Első benyomások: ilyen lett az Apple Watch Series 4

Tech Hírek   |   2018.09.14 - 23:29   |   Írta: Máté Gergő   |   9877
14. szept Első benyomások: ilyen lett az Apple Watch Series 4

Vajon megéri az árát és érdemes beszerezni a negyedik generációs almás okosórát?

Szeptember 12-én bemutatkozott az új Apple Watch Series 4. Korábban beszámoltunk róla, hogy az Apple bemutatta a legújabb okosóráját. Az izgalmas funkciókban bővelkedő Apple Watch Series 4 az első olyan Apple okosóra, amely komolyabb dizájn változásokon ment keresztül a 2015-ben megjelent legelső Apple Watch óta. Az okosóra külsejében az egyik legnagyobb változást a megnövekedett méret jelenti: az Apple a 38 és 42 mm-es tok méretről 40 és 44 mm-es méretre váltott.

Minderre azért volt szükség, mert az Apple Watch Series 4 az elődjéhez képest mennyivel nagyobb felbontással rendelkezik.  A nagyobb képernyőméretet az Apple a káva vékonyításával érhette el. A jobb felbontáshoz hozzájárul, hogy az Apple Watch Series 4 magasabb PPI (Pixels per inch - azaz képpont per hüvelyk) értékkel rendelkezik.

Az Apple Watch Series 4 az alábbi változatokban lesz elérhető:

  • Ezüstszínű alumíniumtok fehér sportszíjjal
  • Aranyszínű alumíniumtok rózsakvarcszínű sportszíjjal
  • Asztroszürke alumíniumtok fekete sportszíjjal
  • Ezüstszínű alumíniumtok kagylófehér sportpánttal
  • Aranyszínű alumíniumtok rózsakvarcszínű sportpánttal
  • Asztroszürke alumíniumtok fekete sportpánttal
  • Ezüstszínű alumíniumtok platinaszín-fekete Nike sportszíjjal
  • Asztroszürke alumíniumtok antracit-fekete Nike sportszíjjal
  • Ezüstszínű alumíniumtok hegycsúcsfehér Nike sportpánttal
  • Asztroszürke alumíniumtok fekete Nike sportpánttal

Ezek közül a Nike modellek nem okoztak hatalmas meglepetést, rendes iparos munkának tűnnek. Az idei modellek közül a sportpántos változatok meggyőzőbbnek hatnak a sportszíjas társaiknál (mindkét változat ára megegyezik).

Erősebb hardver

Az Apple Watch Series 4 egy 64 bites kétmagos processzort kapott, amely kétszer olyan gyors, mint az Apple Watch Series 3 processzora. Az S4-es chipset emellett rendkívül takarékos, ennek köszönhetően a megnövekedett terhelést is bírni fogja. Szintén javít a felhasználói élményen, hogy az okosóra hangszórója 50 százalékkal hangosabb, a készülék mikrofonja pedig átkerült az óra másik oldalára, ezáltal csökkent a visszhangzás esélye.

 

 

Fitnesz

Sokan évek óta fitnesz eszközként tekintenek az Apple Watch okosórákra. Segítségével nyomon követhetjük az aktivitásunkat edzés és futás közben, csatlakoztathatjuk további edzőtermi gépekhez és felszerelésekhez és átfogó képet kaphatunk edzéseinkről. Az egyik új funkció a feljavított szívritmus mérő, amely részletesebb adatokat tud szolgáltatni (és a túl alacsony pulzusra is képes figyelmeztetni. Természetesen az edzés közben végzett méréseket fenntartásokkal kell kezelnünk. A WatchOS 5 újítása az automatikus edzés követés, de ezt a funkciót a korábbi Apple Watch készülékek is megkapják. Az edzés során szintén hasznosak lehetnek a kijelzési bővítmények (complications). Ezek a beépített és (várhatóan) a harmadik fél által készített applikációkkal is együttműködnek.

Akkumulátor

Az Apple Watch Series 4 okosóra üzemideje javult, köszönhetően az S4 chipset alacsonyabb fogyasztásának. Ennek ellenére az Apple ajánlása szerint az Apple ajánlása szerint az okosóra üzemideje "egész napos", ami valójában 18 órát jelent. Nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy az új egészségügyi és fitnesz monitorozások, valamint az értesítések jobban terhelik az okosórát, mint a korábbi modelleket. A készülék töltésének menete nem változott: ehhez egy vezeték nélküli mágneses adapterre kell csatlakoztatnunk az Apple Watch Series 4-et.

Jöhet a hidegzuhany?

Azonban sajnos rossz hírünk is van: a Keynote eseményen bemutatott Apple Watch Series 4 egyik legnagyobb újításáról az EKG funkcióról kiderült, hogy hazánkban egyelőre nem lesz elérhető. Kétségtelen, hogy az EKG funkció volt az egyik legnagyobb bejelentés a Keynote-on. Az EKG applikáció (reméljük átmeneti) hiánya miatt sajnos a szabálytalan szívverésre való figyelmeztetés sem működik. 

 

 

Összegzés

Az új almás okosóra az eddigi legjobban sikerült modell, mindenki számára ajánlani tudjuk a beszerzését. Az erősebb processzor, a kibővült egészségügyi és fitnesz funkciók, valamint az 50 százalékkal erősebb hangszóró mind jó szolgálatot tehetnek, és azok számára is komoly érveket jelentenek, akik már rendelkeznek egy korábbi generációs Apple Watch készülékkel, de fontolgatják a cserét.

PRO

  • Remek kijelző
  • Erősebb hardver
  • Kibővült egészségügyi és fitnesz funkciók

KONTRA

  • Kevés lehet a 18 órás akkumulátor üzemidő
  • Az EKG funkció csak az Egyesült Államokban elérhető

Forrás: Apple/techradar


Kommentek megjelenítése