Megint kevesebbet bír az iPhone-ok akksija. Mikor lesz ennek vége?

Tech Hírek   |   2018.11.04 - 18:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   4198
04. nov Megint kevesebbet bír az iPhone-ok akksija. Mikor lesz ennek vége?

Az iparág szakértőinek van egy rossz híre. Nem mostanában.

Okostelefont úgy még nem mutattak be, hogy a színpadon elhangozzon a következő:

„A rengeteg új funkció, jobb kamera és jobb kijelző mellett pedig csupán fél órát csökkent a mobil akkumulátor-üzemideje.”

Éppen ennek a fordítottját szokták kijelenteni a bemutatókon, nemde? Pedig a független teszteken felismerhető tendencia szerint a fenti lenne a megfelelő megközelítés. A Washington Post nemrég emelte ki, hogy az egész okostelefon-ipar efelé halad, nem csak az Apple.

Az ő tesztjeiken az iPhone XS 21 perccel bírt kevesebbet, mint a tavalyi X, a Google Pixel 3 pedig majdnem másfél órával hamarabb adta be a kulcsot, mint a Pixel 2. Vannak persze kivételek - mint az iPhone XR, ami a kis képpontsűrűségű LCD kijelzőjével tényleg jó üzemidővel szolgál -, de összességében a gyártók zászlóshajói nem a jó irányba haladnak.

Bővebben vizsgálva, az iPhone XS ugye 21 perccel bírt kevesebbet, mint az iPhone X. Utóbbi pedig szintén alulmarad a korábbi iPhone 8 Plus-szal szemben. A XS Max modellbe az eddigi legnagyobb mobilos akkumulátorát szerelte az Apple, de még ez sem tudja beelőzni a 8 Plust. Pedig a bemutatók eddig egyáltalán nem erről szóltak.

A probléma azonban az, hogy nincs egységes mérési ciklus a mobiloknál úgy, ahogyan az autóknál, vagyis nincs szabályszerű tesztérték, amihez viszonyíthatnánk az üzemidőt. A vásárlásnál azokkal az adatokkal kecsegtetnek, amiket a gyártó hozott ki a mobilból, de hogy hogyan, azt senki sem kérdezheti.

A valós helyzet tehát, hogy az akkumulátorok egyre kevésbé bírják kiszolgálni az igényeket, egy iparági szakértő szerint pedig ez csak rosszabbodhat a következő néhány évben:

„Van egy nyílt titok az iparágban: a lítium-ion akkumulátorok nem bírják a lépést az okostelefonokkal. Az akkumulátorok nagyon lassú tempóban fejlődnek, körülbelül 5 százalékot évente. A mobilok fogyasztása pedig gyorsabban növekszik ennél.”

Az 5G-s mobilhálózatok érkezése pedig csak ronthat a helyzeten. Az ultragyors internetkapcsolatot, illetve a technológia különböző újdonságait már nagyon várjuk, de ennek ára is lesz, amit üzemidővel fizetünk majd a leginkább.

És hogy mit tehetünk addig, amíg meg nem érkezik a várt áttörés? Kevesebb fényerő, és Wi-FI a mobilnet előtt. Ez a két legjobb tippünk.

Forrás: AppleRirder/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése