BMW i3 eDrive teszt: Avagy miért is kellene az Almának egy villanyautó.

Tech Hírek   |   2015.03.11 - 17:15   |   Írta: H.A   |   4911
11. márc BMW i3 eDrive teszt: Avagy miért is kellene az Almának egy villanyautó.

A HasznaltAlma nem egy autós portál így ez az első eset, hogy autóról írunk,de azt már most biztosra vehetitek, hogy nem az utolsó!

A HasznaltAlma nem egy autós portál így ez az első eset, hogy autóról írunk,de azt már most biztosra vehetitek, hogy nem az utolsó! Az ok nagyon egyszerű, egyre több pletyka jelenik meg arról, hogy az Apple is beszáll az autóiparba. Mi itt az oldalon is többször írtunk már erről, és pár napja az Apple blog oldalán megjelent egy cikk , hogy az Apple a BMW i3-as villanyverdája felé kacsingat.

Nos, hétvégére kölcsönkaptam egy ilyen kis elektromos ördögöt, úgyhogy volt szerencsém belekóstolni, hogy milyen. Nem véletlenül írtam, hogy ördög. Egyszerűen hihetetlen, hogy megy ez a kicsi autó! Itt a városban nem nagyon akad ellenfele. Bár kevesen tudják rólam, de az eredeti szakmám autószerelő, és jó tíz évet le is húztam ezen a területen (nem most volt), így azért van némi fogalmam az autókról és imádom a gyors verdákat. A szívemhez sokkal közelebb áll a Porsche, Audi, és VW csoport, mint a BMW, Mercedes vagy a japán gyártók autói, így egy kicsit idegenkedve közelítettem a BMW villanyautójához.
Szóval a történet, úgy két hete kezdődött, amikor egy ismerősömnél voltam egy kis Apple support-ot nyújtani, ugyanis nem boldogultak a dolgokkal. Az irodájukba befelé menet a szemem sarkából észrevettem az iroda előtt parkoló i3-ast. Mindenképpen szerettem volna kipróbálni, de az akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy egy egész hétvégére megkaphatom ezt a kis villany fűnyírót. Mégis úgy alakult, hogy a múlt hétvégét szerencsére együtt töltöttük.

edrivetest

Nézzünk néhány száraz adatot az autóról:

Futómű, kerekek, motor: A BMW egy nagyon könnyű futóművet tervezett, ami borzasztóan jól néz ki. Az úttartással nincs gond, de azért elsőre félelmetesnek tűnik egy erőteljesebb kanyarban. 

DSC03273

A 170 lóerős (125 KW) villanymotor hátra került a csomagtartó alá és a két hátsókereket hajtja, maximális forgatónyomatéka  250 Nm. A li-ion akkumulátorok teljesítménye 360V 22kWh, a kocsi fogyasztása 12,9kWh/100km, saját tömeg 1270 kg. Az i3-as  0-100-ra 7.2mp alatt gyorsul és 150km/h a végsebessége, ami elektronikusan van szabályozva. Az alváz alumínium, de a kocsiszekrény totál karbon.

DSC03276

Karbonszálas küszöb

 

DSC03277

A kerekekre térjünk még ki egy pillapartra: 155/70 R19, nem egy átlagos méret, és nagyon vicces mennyire vékony, ami egyébként egy elektromos autónál teljesen normális. Bizonyára ez is arra szolgál, hogy az egy feltöltéssel maximálisan megtehető kilométerszámot növeljék.

Külső, belső, dizájn: Első pillantásra a BMW elektromos csodája egy magas kisautó, melynek dizájnja akár megosztó is lehet.

IMG 7216

Míg az újdonságok szerelmesei számára üdítő és futurisztikus látványt nyújt, addig a klasszikus sportautó formákhoz szokott szemeknek idegen. Ennek a kialakításnak több oka is van: egy elektromos autó esetében a hosszú orr teljesen feleslegessé válik, ezzel szemben az akkumulátor alul helyezkedik el. Emiatt szinte papírforma volt a magas modell.

DSC03286

Külsőre sokban hasonlít az Audi A2-höz, de azért a BMW kézjegye rendkívül erősen érezhető. Az alapvetően két színárnyalatú modellt még jobban sikerült feldobni a kék színű elemekkel (pl.: orr-rész), amik egyúttal jelezték, hogy villanyautóról van szó.

 IMG 0037

A csomagtér ajtaja igazából csak félnek mondható, ami pontosan annak köszönhető, hogy a villanymotor hátra került a kerekek közé. A gyerekzárat egyszerűen oldották meg: hátulról csak akkor lehet kiszállni, ha az első ajtó nyitva van. Ez elsőre kellemetlennek tűnik, de a teszt során inkább humorosnak találtuk.

DSC03264

Belülről elég merész látvány fogad. A műszerfal sokkal inkább emlékeztet egy űrhajóra, mint egy személyautóra. A kocsiban meglepően nagy hely van az első utasok számára, de még a hátsó helyek is kényelmesek egy normál 170-180 cm-es felnőtt embernek. A kormánymű és a kijelzők annyira egyedi stílust adnak az autónak, hogy nem is lehet kérdés: függővé váltunk. Az egész belső kabin a fa, a bőr, a karbon, és az üvegszál furcsa, megnyugtató és egyben innovatív keveréke... Nem is tagadhatom, nekem az autó belsejében használt anyagok bejöttek. 

IMG 7213

Szóval, nagyon élveztem ezt a hétvégét, gyönyörű idő volt és benzin pöfékelés nélkül kocsikázhattam egész nap. 

A kocsi talán manapság, már nem akkora újdonság, de Magyarországon csak néhány darab van belőle és igencsak megnézik az utcán. Érdekes, hogy az embereknek mennyire furcsa, hogy jön valami autóféle, aminek semmi hangja. A hétvége során többször megfigyeltem, hogy a gyalogosok alig veszik észre a túl csendes villanyautót és simán lelépnek elé az úttestre. A kocsival egy feltöltéssel 80-125 km lehet elmenni, ami függ azért a lábadtól és a beállításoktól is. Az i3-ast teljes mértékben a városra tervezték, hiszen ekkora hatótávban azért nem fogunk külföldi utakban gondolkodni. A feltöltése egyébként normál 220V-os konnektorból történik és kb 5-6 óra kell a teljes töltöttség eléréséhez.

IMG 7229

Létezik hozzá gyorstöltő, amivel ez az idő lényegesen lerövidíthető. Nekem minden este töltenem kellett, de szombaton, amikor a videókat is készítettük, akkor már délután 5-re "kifingott" az aksi és használnom kellett a benzinmotort. 

DSC03297

A benzin motor gyakorlatilag egy aggregátor és az aksikat tölti vissza, vagyis az autó kizárólag villanyhajtású. Ez egyébként egy 4500 eurós (1.4 millió forintos) extra tartozéka az autónak, ami szerintem nagyon hasznos lehet.

IMG 7212

Az Apple mostanában folyamatosan tárgyal az autógyártókkal, de valószínűleg csak a CarPlay rendszere miatt, ami egyébként ebben a kocsiban is megtalálható volt, de a dolog fintora, hogy valamiért nem tudtuk működésre bírni. Egyébként Bluetooth-os kapcsolattal tökéletesen tudtunk zenét hallgatni és telefonhívásokat fogadni, de az iPhone 6 kijelzőjét nem tudtam megjeleníteni az i3 igazán futurisztikus óriási LCD kijelzőjén.

IMG 7237

A hétvégi kocsikázás alatt egyébként többször is eszembe jutott az Almás minőség az i3 használata közben. Azt hiszem, jól állna az Apple-nek egy elektromos verda, de erre még szerintem nagyon sokat kell várnunk. Mindenesetre nagyon élveztem ezt a pár napot, amit együtt tölthettem a BMW i3-al, nekem nagyon kellemes csalódás volt. 

Az egyetlen negatívum talán az autó ára, ami igen magas, 12-17 millió forint extra felszereltségektől függően. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos benzines autó fogyasztásának a tizedéből közlekedünk vele, és esetleg kiterjesztik a zöld rendszámokat az elektromos autókra, amivel aztán használhatnánk a busz sávot és ingyen parkolhatnánk Budapesten, valamint beleszámoljuk, hogy kopó/cserélendő alkatrészek nem igen akadnak, akkor máris szebb lenne az összhatás.

Összegzés: Egy olyan formabontó villanyautót teszteltünk, mellyel élvezetes elindulni, menet közben pedig biztos, hogy máshogy fogjuk látni a világot. A BMW remek technológiákat sorakoztatott fel az i3-ban és a dizájn is abszolút egyedi. Ez némelyekben gyanakvást, visszatetszést kelthet, de számomra egy igazi kincsnek tűnik. Ha képesek vagyunk elfogadni a viszonylag rövid hatótávot (illetve az igazodik a vezetési szokásainkhoz), akkor csak a 12-17 milliós ár jelenthet akadályt. Természetesen prémium kategóriájú autóról van szó, de a jelenlegi feltételekkel az ár egyelőre azért irreálisan soknak tűnik. 

Egyébként az autóhoz találtam egy gyári BMW alkalmazást is, de sajnos nem sikerült beregisztrálnom.

 

IMG 7230

Köszönjük a tesztautót a Lignum68 Gmbh- CE-Rent Kft -nek.

Az elektromos autók Car sharingjét a GreenGo Car Europe Kft. szeretné elindítani Budapesten. A cég egyben a Jedlik Ányos Klaszter alapító tagja is. 

Kapcsolódó cikkek: Tesla S konszept: A képek láttán érthető, ha szeretné az Apple megvenni a céget!

Folytatódik a villanyautó mizériám: VW e-Up teszt

Saját fejlesztésű autón ügyködik az Apple!

Egy lépéssel közelebb az Apple autóhoz?

Az Apple a Tesla felvásárlására készül?

 




Kommentek megjelenítése