Tim Cook akár börtönbe is kerülhetne az FBI botrány révén

Apple Hírek   |   2016.02.29 - 20:18   |   Írta: Zoltan C   |   2305
29. feb Tim Cook akár börtönbe is kerülhetne az FBI botrány révén

Mondjuk, erre a forgatókönyvre nem sok esély van, de sosem lehet tudni! Vegyük gyorsan át hova vezethet, ha az Apple tovább idegeli az FBI-t!

Egyre eltökéltebben áll ellen az Apple az FBI és a kormány azon kérésének, hogy törje fel az egyik San Bernardinó-i vérengző iPhone 5c-jét. Ezen felbuzdulva jó néhány tengerentúl jogi szakértő mérlegeli, milyen büntetésekkel nézhet szembe az Apple, és akár maga a vezér, Tim Cook is.

Peter Fu, ügyvéd, szerint az Apple, ahol csak lehet, megszegte az úgynevezett "All Writs" törvényt. E szerint, dollár százezrektől egészen milliókig terjedhet a büntetés. A legnagyobb bizonytalanságot az adja, hogy nincs korábbról semmilyen precedens, ami alapján a bíróság a bírságot kiszabhatná ‒ ugyebár Amerikában angolszász jogrend van érvényben. Tehát, teljesen a bíróság adott "hangulatától" függ, mekkora pénzbüntetést szabna ki. Egy hasonló esetről talán beszélhetünk, amikor is a Yahoo nem szolgáltatott adatot az NSA-nak. Ekkor 250 ezer dolláros napi bírsággal fenyegette a kormány a  netes portált, ami hetente duplázódott, ha nem álltak kötélnek.

Fu szerint egy másik lehetőség, ha Tim Cook börtönbe megy. Ugyanakkor Stephen Vladeck, az amerikai nemzetbiztonsági jog elismert tanára, szerint ez elképzelhetetlen forgatókönyv.

A dolgok jelenlegi állása szerint, március 22-én ismét bírósági meghallgatásra megy az FBI és az Apple. Ha az Apple vagy a kormány elégedetlen lesz az eredménnyel, akkor egy másik kerületi bíróhoz fog kerülni az ügy. Egy dolog biztos: ne gondoljuk, hogy hamar dülőre jutnak a felek.

Forrás: cultofmac.com

Kapcsolódó cikkek: Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak​

Az Apple a kongresszus elé viszi titkosítási ügyet


Kommentek megjelenítése