Apple – menő vagy ciki?

Tech Hírek   |   2014.04.17 - 09:03   |   Írta: Pausch Rita   |   985

Tegnap a 444.hu-n megjelent egy videó arról, hogy a mai tinik szerint ki és mi számít menőnek illetve, hogy erről még a korcsoporton belül is mennyire eltérnek a vélemények. A fiatalok előszeretettel emlegették az iPhone-t és kiemelték, hogy szerintük „erre buknak a lányok”, illetve sokak szemében csak az ember, akinek van ilyen készüléke.

cool-apple-logos-4

Ezért arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a tinikről kiterjesztenénk a kérdést a többi korcsoportra is és magára a márkára. Mi arra szeretnénk választ kapni, hogy vajon az Apple menő vagy ciki.

A Forbes tavaly év eleji felmérése szerint például az amerikai fiatalok körében már akkor nem számított annyira menőnek az iPhone, hiszen az Államokban lassan már mindenkinek volt és van. Ugyanakkor az iPad továbbra is nagyon közkedvelt, annak ellenére, hogy az eladási statisztikák szerint viszont szintén nagyon elterjedt készülék. Akkor mitől menő az Ipad és mitől nem menő már az Iphone? Elég lehet egy tárgy elterjedése ahhoz, hogy mások már ne akarják megvásárolni?

Némi kétely azért van bennem a felmérést illetően, hiszen tudjuk, hogy, amikor elérhetővé válik egy-egy új típusú iPhone, akkor micsoda őrület szokott lenni az Apple üzletek környékén különösen az Egyesült Államokban, bár tavaly az iPhone 5 hazai megjelenése előtt, már Magyarországon is kezdődött a bezárt bolt előtti várakozás.

A jelenlegi magyarországi árakat tekintve az iPhone esetében mind a szolgáltatóknál, mind a független készülékek eladóinál a termék ára a jelenlegi nettó minimálbér felett áll, így szerintem az kijelenthető tényként, hogy nem mindenki teheti meg, hogy megvásárolja. Az Apple többi főbb termékére – az iPod kivételével – ez hatványozottan kijelenthető.

Szerintem azt, hogy egy adott eszköz mennyire menő vagy ciki, egyfelől valóban meghatározza az elérhetőség. Mellette viszont igenis fontos tényező a felhasználó, akinek a viselkedése nagyban befolyásolja, hogy számunkra szolgálhat-e mintaként. Például hatnak a hírességek, akik használják az adott terméket. Gondoljunk csak az Oscar gála selfie-őrületére a Samsunggal, majd utána a nagy buktára a kulisszák mögül iPhone-ról „csiripelt” képekkel.

Nagyon sok kérdés merül fel ebben a témakörben: Milyen szempontok szerint lehet ezt megítélni? Lehet vajon általánosítani? Mitől lesz menő egy tárgy, illetve egy cég? Vajon a mai Magyarországon elterjedt már annyira az iPhone készülék, hogy kijelenthető legyen, hogy menő vagy nem menő? Vagy csak adott korosztályok körében menő?

Ezúttal a Ti válaszaitokat is várjuk kedves olvasók! Szerintetek menő vagy nem menő az Apple? Bármilyen vélemény szívesen veszünk kulturált keretek között és indoklással!

HasznaltAlma.hu

Update#1: Közben szuper videó lekerült a YouTube ról egyenlőre nem tudni miért:(

Screen Shot 2014-04-17 at 11.02.26


Kommentek megjelenítése