Tim Cook még optimista, de mégsem akar sikerülni az áttörés

Tech Hírek   |   2018.11.04 - 16:10   |   Írta: SzavaRicsi   |   1904
04. nov Tim Cook még optimista, de mégsem akar sikerülni az áttörés

Az indiai piac lehet Tim Cook első csúnyán befuccsolt terve? Pont efelé haladunk.

Katasztrofálisan alakul az Apple idei éve Indiában a Counterpoint szerint. Az elemzőcég információi alapján a techcég csupán 800 000 iPhone-t lesz képes eladni az év utolsó negyedében, míg tavaly ugyanebben a periódusban egymillió almás mobilt értékesítettek. Nem is az év vége, hanem inkább a közepe alakult rútul az Apple számára, hiszen a tavalyi Q3 900 ezer eladást hozott, amivel szemben 2018 harmadik negyedéve csupán 450 ezret.

Összesítve 2018-ra kétmillió eladást jósolnak, ami egymillióval kevesebb, mint a 2017-es rekord – vagyis az Apple eladásai az elmúlt négy évben először csökkenek Indiában. Ráadásul drasztikusan.

Tim Cook ezek ellenére optimista azzal kapcsolatban, hogy nagyobb részt tudnak-e kivenni az Indiai piacból a jövőben. A cupertinói techcég vezetőjének elmondása szerint az Apple kiváló tárgyalásokon van túl az indiai kormánnyal, és bíznak benne, hogy idővel megnyithatják az első hivatalos üzletüket is az egymilliárdos országban.

Az Apple Store-ok hiánya azonban nem az egyetlen akadály, amivel az Apple-nek meg kell küzdeni. Minden eddiginél kiválóbb marketingre lesz szükségük, hogy eladják az iPhone-okat az ázsiai országban, hiszen az indiai okostelefon-piac rendkívül árérzékeny. Mint pedig tudjuk, az almás mobilok neméppen számítanak pénztárcabarát megoldásnak.

Cook ennek ellenére bízik az indiai középosztályban, és azokban, akik valóban innovatív termékekre vágynak.

Az eladások zuhanása mindemellett csupán egy olyan tényező, amivel szemben az elemzők szerint nem számíthat kevesebb bevételre az Apple az egy évvel ezelőttihez képest. A titok pedig az átlagárak emelése. Az Apple ugyanis – ahogyan azt korábban említettük – az árak feljebb tornázásával egyenlíti ki az egyre csökkenő keresletet az új okostelefonok iránt. Ez pedig egyértelműen működik, hiszen az okostelefon-biznisz még mindig folyamatosan fejlődik az Apple-nél. Cookék azért örülnének, ha az eladásokat is emelni tudnák, amihez kiváló terep lenne az indiai piac. A gond csupán, hogy az indiai piac eddig ezt nem igazán akarja.

Forrás: 9to5Mac/AppleRider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése