Felkészülni! Ma rajtol az iOS 12

Apple Hírek   |   2018.09.17 - 14:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   15270
17. szept Felkészülni! Ma rajtol az iOS 12

Így töltheted le és ezek érkeznek a legújabb iOS 12-ben!

Készülhetünk a szoftverfrissítésre, hiszen ma indul hivatalosan az iOS 12. Az eddig megszokottak alapján itthoni idő szerint este 19:00-ra várjuk a startot, tehát ekkor kell jól időzítenünk a letöltést. A szerverek várhatóan ezúttal is meghajlanak majd a letöltők tömegei előtt, így ha már tűkön ülünk, akkor érdemes már néhány perccel 7 óra előtt készülnünk a frissítésre.

Hogyan töltheted majd le az új iOS-t?

A frissítés nem lehetne egyszerűbb, hisz csak ugyanazt kell tennünk, mint minden eddigi verziónál. Ha az iPhone-unk nem ajánlja fel magától a frissítést lehetőségét, akkor a Beállítások Általános menüpontjában, a Szoftverfrissítésnél érjük el az új iOS-t. Erre nyomva a mobil lekérdezi az Apple szerverétől, hogy létezik-e új verzió, amire a válasz 19:00 után remélhetőleg igen lesz. Ezután a „Telepítés most” gombra koppintva már végzi is a dolgát az iPhone-unk.

Érdemes először töltőre csatlakoztatni a mobilunk, és a Wifit is ellenőrizhetjük, hiszen akár 2 GB-ot is leránthatunk az Apple szerveréről a frissítés alatt, ami nem egy hálás dolog, ha nincs korlátlan mobilinternetünk. Konnektor hiányában legalább 50 százalékos töltöttségi szintre van szükségünk, hiszen ez alatt az iPhone nem engedi elindítani a frissítést.

Macintoshon vagy Windows rendszert futtató gépen keresztül is frissíthetjük az iPhone-okat. Ehhez az iTunes legfrissebb verziójára lesz szükségünk. Miután csatlakoztattuk a mobilunk a számítógéphez, fel kell oldanunk a telefont. Ezután az iPhone-t kiválasztva az Összegzés menünél a Frissítések keresése gombra kattintva ellenőrizhetjük, hogy elérhető-e az új szoftver. Amennyiben igen, a Letöltés és Telepítés gombbal már kezdődhet is a frissítés. Itt még egyszer kérheti a gépünk, hogy üssük be a telefon jelkódját, de ezután már szabad az út az új szoftver felé.

De miért is várjuk annyira az iOS következő verzióját?

Az almás mobil operációs rendszer 12-dik kiadásdában bemutatkozik a Do Not Disturb during Bedtime (Ne zavarjanak alvás közben), a Screen Time (Képernyőidő) és az értesítéseket is jobb személyre szabhatósággal látjuk viszont.

 

Do Not Disturb

A Do Not Disturb nem egy újkeletű dolog, ezt a funkciót már régebb óta használhatjuk az iPhone-okon arra, hogy egy kattintással elbújhassunk az üzenetek és hívások elől. Az Apple most új szintre emeli ezt, bemutatva az alváshoz kapcsolt automatikus kiterjesztést. Lényegében a telefonunk képernyőjéről eltűnnek az értesítések egészen addig, amíg ébredés után nem engedélyezzük azokat, hogy amikor hajnalban csak annyira nyitnánk ki a szemünk, hogy rápillantsunk az órára, ne kezdjék el mozgatni a gondolataink az éjszaka érkezett üzenetek.

 

Screen Time

A Screen Time egy egészen új dolog, ami az elmúlt pár évben kezdte el egyre jobban érdekelni a fogyasztókat. A lényeg, hogy ellenőrizhessük, mely appokkal mennyi időt töltünk naponta. Így láthatjuk, mivel raboljuk a saját időnket, amikor a mobilunkon lógunk. Aki szeretné, a grafikonok tanulmányozása után korlátozásokat is állíthat be magának bizonyos alkalmazásokra, sőt. A szülők kilőhetik például a játékokat a gyerekeknél estére, hogy azok biztosan ne a telefonon való csüngéssel üssék el az időt az alvás helyett. A felnőttek körében imádat, a fiatalok körében pedig inkább átkozódás tárgya lehet ez az iOS 12-vel érkező újítás.

 

Értesítések

Az értesítéseknél szabadabb kezet enged a felhasználóknak az Apple, így jobban személyre szabhatjuk, hogy mi hol jelenjen meg. Akár csoportokba is szedhetjük az alkalmazások zaklatásait, vagy az Értesítési központba küldhetjük őket ahelyett, hogy egyből a telefon képernyőjén bukkannak fel.

 

Teljesítmény

A legjobban üdvözölt újítás talán mégsem a fentiek egyike, hanem az, hogy az Apple szerint akár 50 százalékot is gyorsulhatnak bizonyos mobilok bizonyos tevékenységei az iOS 12-vel. Elméletileg átállították a processzorok teljesítménygörbéjét, hogy azok logikusabban bánjanak az erejükkel. Az eredmény lehengerlő lehet, hiszen a techcég szerint akár 70 százalékkal gyorsabban nyílhat meg a kamera, 50 százalékkal hamarabb bukkanhat fel a billentyűzet és bizonyos alkalmazások is kétszer olyan gyorsan tölthetnek be. Külön örülhetnek az iPhone 5s, 6 és 6 Plus tulajok, hiszen a hírek alapján ezek a készülékeken lehet majd a legszembetűnőbb a gyorsulás.

 

Csoportos FaceTime, Memoji, AR és a többi

Ezek mellett érkezik a csoportos FaceTime hívás is, amellyel egyidejűleg 32 ember csatlakozhat ugyanabba a konferenciahívásba. Bemutatkoznak a Memojik is, a szeméyre szabható Animoji karakterek, illetve a kamerák is kapnak néhány új matricát. Osztozhatunk majd az AR élményeken is, hiszen érkeznek a több résztvevős kiterjesztett valóságot alkalmazó appok, amelyek akár multiplayer AR játékokat is jelenthetnek. Emellett a fotóinkat is könnyebben megtaláljuk majd az új iOS-ben egy intelligens rendezőnek és keresőnek köszönhetően, illetve Siri is rendesen kikupálódik, hiszen érkeznek a Shortcutok (Rövidítések). Akár a teljes reggeli mobilos rutinunkat is rábízhatjuk az Apple asszisztensére, bár vélhető, hogy ezt az újítást csak kevesen használják majd Magyarországon.

 

Az iOS 12 tehát ma, magyar idő szerint várhatóan 19:00 környékétől „frissítheti fel” az almások mobileszközeit.  Mi már alig várjuk, hogy kipróbálhassuk a végleges változatot. Ti mit gondoltok a ma érkező operációs rendszerről?

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése