Csak óvatosan keressünk lopott iPhone-t!

Tech Hírek   |   2014.05.06 - 08:02   |   Írta: Pausch Rita   |   958

Gondolom, olvasóink közül sokan ismerik a Find My iPhone/iPad (iPhone/iPad keresése) beépített, ingyenes szolgáltatást a készülékeikről. Számtalan történetet olvasni az interneten, hogy ennek az alkalmazásnak a segítségével nem csak telefonokat találtak meg, de még eltűnt személyeket is. Az eszköz még Hollywoodba is eljutott, a Másnaposok filmben (harmadik rész) is szerepet kapott. Sőt már Android-ra is elérhető alkalmazás a Play áruházban Find My Phone néven.

Find-My-iPhone-iPad-and-iPod-touch

Maradva Kaliforniában, mostanában az ottani hírekben is többször elfordult egy 26 éves nyugat- hollywoodi nő, Sarah Maguire esete a Find My Iphone-nal kapcsolatban. Egy átmulatott éjszaka utána a hölgy arra ébredt, hogy szobatársai és saját telefonja is eltűntek. Kapta magát és ennek az alkalmazásnak a segítségével felkutatta a tolvajokat, elment a bemért címre és visszaszerezte a készülékeket. Csodás vég a történetnek, de kissé felelőtlen a hír.  

A nőnek szerencséje volt. No, nem csak azért, mert megtalálta a telefont a szolgáltatás segítségével, hanem azért is, hogy ilyen egyszerűen visszaszerezte és nem kellett farkasszemet néznie például egy pisztoly csövével. Amerikában, csak úgy, mint nálunk is, a tolvajok kedvelt célpontjai az Apple készülékek, viszont gyakran sokkal kevésbé együttműködőek visszaszolgáltatás terén, mint Maguire esetében.

A rendőrség kifejezetten hangsúlyozta a hírek kapcsán, hogy közel sem jó ötlet ilyen módon a lopott készülékeink után eredni, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy a rendőrségi bejelentést nem követi semmilyen intézkedés.

A hollywoodi nő esetében ellentmondás volt azon, hogy az önbíráskodás határát súroló tett a rendőrségi bejelentést követően vette-e kezdetét. Sarah Maguire állítása szerint szólt a rendőröknek és ők tanácsolták neki, hogy menjen oda az iPhone-ért, ha pedig úgy érzi veszélyben van, akkor telefonáljon vissza. Míg a rendőrök váltig állítják, hogy erről szó sem lehetett. Már csak azért sem, mert időnként maga a rendőrség is használ hasonló eszközöket bizonyos bűnügyek felgöngyölítéséhez, valamint azért sem, mert egy polgárt nem buzdítanának önbíráskodásra.

Nálunk, Magyarországon is gyakran illetik a rendőrséget azzal, hogy nem tesznek semmit és könnyen elképzelhető, hogy nem fognak a bejelentést követően a Find My iPhone alkalmazás segítségével a tolvaj nyomába eredni. Ugyanakkor, ha mi magunk elvégezzük a nyomozást és megtaláljuk a készülék helyét térképen, akkor nem tartom lehetetlennek ezen adatokkal kérni a rendőrség segítségét. Vakmerőnek lenni viszont nem biztos, hogy okos döntés. Nem tudni, hogy az, aki vállalva tettének az esetleges következményeit eltulajdonítja más dolgát

Érdemes a testi épségünket előtérbe helyezni egy használati tárggyal szemben és jobb az óvatosság!

Kapcsolódó cikkek: Egy sosem látott iPhone 5S története 1 rész: A csomag eltünése!




Kommentek megjelenítése