13. jún Ezért lehet nehezebb csajozni, ha az Apple Pay-t használod

Ezért lehet nehezebb csajozni, ha az Apple Pay-t használod

Tech Hírek           2018.06.13 - 10:00           Írta: SzavaRicsi           1476

Smucignak tűnhetsz, ha az Apple rendszerével felezitek a számlát.

Érdekes kis tanulmányt végzett a University of Virginia, a Columbia Business School és a Harvard Business School nemrég, amikor azt vizsgálták, hogy milyen behatást kelt az az ember, aki nem kerekít fizetésnél.

A készpénzben kifizetett tartozásainkat általában nem aprózzuk ki, hanem egy kerek összegre kerekítünk fel. Ha például valakivel felezünk egy 3910 forintos számlát, akkor igaz, hogy csak 1955 forint az általunk vállalt rész, de mégis 2000 forintot fogunk odaadni. Furcsán veszi ki magád, ha ilyen összegnél szöszölni kezdünk az apróval. De nem az Apple Pay Cash-sel!

Az almás funkció ugyanis éppen az ilyen tartozások kezelését könnyíti meg azzal, hogy akár iMessage-en keresztül is küldhetünk pénzt az ismerősöknek és rokonoknak. Igen ám, de a bökkenő ott kezdődik, hogy a digitális billentyűzeten nem kell csörögnünk az ötforintosokkal, hanem könnyen bepötyögünk bármilyen számot. A fogadó fél ettől függetlenül kissé rosszallóan nézhet, ha egy 985 forintos tartozásnál lespóroljuk a tizenöt forintot, amivel már egy szép kerek számot küldhettünk volna.

Magyarországon egyelőre nem támogatott az Apple Pay, így a „készpénzes” szolgáltatásuk sem elérhető hazánkban. Valójában a kutatás valahogy a következőképpen nézett ki:

Embereket kérdeztek meg arról, hogy két személy közül csak a tranzakcióik alapján melyik a szimpatikusabb. Az egyik személy 9,99, 34,94 és 20,06 dollárt küldött a barátjának, míg a másik jobban szerette a kerek számokat, így 10, 35 és 20 dollárt küldött a saját ismerősének.

Míg összességében mind a ketten ugyanannyi pénzt küldtek, az emberek többsége (81%) mégis a második karakterrel lenne inkább jóban. Érdekes részlet, hogy a többek által kedvelt személy egyszer még lefelé is kerekítette a tartozását, ami mégsem rombolta túlzottan az imázsát.

A dolog talán legfájóbb pontja, hogy ismerkedésnél is rossz benyomást kelthetnek a pontos összegek, így ha már felezzük a számlát, akkor  érdemesebb lehet inkább az Apple Pay Cash-sel is kikerekíteni az összeget.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások

Több Apple hír
22. jún

Elfelejthetjük a hagyományos autókulcsokat

Tech Hírek

Nagyon úgy néz ki, hogy az okostelefonok hamarosan teljesen felválthatják a régimódi kulcsokat.

Bővebben

22. jún

BattleHand Heroes・Tesztlabor

Alkalmazások & Játékok

Hétvégére egy kis képregényes csatározás?

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben