Az FBI-nak mélyen a zsebébe kellett nyúlni

Apple Hírek   |   2016.04.22 - 19:04   |   Írta: Pausch Rita   |   3677
22. ápr Az FBI-nak mélyen a zsebébe kellett nyúlni

Kiderült mennyit fizettek a szövetségiek a kódfeltörésért

Talán emlékeznek olvasóink a San Bernardinó-i terrorcselekményhez köthető iPhone 5c felett kialakult csatározásra az Apple és az FBI között. A Szövetségi Nyomozóiroda mindenképpen igénybe akarta venni az almás céget az említett készülék kikódolására, még bírósághoz is fordult ennek kikényszerítésére. Az Alma visszautasította a bírósági határozatban foglaltak végrehajtását.

A kirakatba tett ügy mögött, ahogy az a későbbiekben a felszínre bukott, az amerikai kormány szándéka állt a lehallgatás térnyerésére. Mikor ez kezdett nyilvánvalóvá válni, az FBI kihátrált az ügyből azzal, hogy mást kérnek meg a szóban forgó iPhone 5c készülék kikódolására. Meg is tették.

Jamey Comey, FBI igazgató, azt nyilatkozta, hogy többe került bejutni ebbe az egyetlen készülékbe, mint amennyit ő keresni fog a hátralévő hivatali idejében (7 év, 4 hónap) összesen. Mivel az ő fizetése évi 183 300 dollár, így akkor az összeg 1,34 millió amerikai dollár felett kell, hogy legyen.

Comey szerint a magas ár ellenére is megérte. Azt korábban már közzétették, hogy a rendelkezésükre bocsátott szoftvert másik iPhone 5c készülékeken is használni tudják majd, amiken iOS 9 fut. Az IHS Technology, piackutató cég, adatai alapján 16 millió iPhone 5c-t használnak jelenleg az Egyesült Államokban és az Apple adatai szerint az iOS eszközök 84 százalékán fut iOS 9 szoftver.      

Forrás: Reuters
Kép: Picjumbo

Kapcsolódó cikk:
Magyarországról is kértek adatokat az Apple-től
Az FBI-nak már nem kell az Apple segítsége
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak



Kommentek megjelenítése