Bekövetkezett: most először csökkentek az iPhone-eladások

Apple Hírek   |   2016.04.27 - 08:46   |   Írta: L Ferenc   |   2501
27. ápr Bekövetkezett: most először csökkentek az iPhone-eladások

Az Apple negyedéves üzleti beszámolója javarészt csökkenő bevételekről és visszaeső eladásokról szól.

A várakozásoknak megfelelően az Apple nyilvánosságra hozta az idei esztendő első negyedévére vonatkozó eredménykimutatását. Az elemzők előrejelzései beigazolódtak: 13 esztendeje ez volt az első olyan három hónapos időszak az Apple történetében, melyben nem növekedett, hanem csökkent a bevétel. 

Az Apple az elmúlt három hónapban 50,6 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami mintegy 13 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban regisztrált 58 milliárd dolláros összeghez képest, ezzel párhuzamosan pedig a vállalat nyeresége 13,6 milliárd dollárról 10,5 milliárd dollárra csökkent. A Tim Cook által kihívásokkal teli negyedévként emlegetett időszakban világszerte 51,2 millió iPhone-t adtak el, vagyis 16,3 százalékkal kevesebbet, mint 2015 hasonló időszakában. Említést érdemel továbbá, hogy az eladott okostelefonok átlagára 658 dollárról 641 dollárra mérséklődött, illetve, hogy az iPhone-okból származó bevétel mintegy 32,9 milliárd dollárra tehető. Idén januárban, februárban és márciusban összesen 10,2 millió iPad került forgalomba, ami 19 százalékos csökkenést jelent - a tabletek 4,4 milliárd dolláros bevételt hoztak az Apple konyhájára. Megjegyzendő, hogy az említett időszakban még nem volt kapható sem az iPhone SE, sem pedig az új kicsi iPad Pro

A számítógépek piacán 4 millió Mac készüléket adott el az amerikai gyártó, ami 12 százalékos csökkenést jelent. Akad azért némi pozitívum is, ugyanis az Apple szolgáltatásokból származó bevételei 20 százalékkal növekedtek, az egyéb kategóriás (okosóra, zenelejátszó, kiegészítők) termékek kapcsán pedig 30 százalékkal nőtt a bevétel. Tim Cook arra figyelmeztet, hogy az Apple egy újabb igen nehéz negyedév elébe néz: 2016 második három hónapos időszakában előreláthatólag 17 százalékkal fog zsugorodni a gyártó forgalma. A kedvezőtlen hírek hatására az Apple részvények értéke meredek, mintegy 8 százalékos zuhanásba kezdett, illetve szinte azonnal veszíteni kezdtek értékükből az Apple fő beszállítóinak részvényei is. 

Kapcsolódó cikkek: Az elemzők hanyatlást jósolnak az iPhone számára

Az iPhone megindul a lejtőn lefelé?

Véget ér az iPhone sikertörténete?


Kommentek megjelenítése