Fokozott környezetvédelmi felelősségvállalás az Almától

Tech Hírek   |   2014.07.10 - 09:55   |   Írta: Pausch Rita   |   731

Tudható, hogy az Apple egyre több „jó ügy” mellett áll ki és ezek egyike a környezetvédelmi szerepvállalás is, amire még a Föld Napján tettek ígéretet. Tavaly alkalmazták Lisa Jacksont a Környezetvédelmi Ügynökség korábbi fejét, amire még a Greenpeace is pozitívan reagált.

 Applerecycle

Tegnap frissítés került fel az Apple környezetvédelmi kezdeményezés című weboldalára, ahova csatoltak egy 2014-es környezeti felelősségvállalás című beszámolót is, a cég ezen területen tett fejlődéséről és lépéseiről

A riport szerint számtalan előrelépés történt. Alternatív megoldások használatához fordultak. Igaz hozzá kell tenni ez a változtatás nem teljesen új keletű, mivel az egész projektnek valójában már hat éve nekikezdtek.   

Korábban már mi is írtunk róla, hogy az Apple céljául tűzte ki, hogy a klímaváltozás elleni harc részeként a szénlábnyomát (karbonlábnyomát) jelentősen csökkentse. Ez az adat azt jelzi, hogy mennyiben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.  A jelentés ezekről az adatokról is beszámol és jelezték, hogy három százalékos csökkenést értek el 2012 és 2013 között. Az Apple, bár örül az eredménynek, de szem előtt tartják, hogy a csökkenés először fordult elő és, hogy a céltól még messze vannak.

A teljes beszámoló .pdf formátumban letölthető a környezetvédelmi oldalukról, de néhány adatot azért kiemelnénk áttekintésre.

környezet2

Az Egyesült Államokban 145 üzlet energiaellátásához, valamint az összes ausztráliai üzlet energiaellátásához már megújuló energiát használnak.   

A tiszta-áram beruházásoknak köszönhetően az energiafelhasználásból származó szénlábnyomuk 31 százalékkal csökkent 2011-től 2013-ig, habár maga az energia felhasználásuk nőtt 44 százalékkal ez idő alatt. Mindezt szolár farmok telepítésével érik el.

A cég főhadiszállásául szolgáló Cupertino övezet irodáiban életbe léptetett energiahatékonysági programok következtében az elmúlt három évben, 28,5 millió kW óra elektromosságot és 75 millió köbméter gázt spóroltak.  

Az ingázó dolgozók számára elérhető céges buszoknak köszönhetően pedig az utakról több, mint 15000 járművet vontak ki, ezzel is csökkentve az üveghatásért felelős gázkibocsátást.

Viszont szó esik néhány negatív adatról is, mint például, hogy a legújabb építkezések miatt fellépő nagy vízfogyasztás következteében a cégnél az egy főre eső 2012-es 20 köbméter fogyasztás2013-ra 29-re növekedett. Illetve a szénkibocsátás a gyártó partnereknél adja a cég legnagyobb százalékát a szénlábnyomban.

Ahogy arra fentebb is utaltam, a cég tisztában van azzal, hogy még sok mindent kell megváltoztatnia, de ugyanakkor becsülendő a törekvésük. 

források: 9to5mac.com

www.imore.com/clean-energy

www.cultofmac.co 

Apple környezetvédelmi oldala, ahonnan a jelentés is letölthető: www.apple.com

Kapcsolódó cikkek: Zöldül az Apple

Zöld dicséret az Almának és egyéb rövidhírek

Zöld utat kapott az Apple Campus II


Kommentek megjelenítése