Leleplezés: a vadonatúj iPhone SE rejtett titkai

Apple Hírek   |   2016.03.22 - 16:28   |   Írta: L Ferenc   |   9651
22. márc Leleplezés: a vadonatúj iPhone SE rejtett titkai

Itt az ideje tisztázni néhány kérdést az Apple legújabb okostelefonja kapcsán.

Az Apple által nemrégiben megannyi pletykát és kémfotót követően végre hivatalosan is leleplezett iPhone SE-ről rengeteg információ elhangzott már, így például immár a készülék hazai árazása is ismert, azonban még így is akadnak homályos részletek, melyeket most igyekszünk tisztázni. Itt van rögtön például a kérdés, hogy pontosan mit is jelent a típusjelzésben szereplő "SE" betűpár? Second Edition? Super Encrypted? Smaller Experience? Still Expensive? Spares & Extras? Nos, ezek közül egyik tipp sem nyert! Phil Schiller, a gyártó marketingvezetője ugyanis elárulta, hogy az SE egész pontosan az angol Special Edition szavak rövidítéséből eredeztethető.

Ugyancsak érdekes kérdés, hogy pontosan mennyi RAM található a motorháztető alatt? Erre egy nemrégiben felbukkant AnTuTu tesztjelentés adja meg a választ, mely szerint az iPhone SE egész pontosan 2 GB RAM-ot virít, vagyis pontosan annyit, mint az iPhone 6s, és kétszer annyit, mint a korábbi iPhone 6. Ez mindenképpen jó hír az Apple vadonatúj kompakt mobiljával kapcsolatban, az viszont kevésbé, hogy az ujjlenyomat szenzor az az elsőgenerációs Touch ID, mely az iPhone 6-ból lehet ismerős - az iPhone 6s-ben már ennek utódja, a gyorsított működésű másodikgenerációs Touch ID figyel a Home gombba integrálva. 

Az M9 processzor a legújabb iPhone-ban is fellelhető, de a barométer kimaradt a repertoárból, ezenkívül pedig a 6s-hez képest visszalépést jelent, hogy az SE révén nem 5, hanem csak 1,2 megapixeles szelfik készíthetők. Az iPhone 6-ban is 1,2 megapixeles frontkamera található, de ennek f2,2-es fényereje nagyobb az iPhone SE-ben lévő hasonló felbontású kamera f2,4-es fényerejénél. A 12 megapixeles és 4K videófelvevős főkamera szerencsére a 6s-ből érkezett. 

A kijelzőből kimaradt a 3D Touch nyomásérzékelés, az viszont jó hír, hogy az iPhone 5 és 5s tokok a gyártó közlése szerint kompatibilisek a lényegében változatlan méretű iPhone SE-vel. Utóbbi A9 chipsetes készülék az első tesztek alapján mintegy 135 ezer pontot ért el az AnTuTuban, vagyis enyhén jobban teljesít a nagyobb felbontású kijelzővel rendelkező, hasonlóan A9-alapú 6s-nél, és sokkal jobban, mint a 80 ezer pontot bezsebelő A8 SoC-s 6-os iPhone-ok. Az üzemidőre sem lehet panaszunk, ugyanis a gyári adatok szerint az iPhone SE nemcsak az iPhone 5s-nél, hanem az iPhone 6s-nél is tovább bírja egy feltöltéssel.

Kép: Apple.com


Kommentek megjelenítése