Emlékezzünk Jef Raskinra!

Tech Hírek   |   2016.02.29 - 19:09   |   Írta: Zoltan C   |   1210
29. feb Emlékezzünk Jef Raskinra!

Sokan ‒ egyébként joggal ‒ Steve Jobs-hoz kötik a Mac megkreálást. Viszont volt még valaki, aki nélkül nem születhetett volna meg az Apple ikonikus személyi számítógépe.

Ő pedig nem más, mint Jef Raskin, a néhai user interface guru. Raskin 2005. február 26-án halt meg, tehát majdnem pontosan 11 éve, tökéletes alkalom, hogy pár bekezdésben megemlékezzünk róla.

Rashkin nem csak, hogy elnevezte a Macintosht ‒ a kedvenc almafajtája a "McIntosh" után ‒, hanem a gép legfontosabb "személyiségjegyeit" is ő adta. Az eredeti koncepción már 1979-ben elkezdett dolgozni, ami nagyban eltért a végül 1984-ben boltokba kerülő végső változattól. Eredetileg egy könnyen hordozható gépet álmodott meg, ami kevésbé függött volna külön-külön programoktól. Nehezen érthetően hangzik ez elsőre, de Jef például arra gondolt, hogy amikor beírunk egy betűt, a Mac felismeri, hogy szövegszerkesztőre van szükséged. Vagy egy egyenlet beírására máris számológéppé "változik" a PC.

Érdekes módon, ódzkodott az egér koncepciójától. Szerinte az egér miatt a felhasználónak folyamatosan el kell vennie egyik kezét a billentyűzettől az egérre és vissza. Hát, hogy finoman fejezzem ki magamat, Jef ez esetben nagyon rosszul jósolt.

Ugyanakkor annál inkább érthetünk vele egyet abban, hogy a számítógépnek mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, ebben a kérdéseben Jef nagyon következetes volt. E kérdésben már fiatal egyetemistaként is nagyon előrelátó volt, emiatt vitába is keveredett egy filozófia professzorral az egyetemen. Később úgy írta le ezt a vitát, mintha ő lenne Galilei, aki képtelen rávenni a hajthatatlan egyházatyákat, hogy nézzenek bele a távcsövébe. Ennél fogva Jef egy 500 dollárnál nem drágább Mac-ben gondolkodott. Aztán Jobs átvette az irányítást a projekt felett, Raskinnak pedig mennie kellett, akárcsak ötletei jó részének. 

Raskin a szakdolgozatában is megemlíti: a számítógépeknek márpedig teljes mértékben grafikusnak kell lenniük. Később ezt az ötletét magával vitte az Apple-höz, ahol megadták neki a feltételeket ötlete megvalósításához. Mindezt akkor, amikor az Apple II volt a csúcs, amiből teljes egészében hiányzott a grafikus interfész.

Jef végül 61 évesen adta fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben. Ironikus módon, ugyanaz a betegség végzett vele, ami Jobs-szal is. Jóllehet, Raskin neve közel sem olyan ismert, mint Jobs-é,  nélküle sem tarthatna ott az Apple, ahol most.

Forrás: cultofmac.com


Kommentek megjelenítése