Kínában Apple viszonteladók üzleteltek a felhasználók adataival

Tech Hírek   |   2017.06.19 - 23:16   |   Írta: Pausch Rita   |   1780
19. jún Kínában Apple viszonteladók üzleteltek a felhasználók adataival

Az értékesített, lopott adatokkal több millió dollárt kerestek a feketepiacon.

Néha nem is a hackerektől kell félni, hanem azoktól, akiknek önszántadból adod ki az adataidat. Például Kínában Zhejiang (Csöcsiang) tartományban 22 főt kapcsolt le a kínai rendőrség. Állítólag a hivatalos Apple kereskedők iPhone felhasználók adatait értékesítették.

A hatóságok szerint az Apple belső adatbázisából szereztek meg bizalmas és érzékeny információkat, mint például Apple ID és telefonszámokat. Ezeket aztán értékesítették darabját 10 és 180 jüan közötti összegért. Noha ez nem is tűnik olyan nagy összegnek, sok kicsi sokra megy…

Nagyjából 50 millió jüant (7,36 millió amerikai dollárt) hozott a konyhára az ügyeskedés, mielőtt a hatóságok lefülelték a tetteseket.

Arról nem szólnak a híradások, hogy nagyjából hány érintettje van a kellemetlen esetnek, illetve az is érdekes lehet, hogy hány nem kínai felhasználó adatai kerültek ki. Szintén fontos lehet, hogy a jövőben milyen policy változások lesznek esetleg az adatbázissal mindennek fényében. Több külföldi rajongói oldal is megkereste a kérdéssel a cupertinóiakat, de ezidáig nem adtak választ.

Azért mindez felvet kérdéseket a kereskedők adathozzáférési jogaival kapcsolatban. Kérdéses az is, hogy az Apple ezt hogyan szabályozza és mekkora hozzáférést, mozgási lehetőséget ad nekik. Más gyártóknál vajon van hasonló kockázat, vagy az Apple zárt rendszereiből adódó kockázat-e ez? Ezeket a fajta visszaéléseket megakadályozni meglehetősen nehézkesnek tűnik…

Forrás: AppleRider / Engadget

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése