Szemezgettünk a legújabb Jony Ive interjúból

Tech Hírek   |   2014.03.17 - 16:21   |   Írta: H.A   |   679

jony ive-250x285

A Sunday Timesnak adott terjedelmes interjújában (http://www.thesundaytimes.co.uk/), Jony Ive az Apple dizájn vezetője beszélt többek között saját munka filozófiájáról és a dizájnhoz fűződő viszonyáról, Steve Jobsszal való barátságáról és persze az Apple jövőjéről, vagyis mire is számíthatunk a közeljövőben tőlük.

A formatervezéshez fűződő viszonyáról elárulta, hogy minden egyes projekthez a következőképpen kezd neki: ő és a 15 fős dizájn csapata aprólékosan átgondolják, hogy milyennek is kéne lennie az új produktumnak, mire kell hogy képes legyen és hogyan szolgálhatná a használóját leginkább. Igen csak nemzetközi egy csapat áll Ive mögött, amerikaiak, új-zélandiak, japánok, ausztrálok, britek alkotják a csapatot. Ive azt is elárulta, hogy a munka jelentős része az ő irodájában zajlik, ahol számítógép vezérelte szerszámgépeket és egy hatalmas fa padot találunk a prototípusoknak, amely pad leginkább az Apple üzletekből híressé vált Genius Bar pultokhoz hasonlít. Az interjú több pontján rádöbbenhetünk mennyire is maximalista Jony és csapata. Jony elmondása szerint, amikor a már ikonikussá vált fehér fülhallgató kijött az első iPoddal, akkor is hosszú ideig összehúzott szemöldökkel őrlődött magában, hogy vajon "csinálhattam volna még jobbra?". Úgy véli, az ő szakmájában mindenki ezzel a hozzáállással van "megátkozva".

Elhuny főnökéről és egyben barátjáról, Steve Jobsról halála után egyre több negatív vélemény, visszaemlékezés látott napvilágot, amik elsősorban a vezetői stílusát érintették a volt Apple vezérnek. Ive kikelt ezek ellen, megvédve elhunyt barátját. Jóllehet elismerte, hogy sajátos vezetői stílusa volt, véleményét mindig elmondta munkatársainak, amit sokan érzékenyen vettek. Ive szerint, azzal, hogy Jobs nyughatatlanul feltette újra és újra azt a kérdést, hogy "Elég jó ez? Jó ez így?" megteremtette azt a sikeres vállalatot ami most az Apple. Ive meggyőződése, hogy Jobs minden ötletéből sugárzott a bátorság és a nagyszerűség. Szerinte Jobs elvakult hite, hogy hiába nem jönnek éppen a megfelelő ötletek, végső soron úgyis valami nagyot fogunk alkotni - az ami miatt egyesek zsarnoki vezetőnek tartották, de aki vele tartott az osztozott abban a leírhatatlan örömben, amit egy új produktum létrehozása adott.

Amikor a régóta a pletykák középpontjában álló iWatchról kérdezték Jonyt, természetesen hárított és elismerte, hogy ilyesmiről értelemszerűen nem beszélhet. Végül, amikor az Apple jövőjéről kérdezték, már sokkal beszédesebb volt. Arra kérdésre, hogy otthagyná-e a céget, ha az felhagyna az innovatív termékek piacra dobásával, egyértelműen igennel válaszolt, úgy érzi neki magasra kell tennie a lécet. Viszont egyből azt is kijelentette, hogy szerinte ez nem fog megtörténni. Véleménye szerint még csak most vagyunk egy igazán figyelemreméltó korszak elején, amikor is számos új, jelentős termék fog napvilágra kerülni. "Amikor a technológiára gondolsz és arra, hogy mi mindent adott nekünk eddig, illetve mit érhetünk el vele a jövőben, akkor rájössz, hogy még a közelében sem vagyunk bármiféle határnak" - véli Ive.

Csak szerintünk hangzik úgy, mintha Jony csak most indulna be igazán..?

HasznaltAlma.hu

CS.Z


Kommentek megjelenítése