Ki ihlette valójában a Macintosh eredeti logóját?

Tech Hírek   |   2014.02.23 - 19:59   |   Írta: H.A   |   1065

Az eredeti 1984-es Macintosh logó, bár Picasso stílusára emlékeztet, de valójában egy teljesen más, híres művész inspirálta.

 Matisse-Picasso-Artwork

Amikor 1984-ben az első Macintosh termékek a vásárlókhoz kerültek, egy furcsa rajz kísérte őket. A vázlatszerű egyszerű vonalak, az alapszínek mellett zöld és a komputer akkori divatos szürke színét használták. Kicsit olyan volt az egész, mintha valaki a zsírkrétáival játszott volna. Ez az a logó, amit a legtöbben Macintosh „Picasso logóként” emlegetnek, de ez valójában tévedés. A Macintosh 30. évfordulóján, John Casado megelégelte ezt a hazugságot és végül nyilvánosság elé tárta a valóságot. Kiderült, hogy a Macintosh „Picasso logóját” valójában teljesen más művész ihlette.

128k-Macintosh-packaging

Akkoriban a fejlesztési osztály művészeti vezetői, John Casado és Tom Hughes voltak, és ők tervezték a „Picasso logót”. A cél és egyben a feladat az volt, hogy találjanak egy kellően megnyerő és emberközeli logót, ezért Casado és Hughes, Picasso kortársainak vonalrajzai közül merített inspirációt.

„A rajz stílusának az ihletét Matisse adta, akinek nagy csodálója vagyok.” – mesélte Casado, a „Cult of Mac” publicistájának. – „Az ötlet, hogy a logó „Picasso stílusú”, ahogy emlékszem, egy újságíró tollából származott még a megjelenés környékén. Azt hiszem, azóta sem kérdezte meg senki Tomtól, vagy tőlem, hogy honnan is jött az ihlet. Egyszerűen tényként kezelték.”

Wheels-for-the-Mind-Artwork

A történethez tartozik az az érdekesség is, hogy Casado és Hughes valójában sohasem akarta elkészíteni a logót. A feladattal eredetileg Jean-Michel Folont, egy híres belga karikaturistát, tervezték megbízni. Steve Jobs nagyon lelkesedett az ötletért, hogy Folon tervezzen nekik, hiszen korábban egy kis rajzolt alakot, Mister Macintosh-t is vele szerette volna kiviteleztetni. (A figura a számítógépben élt volna.) Folont végül mégsem bízták meg, mert a tervei üzleti okból nem voltak használhatóak. A határidő szűkössége miatt, aminek nagy részét Folon használta fel, igyekezni kellett. Casado rajzai ennek ellenére is elnyerték Jobs tetszését.

„Mivel sohasem kérdeztek meg, hogy honnan eredt az ihlet, így a rossz elképzelést lassan tényként kezelték.

Most úgy ránézve, hogy tudatában vagyunk a valóságnak, hogy kitől is származott az inspiráció, valójában teljesen egyértelmű. Picasso kubista munkái csöppet sem hasonlítanak a Macintosh logó folyós, színes műszakiságához. Matisse, mint múzsa sokkal elfogadhatóbbá válik. Mégis elképesztő, hogy egy műértésben kutyaütő újságíró mennyire elterjesztette és bevéste a köztudatba ezt a hamis Picasso ügyet.

HasznaltAlma.hu

P.R


Kommentek megjelenítése