Az Apple és a bejelentkezések innovációja – még nagyobb teret nyerhet a Watch a macOS 10.15-ben

Almás Pletykák   |   2019.04.18 - 20:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   2523
18. ápr Az Apple és a bejelentkezések innovációja – még nagyobb teret nyerhet a Watch a macOS 10.15-ben

Sokan azt sem tudják, hogy mi a kapcsolat a Mac feloldása és az Apple Watch között, pedig az okosóra hamarosan még nagyobb teret nyerhet a macOS-ben.

A felhasználónév-jelszó kombináció már a kezdetek óta a számítástechnika szinte összes területén igyekszik megvédeni az adatainkat és profiljainkat. Az Apple régóta dolgozik azon, hogy a biztonság fokozása mellett egyre egyszerűbbé tegye a hitelesítéseket, ezért a webes felületeken az automatikus kitöltések mellett algoritmus izzasztó jelszavakat generáltathatunk a Safarival, amelyek szinte bombabiztossá teszik a fiókjainkat a hackerekkel szemben.

A cupertinóiak azon is aktívan dolgoznak, hogy a bejelentkezésekhez ne feltétlen kelljen jelszavakat írnunk, hanem lehetőleg egyszerűbb, mégis legalább annyira biztonságos módszerekkel férhessünk hozzá eszközeinkhez, fiókjainkhoz.

A mobiliparban nem egyszer innovált már a techcég ezen a területen. Vegyük példaként a Touch ID-t, vagyis az Apple ujjlenyomat-olvasóját, amellyel egy mozdulattal feloldhatjuk a saját készülékünk. Mi, és senki más. Aztán ott van az ennél csak biztonságosabbnak titulált Face ID, amellyel már az arcunkkal hitelesítünk. Ez a két ultrabiztonságos módszer pedig nem csak a mobilok vagy tabletek feloldásakor, hanem például a vásárlásokkor is segít jelszó nélkül bizonyítani, hogy valóban mi vinnénk véghez a tranzakciót, vagy a jelszavak automatikus kitöltésekor is használhatjuk az „elavult” jelszavak helyett a Face vagy Touch ID-t.

Ugyanúgy, ahogyan az iOS eszközöknél, az Apple a MacBookok egy részénél is megjelentette már a Touch ID-t. A Pro modellek Touch Barral szerelt változata már 2016 óta rendelkezik az ujjlenyomat-szkennerrel, és a nem is olyan régen frissített MacBook Airen is hitelesíthetünk az ujjunkkal. Ugyanúgy, ahogyan az iPhone-oknál, itt is a gép feloldására, a jelszavak kitöltésére és a vásárlásokra használhatjuk az ujjunkat. Sőt, a Terminálban is megerősíthetünk a Touch ID-val.

Akármennyire is szuper a Touch ID, van egy sokkal egyszerűbb módja a Mac-ek feloldásának, mégpedig az Apple Watch. Az Apple Watch ugyanis tudja, hogy mikor van a gazdája karján, mégpedig onnan, hogy amikor felveszi, beüti a jelkódját. Amint az óra lekerül a csuklóról lezárja magát, és jelkódot kér minden feloldáshoz.

A Mac pedig képes a Watch-csal azonosítani, hogy a gép tulajdonosa ül-e ott, vagy sem. Egy modern MacBookot elég felnyitnunk úgy, hogy a csuklónkon az óránk, és már meg is történt a hitelesítés. Nem kell sehová sem nyúlnunk, hisz minden automatikus és bombabiztos. Senki sem lesheti le a jelkódunk, hisz olyan, mintha nem is lenne lezárva a gép. Felnyitásra, vagy az egér megmozdítására már hitelesít az órán keresztül

Ezen kívül még az Apple Pay vásárlásokkal van lehetőség az órán keresztül hitelesíteni, ám ezesetben nem automatikus a dolog, de legalább olyan biztonságos. A teendő annyi, hogy kétszer kell megnyomni az óra oldalsó gombját, és már meg is történik a vásárlás.

Az Apple ezen módszere talán a legegyszerűbb és legzseniálisabb hitelesítés, amiről valójában nem is olyan sokan tudnak. Főleg azok, akiknek vagy nincs Mac számítógépük, vagy nem rendelkeznek almás okosórával.

A 9to5Mac szaklap értesülései szerint az Apple most elkezdené egyre jobban kibővíteni az órás hitelesítési lehetőségeket. Arról eddig nem számoltak be, hogy pontosan milyen újítások jöhetnek a macOS 10.15-tel, de elvileg az Apple-höz közelálló források szerint az almások azon is dolgoznak, hogy a következő operációs rendszerben megnőjön a Watch hatásköre.

Arra számíthatunk, hogy nem kapunk túl sok megerősítés nélküli folyamatot, vagyis marad a számítógép feloldása az egyetlen olyan művelet, ami nem igényli, hogy hozzáérjünk az óránkhoz. Ez rendben is van így, hiszen egy vásárlás megerősítéséhez vagy jelszavak automatikus kitöltéséhez szeretnénk, hogy legyen egy biztonsági lépcsőfok, amit mindenképp nekünk kell meglépnünk.

Elsőre az is kérdéseket vetett fel sokaknál, hogy mi történik akkor, ha valaki úgy próbálja meg feloldani a Mac-et, hogy a gazdája közel ül az órájával, de az Apple erre is gondolt, és ha valakinek véletlenül sikerülne így beindítania egy Mac-et, akkor számíthat rá, hogy a tulajdonosának feltűnik majd, hiszen az okosóra minden esetben megrezzen és jelez, hogy bejelentkezéshez használták.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése