Vége az Angry Birds korszaknak?

Tech Hírek   |   2014.05.02 - 08:08   |   Írta: Pausch Rita   |   500

A Tuaw portálon olvashatjuk a riportot, hogy leáldozóban a Rovio csillaga. Bár a játékfejlesztő madarai évekig az egekig szárnyaltak és olyan népszerűségre tettek szert, hogy a képernyőn kívül a kulcstartótól a gyerekjátékokig, már mindenre rákerültek a szereplőik és szinte minden formában kaphatóvá váltak. Mindezen sikerek alapja pedig egy játék, ami sokféle felületen elérhető volt. Most azonban változni látszik a tendencia.

angry-birds

A cég óriási sikerre tett szert, sőt még arról is szó volt, hogy bekerül a tőzsdére. Egy-két éve sokan szinte Angry Birds függővé váltak és alig várták, hogy újabb pályák, vagy a játék egyéb tematikai változatai kikerüljenek. 2014-re azonban a Rovio helyzete már messze nem áll ilyen rózsásan, a számok drasztikus esést mutatnak. Épp a héten tettek bejelentést, hogy a bevételeik 2013-ban a felét érték el, mint 2012-ben, a profit pedig 77 millió dollárról 37 millió dollárra esett. A játék visszaesése mellett a korábbiakhoz képes a licenszből származó jövedelmek is felére zuhantak. A Rovio, ahogy azt a New York Times is jelentette, komoly erőfeszítéseket tesz a bevételek pótlására többek között egy freemium játékkal és egyéb területeken való részvétellel is, mint filmek, animációk és vidámpark.

Mindennek a nyomait az iTunes áruházban bárki megfigyelheti. Míg régen mindenhonnan a mérges madarak lestek, most az iPad legjobb 50 fizetős alkalmazás listán kétszer szerepelnek csak, az ingyenes alkalmazások top 50-es listáján pedig nem is szerepelnek. Az iPhone alkalmazások fizetős 100-as listáján szintén két alkalommal szerepel a játék, míg az összesített 150-es listán sehol sincs.

Valahol várható volt, hogy lesz egy pillanat, ahol a madarak leszállóágba kerülnek. A játék így is példátlan sikereket ért el és stabilan növekedett három évig. A Rovio számtalan tematikájú változatát hozta a ki a játéknak és több teljesen más játékot is a piacra dobott, bár egyik sem közelítette meg az Angry Birds-ét.


Kommentek megjelenítése