációt, az eszköz pedig energiatakarékos Bluetooth 4.0 verziót használ és újratölthető lítium polimer akkumulátorral van felszerelve. Bár egyelőre még csak böngészőkkel működik együtt, mire a kis kütyük szállítása megkezdődik, addigra iOS-re és Androidra is alkalmasak lesznek. Egy pár ára 89-99 dollár között várható.

Azok szerint, akik kipróbálták ezt a leírás alapján kissé extrémnek tűnő dolgot, ha a kézfogások videóbeszélgetés közben zajlanak, a résztvevők számára a fizikai határok teljesen leomlanak és tényleg olyan érzés, mintha a szeretett fél ott ülne velük szemben. Viszont azért ne felejtkezzünk meg róla, hogy mivel a Frebble műanyag, így ugyanazt az érzést nem szolgáltatja, amit egy másik ember bőrének az érintése.

Forrás: https://www.kickstarter.com/


Kommentek megjelenítése